https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Nataša Matjašec Rošker - pomurska igralka, ki živi za igro

13.4.2011  

Nataša Matjašec Rošker, pomurska igralka, ki bo čez mesec dni napolnila 44 let, je odigrala že veliko vlog ter z vztrajnim delom osvojila že mnogo nagrad. Svojo dozdajšnjo pot zelo ceni in spoštuje.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Nataša Matjašec Rošker se je rodila v Murski Soboti, kjer je živela vse do konca srednješolskih let. Nato se je vpisala na Filozofsko fakulteto ter kasneje na Akademijo za gledališče radio film in televizijo v Ljubljani. Pred dvema letoma se je preselila v Maribor. Je stalna članica ansambla Drame SNG Maribor, in sicer trenutno igra v petih živih predstavah: Veter v vejah borov, Pravljica o carju Saltanu, Od blizu, Antigona in Goga čudovito mesto. Nataša nima izbrane najljubše vloge, saj si jih, po njenih besedah, vsako po svoje vpiše pod kožo. Povedala pa nam je, da je bila soočena tudi z vlogo, v katero se je težje vživela: "Zelo me je "prizadela" vloga Ismene v Smoletovi Antigoni. Ismena klone pod pritiski vladajoče strukture in izda lastno sestro, zapiše jo smrti, v bistvu jo posredno umori."

Igra – pogoj in smisel eksistence

Nataša je kot otrok bila deklica, ki je želela postati mati Tereza. Na svoji poti se je odločila, da bo življenje namenila igri. Kot pojasnjuje, se za igro ni navdušila, ampak jo je zaznala in prepoznala kot pogoj in smisel svoje eksistence. "Jaz sem igralka, zato se z igro ne ukvarjam, temveč jo živim. Jaz živim igro ter igra živi in preživlja mene," dodaja Nataša. Svojo dozdajšnjo pot, ki obsega poklicna gledališča, delovanje kot svobodna umetnica, veliko prejetih nagrad in še marsikaj drugega, nam je zelo nazorno opisala: "Nekoč sem nekje prebrala: ...pot je končana, potovanje se začenja. Potujem po različnih poteh do končnega cilja, ki je za vse eden in edini. Življenja ne ocenjujem, ga cenim in spoštujem."

Neprecenljiv občutek svobode

Matjašec Roškerjeva je delovala v mnogih poklicnih gledališčih - SNG Drama Ljubljana, Drama SNG Maribor, Gledališče Koper, Slovensko mladinsko gledališče, Gledališče Glej, in v neodvisnih gledaliških skupinah: Zavod projekt ATOL in E.P.I. center. Ravno tako je sodelovala pri številnih kratkih, dokumentarnih in video filmih. Ob vsem tem delu je pridobila mnoge dragocene izkušnje, ki jih ne navezuje na vrsto dela, ampak na to, s kom je sodelovala. "V mojem poklicu se izkušnje vežejo na ljudi, s katerimi sodelujem, ki me izberejo, ki me izzovejo. Ljudje smo tako zelo različni, pa vendar vsi samo ali predvsem krvavi pod kožo," svoje pridobivanje izkušenj komentira pomurska igralka.

Preden je postala stalna članica ansambla Drame SNG Maribor, je bila svobodna umetnica, kjer je okusila neprecenljiv in nepopisen navidezni občutek svobode: "Naučiš se živeti, spoznaš, da je treba trdo delati in predvsem, da si za dejanja in življenje odgovoren ti sam."

Bogastvo in lepota umetnosti

O tem, kaj ima večjo vrednost – film ali gledališče, Nataša meni, da ima pomen kvaliteta, popolnost pa je dolžnost. V nadaljevanju izpostavi slabosti tržne ekonomije: "Znižala nam je kriterije pod minimum in nas deformirala v krdelo bevskajočih, krvoločnih egomanijakov. Ruski baletni pedagog Sergej Puškin je rekel: Plesalec si samo del življenja, preostali del pa razmišljaš o tem. Veliki umetniki se rodijo, da obogatijo umetnost, ne sebe. Resnična lepota v življenju je v tem, da se samo včasih pokaže,"  se Nataša strinja s Puškinovim videnjem umetnosti.

"Slovenci bi morali ukiniti vse nagrade"

Nataša Matjašec Rošker je prejela veliko nagrad, med katerimi je na primer nagrada Prešernovega sklada, je tudi večkratna prejemnica Borštnikove nagrada in naj kulturnik Maribora 2010 po izboru novinarjev. Med njimi nima izbrane svoje najljubše, vse so spravljene na enem mestu, v  istem predalu. Meni, da bi Slovenci morali ukiniti vse nagrade, priznanja in podobne pohvale, saj "imajo zelo negativen učinek za posameznika ter posledično za celotno družbo in družabnost."

Želja po znanju jezikov

Nataša se ob svojem poklicu redno udeležuje tudi gostovanj v tujih državah. Dobra publika si je po njenem mnenju vsepovsod podobna, saj je le-ta občutljiva in iskrena. Iz raznih potovanj izhaja tudi to, da Nataša obožuje jezike, ob tem pa resnično obžaluje, da solidno obvlada samo nemščino, angleščino in po novem še večino balkanskih (ex-jugoslovanskih) jezikov. Tako upa, da bo nekoč govorila veliko jezikov, čim več. Ravno tako ima še tudi druge želje za prihodnost, ki so v teh kriznih časih zagotovo pisane na kožo še marsikomu drugemu: "Da bi živeli ljubeče, ponosno, z dostojanstvom in da bi se končno nehali klati," zaključi Nataša.

Natašinih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Mahatma Ghandi

Glasbena skupina: trenutno Mulan Astatke in Etta James

Knjiga: John Berger: Načini gledanja, vodič Toskana za kolesarje

Kraj v Pomurju: tam, kjer so moji trije srčki: mama, oče in Pan

Želja v življenju:  umreti mirno v miru

 

Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

PRIPOROČAMO:

 

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.