https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nasveti za lažje prenašanje vročine

23.06.2017 ob 9:00  

Pa smo ga dočakali. Obdobje, ki je enim pisano na kožo, spet drugim malo manj. Eni bodo uživali v poletnih norčijah, spet drugi se vrlo skrivali pred sončnimi žarki. A pazljivo. Prihaja vročinski val, na katerega se je zelo težko pripraviti. Kako prestati poletno vročino pa je odvisno od vsakega posameznika.

Vročinski val

Ko vremenarji napovedo visoko rast temperatur in s tem peklensko vročino, je čas, da poskrbimo za svoje dobro počutje. Nekateri vročino prenašajo lažje, drugi spet težje. Eni v zaprtih temnih prostorih, spet drugi zunaj. Potrebno je le poskrbeti za telo in človeški organizem.

Kako si pomagati?

Za ljudi, ki vročine ne prenašajo dobro je najboljše, da se zadržujejo v senci ali v klimatiziranih prostorih. Nujne opravke je najbolje opraviti zjutraj. Prav tako je s telesno aktivnostjo. Da se telesna temperatura še dodatno ne viša, se v času visokih temperatur, večjim naporom izogibajte. Športno aktivnost vključite v zgodnje jutranje ure, ko je ozračje najbolj hladno in vzdržno za opravljanje raznih aktivnosti.

FOTO: Pixabay.com

Kaj je potrebno paziti?

V vročih dneh je na prvem mestu hidracija telesa. Da človeško telo lahko opravlja osnovne funkcije nemoteno, mora zaužiti približno 2,5l vode. V kolikor smo telesno bolj aktivni, je seveda potrebno vode popiti več. Voda je pomemben vir za življenje, zato je osnova za človeško telo. Če je mlačna in ne ledeno mrzla, naše telo porabi manj energije za presnovo in bo občutek v telesu lažji.

Barva urina nam pove o hidraciji telesa

Hidracijo telesa lahko preprosto spremljamo tudi sami. Osnovni pokazatelj je barva urina. V kolikor je le ta temne barve in močnega vonja, pomeni, da smo spili premalo tekočine. V kolikor je urin svetlo rumen pa pomeni, da je naše telo pravilno hidrirano.

Kdaj vemo, da smo spili premalo

Ko premalo popijemo, gremo redkeje urinirat, pojavi se občutek suhih ust in zmanjka nam sline. Ko pride do dehidracije lahko nastopi omotičnost in slabša zbranost, poviša se nam srčni utrip in postanemo žejni. Ko telo žejo zazna, smo že dehidrirani in je potrebno takoj popiti vsaj 2 dcl vode. Velika težava dehidracije so tudi glavoboli, ki so eden osnovnih pokazateljev, da smo popili premalo.

Kaj jesti in piti v vročih dneh?

Živimo v obdobju ko hrani in pijači posvečamo premalo pozornosti. Ravno zato, mnogo krat posežemo po nezdravi, težki in neprimerni prehrani. V vročih dneh, pa nam je ravno tak način prehranjevanja lahko prej v breme kot v pomoč. Težja je hrana, slabše je počutje in bolj se potimo. Zato je najbolje v vročih dneh izbirati razno sezonsko sadje in zelenjavo, jesti sestavljene solate s sirom ali tunino in se nagraditi s kakšno kepico ali dvema Vam ljubega sladoleda.

FOTO: osebni arhiv

Sadje in zelenjava poleg vode vsebujeta še ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov. Za malico lahko posežemo po jogurtu ali skuti, ki mu dodamo svežo sadje za boljši okus. Za na pot proti morju, jezeru ali bazenu pa so najboljša izbira oreščki. V vročih dneh je potrebno paziti še posebej na pokvarljivost hrane. Kar se tiče tekočin, pa je omenjeno že prej, da naj bo na prvem mestu voda. 

Mojca Peček Graj

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.