https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Komuniciranje na internetu je božji dar

 

V četrtek je RIS spet organiziral predavanje, tokrat na temo Internet – vir informacij in učenje ali nevarnost za naše otroke?, ki ga je vodila Romana Vogrinčič, profesorica informatike na Gimnaziji Murska Sobota. Vogrinčičeva je internet predstavila kot neko realnost in stvarnost, izpostavila nekaj prednosti in slabosti interneta, kaj na internetu lahko vse najdemo in kaj lahko počnemo.

Otroci 21. stoletja so digitalna generacija

Učenci, dijaki si želijo uporabljati privlačno tehnologijo. Otroci 21. stoletja so digitalna generacija, zato jih tako starši kot učitelji morajo naučiti, da se digitalna tehnologija uporablja z glavo in pametjo, jim posredovati naslove za spletne učilnice in uporabne strani z učnimi gradivi. "Internet ni samo igračka, je tudi vir učenja in vir iskanja informacij, zato naj otrok, če je že na internetu izkoristi čas tudi za učenje," je pojasnila Vogrinčičeva.

Na internetu najdemo verodostojne in uporabne podatke

Na internetu najdemo različne verodostojne in uporabne podatke, pravimo celo, da "google ve vse". Veliko informacij najdemo tudi na Wikipediji, kamor lahko vsak uporabnik zapiše podatke, kar je lahko tudi slabost, saj uporabnik lahko namerno zapiše napačne informacije. "Na internetu vse, kar je, je moje, ni potrebnih dokazov od kod smo vzeli," je pojasnila Vogrinčičeva, ki je kot uporabno stran na internetu predstavila spletno učilnico, kjer se otrok lahko uči z nominirano osebo. Vogrinčičeva izpostavi še video konferenco, s katero bi privarčevali na službenih potnih stroških, hotelskih stroških, saj lahko s primerno opremo sestanke opravljamo kar preko te.

Internet pomeni tudi zabavo, ki ni samo škodljiva

Internet pa pomeni tudi zabavo, saj je na njem veliko igric, "vendar tudi zabava ni samo škodljiva. Otroci se s pomočjo igric tudi učijo abstraktnega razmišljanja, orientacije v prostoru, narisati kompleksen predmet," je dodala predavateljica. Veliko nevarnost za posameznika predstavlja igrica Second life, ki je obnorela svet, večinoma odraslih ljudi. Posameznik se v tej igrici lahko predstavi kot kdorkoli, le vpis mora plačat s kreditno kartico, v nadaljevanju pa točke pomenijo denar. Vogrinčičeva je pojasnila še, da so socialna omrežja, kot so Facebook, Netlog, MySpace, nadomestila veliko igric.

Komuniciranje na internetu je božji dar

"Komuniciranje na internetu je za marsikoga božji dar," je povedala Vogrinčičeva, ki je predstavila brezplačne video pogovore na Messenger-ju, Skype-u in Facebook-u in dodala, da se predvsem pri slednjem moramo zavedati mnogih negativnih plati. Vogrinčičeva je dodala še, da medmrežni pogovori predstavljajo predvsem čiste odnose, kjer ne skrivamo svoje identitete in bogatimo medsebojne odnose. Veliko ljudi pa se zateka tudi k lažnim identitetam, ker si ne upajo povedati kdo so ali pa iz katerih drugih razlogov.

 

Vogrinčičeva, ki je mnenja, da ima internet več pozitivnih lastnosti kot negativnih, se v vprašanju "Internet da ali ne?" brez zadržkov odloča za "da".

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Romanav
      15.04.2011 ob 16:35 Romanav

      Spoštovani, kot predavateljica bi rada dopolnila avtoričin zaključek sicer korektnega povzetka mojega predavanja. Osnovno sporočilo, ki sem ga želela dati, je bilo ravno v tem, da se ne moremo brez zadržkov odločiti za "da" na vprašnje internet da ali ne, temveč moramo vedno upoštevati zdravo pamet, kot pri vseh stvareh. Lp Romana Vogrinčič

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.