https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

FOTO: Mladinska izmenjava »Mind My Business« na Hodošu združila mlade iz vse Evrope

26.7.2017  

Kreativci iz vse Evrope so za 10 odstotkov povečali število prebivalcev najmanjše slovenske občine.


Devetdnevna aktivnost v najmanjši slovenski občini je pod streho Mladinskega doma Hodoš združila mladinske delavce, kreativce in fotografe iz vseh koncev Evrope: Estonije, Litve, Poljske, Slovaške, Hrvaške in domače Slovenije. Projekt je izvedlo Društvo kreativne mladine ob podpori partnerskih organizacij in s sofinanciranjem preko programa Evropske komisije Erasmus+ Mladi v akciji.

V dobrem tednu dni so udeleženci spoznali principe komunikacije z mlado publiko, nadgradili veščine obvladovanja družbenih medijev in se srečali s produkcijo video vsebin z mobilnim telefonom.  Kot pojasnjujejo organizatorji, so učne aktivnosti na tovrstnih projektih speljane interaktivno, dvosmerno in atraktivno, da motivirajo in spodbudijo učni proces.

Ob programu, ki je bil razporejen preko celotnega dne in je trajal dober teden dni, so se mladi srečali z vrstniki različnih narodnosti in spoznavali ne le kulturno pestrost Evrope, temveč tudi dnevne navade in življenjske razmere na različnih koncih kontinenta. Hitro so ugotovili, da se kljub temu, da so odrasli na razdalji več sto ali celo tisoč kilometrov, srečujejo s podobnimi izzivi: nezaposljivost v sektorju, nezadovoljivo formalno izobraževanje, begunska kriza in z njo povezana radikalizacija, apatija med mladimi in podobnimi. Istočasno so tekom projekta mladi delili izkušnje iz življenja, potovanj, kreativnih projektov, izmenjevali ideje in se medsebojno navdihovali.

Učni program je bil oblikovan tako, da je udeležencem omogočil pridobivanje praktičnih izkušenj s področja video produkcije za namen promocije, ozaveščanja javnosti in dnevne komunikacije preko Facebooka in Instagrama. Vodili so jih skozi proces razvoja (podjetniške) ideje, oblikovanja vizije in misije organizacije, načrtovanja komunikacije v omenjenih medijih, priprave na snemanje, snovanja zgodbe, pisanja knjige kadrov, snemanja, postprodukcije in distribucije vsebin. Trije timi so ustvarjali z mentorjema iz Hrvaške in Slovenije, fotografom in režiserjem Ivanom Šardijem ter PR-ovko Špelo Težak.

Izmenjava mladih »Mind My Business« v Pomurju poteka že drugo poletje in je do sedaj združila preko 60 mladinskih delavcev, prostovoljcev, kreativcev, digitalnih nomadov, freelancerjev in umetnikov. Z bivanjem zunaj urbanega središča ustvarjajo t.i. kreativni mehurček, ki posameznike usmerja k druženju, povezovanju in skupni organizaciji aktivnosti za preganjanje dolgčasa, timsko delo pa posledično spodbuja tudi medsebojno spoštovanje, strpnost in ustvarja prijateljske vezi med mladimi Evropejci. Bivanje v naravi prav tako spodbuja ustvarjalnost, razvoj idej ter omogoča dovolj prostora za refleksijo in osebni razvoj posameznika. Širi pozitivno energijo in skrbi za zdrav duh v zdravem telesu.

Projekt so zraven Zavoda MOVIT, nacionalne agencije za program Erasmus+ Mladi v akciji v Republiki Sloveniji, podprli še CB Media iz Čakovca, Funky Guerrilla iz Bosne in Hercegovine in domača Gostilna Pri Rudiju.

Foto: Ivan Šardi

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.