https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kako učinkovito trenirati in koliko vode moramo spiti čez dan

 

7. aprila smo obeležili svetovni dan zdravja, zato gibanje Zdrav UM v mesecu aprilu skrbi za dvigovanje zavesti med študenti in organizira predavanja z naslovom »Formula za zdravje = gibljem se + jem zdravo«. Strokovnjaki so tako tudi v sredo v dvorani UŠČ Leona Štuklja v Mariboru mlade nagovorili, kako naj skrbijo za svoje zdravje.

Raziskave potrjujejo, da se v času študija povečini zmanjša telesna aktivnost mladih, obenem pa se ti tudi ne prehranjuejo dovolj zdravo. Oboje posledično vodi v prekomerno telesno težo, ta pa v različne bolezni, in (začaran) krog je sklenjen. Iz teh razlogov želijo strokovnjaki s področja športa in prehrane mladim pokazati pot do zdravega življenja. Včeraj sta študentom  predavala dva strokovnjaka, in sicer prof. Vesna Ravter o sestavi telesa in osebni trener Marko Mrak o periodizaciji treninga.

Maščobe nujne za fiziološko delovanje telesa

Prof. Ravterjeva je študentom razložila sestavo telesa, tj. mišične mase, maščob, vode v celicah in zunaj njih ... Po teoretičnem delu so študentom tudi z analizatorjem telesne sestave izmerili količino prej omenjenih telesnih sestavin – izvedli bioimpendančno analizo sestave telesa. Ravterjeva je opozorila na pomen maščob v telesu in jih razdelila na esencialne in tiste, ki se kopičijo kot zaloge. Izpostavila je esencialne, tj. telesu nujno potrebne maščobe, ki jih pridobimo s prehrano, npr.: ribe, olive, oljčno olje ...

Trije tipi postav

Zgradba telesa in količine telesnih sestavin se od človeka do človeka razlikujeta, in tako ločimo 3 tipe postav: ektomorfni (suhlati tip s tankimi kostmi), endomorfni (debelušni, zamaščeni) in mezomorfni tip (atletska postava; močne mišice; hitro pridobivanje oz. izguba maščob). Gleda na svoj tip postave mora vsak posameznik prilagoditi prehrano in gibanje.

Ko smo žejni, smo že dehidrirani

Kar 60–65 % telesne teže predstavlja voda. Voda je nujna za življenje, brez nje lahko preživimo kvečjemu  3 do 4 dni, medtem ko brez hrane do nekaj tednov. "Kadar imamo suha usta, je to že znak 1 % dehidracije, ki vodi v upad psiho-fizičnih sposobnosti, glavobola ipd., 20 % dehidracija pa povzroči smrt," je opozorila prof. Ravterjeva. Dnevno moramo spiti vsaj 1–2,5 l vode, piti pa moramo čez ves dan, manj med obroki, po obrokih pa nič, saj s tem ustavimo presnovo.

Kako ne izgubljati časa na treningu

Trener fitnesa FZS in kondicijski trener KIF Marko Mrak je študentom razložil, kako si organizirati trening, da bi le-ta bil učinkovit. Pri tem je izpostavil pomen izbire vaj, intenzivnosti, odmorov med vajami in izvajanja vaj po setih. Med drugim je povedal, da se telo po prvih 21 dni treninga adaptira, naslednjih 21 dni se stabilizira, po 4 tednih intenzivnih treniningov pa je nujen premor, nekje po 6 tednih pa se telo popolnoma navadi na trening. "Nekje 8 tednov je najkrajša doba, po kateri se telo stabilizira na dražljaj treninga ter da se podkožne maščobe porabljajo hitreje in oblika telesa spremeni," še poudari Mrak. Za dosego cilja je nujna kombinacija rednega gibanja in uravnoteže prehrane. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.