https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

OSTALI ŠPORTI

12 in 24 ur kolesarjenja: Prekmurka Darja Horvat do naslova evropske prvakinje

18.7.2017  

Na 12- in 24- urni kolesarski preizkušnji, ki se je minuli vikend odvijala po pomurskih cestah, so se izvrstno odrezali tudi domači kolesarji. Darja Horvat je na 12-urni preizkušnji prikolesarila do naslova evropske prvakinje, ekipa Ocean Orchids Cycling Team 2 pa si je v 24 urah na kolesu privozila naslov evropskih podprvakov.


Pretekli vikend se je v občinah Dobrovnik in Turnišče, s startom in ciljem pri Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik, drugič odvijal edini slovenski kolesarski ultra maratonski dogodek tega formata. Že prva izvedba lansko leto je bila izpeljana na tako visokem nivoju, da je bil maraton letos izbran za Evropsko prvenstvo UMCA v 12 & 24-urnem kolesarjenju.

Idejni projekt ultra-maratonskega kolesarja Marka Baloha o izvedbi 24-urne preizkušnje v Sloveniji, je s podporo občin Dobrovnik in Turnišče že v slabih dveh letih postal ena izmed najbolje organiziranih tovrstnih dirk v svetu.

12 in 24 ur je 55 kolesarjev iz Slovenije in Evrope kolesarilo na ravninskem, 11 km dolgem krogu Dobrovnik-Turnišče-Renkovci-Dobrovnik. Start je bil v soboto, 15. julija 2017 ob 12. uri, konec pa v nedeljo 16. julija 2017 ob 12. uri. Preizkušnja je bila namenjena solo tekmovalcem in tekmovalkam ter 4-članskim ekipam. Potekala je pod okriljem Svetovne ultra-kolesarske zveze (UMCA) in je letos štela za Evropsko prvenstvo te zveze. Tekmovanje se je odvijalo v zelo vetrovnem pa kljub temu lepem vremenu, ki ga je v soboto popoldne prekinila poletna nevihta, tudi z nekaj toče, kar pa tekmovalcev ni upočasnilo. Na lepi, ravninski in hitri trasi ter ob odlični organizaciji in zavarovanju s strani gasilcev (PGD Dobrovnik, PGD Žitkovci, PGD Strehovci, PGD Renkovci in PGD Turnišče) se je hitro pokazalo, da bodo prevožene razdalje kolesarjev ekstremne. Po šestih urah je bila povprečna hitrost najhitrejših posameznikov skoraj 43km/h, po dvanajstih urah pa še vedno več kot 40km/h. Ekipe so do konca zdržale v fantastičnem tempu 40,16km/h.

12-urna preizkušnja se je končala v ciljnem šprintu dveh tekmovalcev. Erik Rosenstein, Društvo Biciklus (487km, povprečna hitrost 40km/h), je bil za dolžino kolesa hitrejši od Žiga Sernec (Rog bikes Team). Tretje mesto je dosegel Miha Marn (Špica šport team). V ženski 12-urni preizkušnji je zmagala domačinka Darja Horvat (Ocean Orchids Cycling Team), drugo mesto je pripadlo Romani Čuček (KD Špica Ptuj) in tretje Mojci Mlakar.

Najboljši ekipi Špica šport team in Ocean Orchids Cycling Team sta pripravili pravo poslastico za navijače in sta se izmenjevali v vodstvu vse do zaključka. Zmagovalca je odločil šele ciljni šprint v katerem je bil izkušeni Tadej Blatnik (Špica šport team) za pol obroča hitrejši od Mateja Šomen (Ocean Orchids Cycling Team).

Ekipno so tako slavili Špica šport team - Vida Gregor, Kapš Miha, Dežman Borut, Blatnik Tadej (974 km, povprečna hitrost 40,16km/h), sledili so jim Ocean Orchids Cycling Team 2 - Šomen Matej, Koter Boštjan, Kardinar Robert, Baloh Marko in Ocean Orchids Cycling Team 1 - Horvat Rok, Gjerkeš Simon, Drvarič Patrik, Antolin Matej, KD LPP - Verbič Roman, Likar Srečko, Kovačič Miran, Černigoj Milan in Team Biciklin brigada - Štesl Marko, Pinter Damir, Pinter Boštjan, Frumen Thomas.

Še večji uspeh so dosegli posamezniki, ki so vztrajali vseh 24 ur. Lanskoletni zmagovalec Alojz Poglavc (JB team) je ubranil zmago (907 km, povprečna hitrost 38km/h), drugo mesto je dosegel Francoz Ji Perez (Team Flixecourt 80) in tretje mesto Španec Javier Irreberri Villabona. Ženske 24-urne preizkušnje se je letos udeležila le ena ženska Anna Mei (GS Cicli Fiorin ASD), ki je s 631 km tako postala evropska prvakinja.

To ni bil le maraton, ampak 24-urno kolesarsko doživetje, predvsem pa odkrivanje psihičnih in fizičnih meja zmogljivosti vsakega udeleženca. Vsi udeleženci brez izjeme so bili izjemno zadovoljni z organizacijo in ob zaključku so že spraševali po datumu maratona v letu 2018. Organizacijski odbor na čelu z županom Dobrovnika Marjanom Kardinarjem in slovenskim ultra-kolesarjem Markom Balohom  se je zavezal, da bodo naredili vse v svojih močeh za tretjo izvedbo maratona naslednje leto na še višjem nivoju in s številčnejšo mednarodno udeležbo.

Za predhodnico starta kolesarskega maratona so poskrbeli člani kolesarskih društev Varaški Šujstri iz Turnišča in društvo starodobnikov in ljubiteljev starih koles "Dimek" iz Beltincev.

Izjava Marka Baloha, pobudnika dirke, organizatorja in tekmovalca: »Slo24ultra je prvi 24-urni maraton organiziran v Sloveniji in s prvo izvedbo lani smo si postavili zelo visok standard. To je bilo potrjeno tudi z dodelitvijo Evropskega prvenstva UMCA za leto 2017. To nas je še bolj motiviralo, da k organizaciji pristopimo z vso resnostjo. S pomočjo župana Dobrovnika Marjana Kardinarja in njegove ekipe nam je uspelo in izkušnjo iz leta 2016 smo še nadgradili. Organizirali smo 24-urno preizkušnjo na najvišjem svetovnem nivoju. Zahvala gre tudi županji Turnišča mag. Vesni Jerala Zver za njeno pomoč, gasilskim in drugim društvom, ki so pomagala z redarji in vsem prebivalcem občin Dobrovnik in Turnišče, ki so maraton vzeli za svojega in so nas tekmovalce navdušeno vzpodbujali cel dan in celo noč. Pohvale za odlično organizacijo s strani tekmovalcev so po dirki kar deževale. Bilo je nepozabno in prepričan sem, da se prihodnje leto tekmovalci vrnejo v še večjem številu.«

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.