https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Oče otroka z avtizmom danes prireja srečanje z drugimi starši otrok z avtizmom

29.06.2017 ob 17:00  

Danes bo v Murski Soboti potekalo prvo srečanje pomurskih staršev otrok z avtizmom. Pred samim dogodkom spoznajmo zgodbo štiriletnega Maksa Erika, sina pobudnika srečanja Roberta Šumaka iz Bogojine.

»Da je Maks Erik drugačen otrok od drugih smo opazili nekje pri starosti leta in pol, ko je že začel nakazovati govor, vedel je recimo pokazat kje ima oči, ušesa, usta, pozdravil je nazaj z mahanjem, poslal poljubček, nato pa enkrat kot bi odrezal ni bilo več nič od tega. Ni se več odzival na prigovarjanje, opazili smo pomanjkanje očesnega stika, odklanjanje določene hrane, ki jo je prej že jedel. Oteženo je bilo kakšno koli zamenjava flaške, ni maral da bi ga kdorkoli pobožal ali ogovoril. Začele so se težave z spremembo okolja in še Raznorazni izpadi kot so stiska, neutolažljiv jok in posledično bruhanje,« pravi o opažanjih Robert Šumak.

Šumak svari starše, ki pri svojih otrocih opažajo kaj podobnega, kar je bilo navedeno zgoraj, naj ne oklevajo pri odločitvah. »Če opazite pri otroku kakršen koli zaostanek v razvoju otroka, mogoče kakšne spremembe po cepljenju, vztrajajte pri svojem pediatru, da  vas čimprej napoti v specialistično ambulanto.«

Napredek je že viden

Tako Šumakovi že od pol leta starosti obiskujejo razne specialiste - gastroenterologa v Mariboru in Ljubljani, imunologa in endokrinologa v Ljubljani ter logopeda. Prvi pregled v ambulanti za avtizem v Ljubljani so opravili decembra lani, ko je zdravnica v izvid navedla sum na spektra avtistično motnjo in pomemben razvojni zaostanek. Tako so februarja imeli pregled EEG na pediatrični kliniki in so v dveh mesecih v ambulanti za avtizem opravili šest terapij pri delovni terapevtki, socialni pedagoginji in psihologinji, napoteni pa so bili še k logopedu. »V maju smo prejeli mnenje internega tima in prejeli diagnozo avtizem in pomemben razvojni zaostanek. Čakamo še na MRI preiskavo in odločbo zavoda za šolstvo, ki je bila vložena že v februarju,« pravi Šumak.

Po vseh teh omenjenih obiskih pri zdravnikih in terapijah opažajo, da se stanje izboljšuje na področju očesnega stika, socializacije in komunikacije, zaradi česar so izredno veseli. Ob tem Šumakovi svetujejo drugim staršem, da se naj ne sramujejo svojega avtističnega otroka in ga skrivajo pred svetom. »Saj otrok ni umsko zaostal, je samo otrok z posebnimi potrebami. Otrok mora iti med ljudi.«

V Pomurju bo to nekaj novega, vendar potrebnega

Danes ob 17. uri v Hiši sadežev družbe v Murski Soboti bo tako ene vrste prelomnica, saj bo potekalo prvo srečanje pomurskih staršev otrok z avtizmom. Šumak kot pobudnik srečanja o jutrišnjem srečanju pravi: »Srečanje organiziramo zaradi velike potrebe znanja z področja avtizma, kam se obrnit, kje kaj poiskat, na koga se obrnit in tako naprej. Srečanje je tudi v smislu, da se starši otrok z avtizmom spoznajo med sabo in si delijo izkušnje. Največji vzrok zaradi katerega sem se nekak odločil to srečanje organizirat je pa razočaranje z vidika, da vsa predavanja, vsa srečanja organizirajo daleč od nas, vse se dogaja ali v Ljubljani ali še kje bolj daleč recimo na Obali. Zakaj nebi imeli tudi v Pomurju srečanja, predavanja? Veste koliko otrok z avtizmom je v Pomurju? Ogromno!!!!!«


Sogovornik nam še pove, da je že kar nekaj prijav, da se vsak dan prijavi kakšni nov starš, zanimanje so pokazali tudi strokovni delavci in nekateri tudi udeležbo že potrdili. »Osebno mislim, da bo to prvo srečanje nek preboj pri nas, saj nas je dosti mladih staršev, ki potrebujemo in si želimo znanja in izkušnje starejših in usposobljenih z področja avtizma, se pogovorimo o željah koga od specialistov bi povabili na naslednjo srečanje. Morda pa bodo tudi želje po ustanovitvi kakšnega društva.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.06.2017 ob 18:58 gost - gost

      Vau! Pohvalno!

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.06.2017 ob 20:16 Naci+ gost

      VSA ČAST POBUDNIKU IN VSEM, KI BODO PRIŠLI!

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.06.2017 ob 13:57 paprika in paradajs gost

      Se že veselim tega srečanja .če prav nimam otroka,ki bi bil avtističen a me zanima.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.06.2017 ob 16:34 AVTIZEM gost

      Kdo je kliknil minuse, naj ga bo sram !!!!!

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.