https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Aktivnost, ki je lahko prav za vsakega

13.07.2017 ob 7:05  

Vsak izmed nas se je že kdaj srečal s točko, ko je ugotovil, da je prišel čas za spremembe. V veliki večini pa ljudje poleg uravnotežene prehrane dobijo še željo po vključitvi športnih aktivnosti v svoj vsakdan. Eni so k športu nagnjeni bolj, drugi spet manj. Dobro pa je, da če aktivnost vključimo v svoj vsakdan, da jo imamo radi in jo ne jemljemo kot nekaj »pod nujno«. V stvareh, ki jih v življenju počnemo moramo uživati in ravno zato predstavljam eno aktivnost, ki je lahko ljuba prav vsakemu.

Hoja

Je gibanje, ki je človeku najprijaznejši in najprijetnejši način aktivnosti. Pravijo ji tudi vadba za vsakogar. Le nekaj prostega časa, ki si ga vsak posameznik mora vzeti za svoje boljše počutje. Hoja je naravno gibanje, ki smo ga osvojili že v mladosti. Dostopna je vsem, v vsakem letnem času, kjer koli in še zastonj je. Le ta, poskrbi za človeško dobro počutje - zmanjša tveganje za srčno žilne bolezni, zmanjša tveganje za nastanek diabetesa, pomaga proti debelosti, depresijam in kar je najpomembnejše; naša pljuča se napolnijo s kisikom, telo pa s pozitivno energijo. Nič lažjega, saj ne obremenjuje sklepov, mišic ali kosti. S hojo pospešimo presnovo in upočasnimo procese staranja. Da dobro vpliva na spanec in razpoloženje pa ugotovimo šele, ko se sprehodimo po naravi.

Kako začeti?

Ljudem, ki nikoli niso bili deležni športne aktivnosti roji po glavi, kako se tega lotiti in kako začeti. Odgovor je postopoma, da telo ne obremeniš. Obuješ športno obutev in greš, kamor ti srce želi. Veliko za svoje telo naredimo že, če se v službi večkrat sprehodimo med delom (v kolikor služba to dopušča) in izberemo stopnice namesto dvigala. Preprosto. Ko ti stopnice več ne predstavljajo ovire, pa sprehod – hojo vključiš v svoj prosti čas vsaj 2x tedensko. Dobra stran hoje je tudi, da tempo in dolžimo prehojenih kilometrov določamo sami, na osnovi svojega počutja. Važno je, da razbremenimo telo in s tem izboljšamo držo in počutje.

FOTO: pixabay.com

Kaj pomeni redna telesna aktivnost?


Če je človek redno aktiven (dvakrat do petkrat tedensko) v vsaj eni telesni-športni dejavnosti zmanjša možnost težav s kardiovaskularnim sistemom in zmanjša se možnost za nastanek diabetesa tipa 2. Z aktivnostjo se krepijo mišice, kosti in znižuje se krvni pritisk. Pomembno pa je, da se izboljšuje psihofizična sposobnost, kar pomeni da se lažje srečujemo s stresnim vsakdanjikom.

Zanimivost

Študije so pokazale, da se z vsako minuto hoje, naše življenje podaljša za slabi dve minuti. Povprečna oseba (zmerna dejavnost) dnevno naredi 6000 korakov in v eni uri porabi nekje med 300 - 400 kalorij.

V dvoje je lepše

Vsaka aktivnost, katere se lotimo je mnogo lepša in lažja, v kolikor je v dobri družbi. Ljudje se med seboj motiviramo in smo si konkurenti. Oboje je plus točka, da se premaknemo in gremo, ter naredimo nekaj za svoje boljše počutje. Zato povabite s seboj na sprehod še partnerja, prijatelja ali sorodnika in še njemu podaljšajte življenje. V kolikor vam bolj ustreza, da ste sami pa kar veselo pot pod noge. Vsi, ki vam družbo doma delajo kosmatinci, pa polepšajte dan še njim. Bi se dalo kajne? Pa srečno.

 

Mojca Peček Graj

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.