https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Moščancih zaplesale folklorne skupine

27.06.2017 ob 8:15  

Minulo soboto se je v Moščancih zvrstila tradicionalna, zdaj že 20. folklorna prireditev zapovrstjo, pod naslovom " Peli in plesali so jih mati moja". Na prireditvi so zaplesali člani starejše folklorne skupine FD Lancova vas, člani folklorne skupine KD Rak Rakev ter folklorna skupina KD Moščanci, ki je prireditev tudi organizirala. Kulturno prireditev so s prelepim petjem dodatno obogatili še vokalna skupina Zarja KTD Moščanci in Irmice KTD Moščanci.

!!!OGLAS!!!

Člani folklornih skupin so se tudi letos zavrteli na odru v Moščancih ter skozi ples, igro in petje obudili številne navade in običaje ter način življenja izpred davnih časov nazaj. Letos je vse dogajanje potekalo v znamenju zanimivih sejmov, katere so vaščani nekoč prirejali v različne namene. Najprej so se tako v plesni postavitvi "katreja", v plesih, kot so haloška polka, mazurka, veksi polka in pumeri, predstavili plesalci starejše odrasle folklorne skupine FD Lancova vas. V izvedbi folklorne skupine KD Rak Rakev je sledil prikaz Mihaelovega sejma, kjer so ob potovčki, stajerišu, dobijancu, špic polki in kovtri, člani na zabaven način uprizorili sejem, kakršen je bil nekoč v naših krajih. Najprej posamično, nato pa skupaj, so prekmurske ljudske pesmi zapele tudi pevke Zarja in Irmice ter v prikupnem narečju popestile kulturno dogajanje. Po vejsi ideta dečka dva, mlinček, sotiš, točak polka, po zelenoj trati in vrtenica pa so bili plesi in pesmi, v katerih so se  še zavrteli člani folklorne skupine KD Moščanci. Njihova predstavitev je predstavljala toplo proško in kot mladi člani so v svoji izvedbi poživili kulturni večer.

Sejem katreja je bil nekoč lepa priložnost, da so gospodinje od hiše prodale stvari, ki jih nihče več ni potreboval. Za dobljen denar so potem kupili sol in sladkor - vse, kar je družina potrebovala za preživetje. Zelo zanimivo so folkloristi predstavili tudi Mihaelov sejem, ki je potekal nekoč na dan svetega Mihaela v novi vasi na Blokah, na katerem so nekoč vaščani prodajali znamenito pasmo bloških volov. Kot so se na odru spominjali davnih časov, je bil čas sejma tudi čas prijetnega druženja in zabave. 

Mladi člani folklorne skupine Moščanci, ki sicer plešejo goričke plese, v zadnjih petih letih pa nastopajo tudi skupaj s pevkami prekmurskih ljudskih pesmi, so na nastopu nosili konstrukcijo oblačil iz obdobja dvajsetih let prejšnjega stoletja iz območja Občine Puconci – rezultat strokovne raziskave dr. Marije Makarovič. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.