https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Čaka nas najsvetlejši meteorski dež stoletja

10.08.2017 ob 7:05  

Ljubitelji nočnega neba lahko na nebu opazujete čudovite utrinke, ki bodo vrhunec dosegli 12. avgusta okoli ene ure zjutraj. 

Meteorski dež je nebesni pojav, pri katerem se vidi večje število meteorjev, ki navidezno izvirajo iz ene točke. Pri tem pojavu tako Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled. Komet Swift-Tuttle je vzrok za nastanek meteorskega dežja Perzeidov, ki je na Zemlji viden že okoli dva tisoč let.

Meteorski dež tudi meteorski roj, se pojavlja vsako leto okoli 12. avgusta in tako kot lani bo tudi letos najbolj viden v noči na 13. avgust, ko bo vidnih največ zvezdnih utrinkov. Kot predvidevajo astronomi, bo to najsvetlejši meteorski dež. Nekatere utrinke pa bo mogoče videti celo čez dan. Meteorski dež smo lahko opazovali že včeraj 9. avgusta in ga bomo lahko vse do nedelje, 13. avgusta.

Foto: cntraveler.com

Nekaj nasvetov za opazovanje:

- največ meteorjev bo vidnih ta vikend, 12. in 13. avgusta od 0:00 do 2:00,
- v naravi poiščite temen prostor, ker mestna razsvetljava moti opazovanje,
- utrinki letijo čez vse nebo, preko vseh ozvezdij in zato naj bo pogled široko odprt,
- za opazovanje si vzemite dovolj časa, saj se oči prilagajajo na temo tudi 20 minut,
- meteorni roj pride naenkrat, zato opazujte vsaj 1 uro.

Foto: redorbit.com

Sicer pa ne pozabite in si z vsako padajočo zvezdo nekaj močno zaželite, saj boste na tako svetel meteorski dež čakali še naslednjih 96 let.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.08.2017 ob 8:06 gost

      Super :D komaj čakan

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.08.2017 ob 11:01 asterix gost

      Že spet astronomi predvidevajo.Joj, joj. Vsako leto berem kje, da bo roj najmočnejši, spet najsvetlejši in take. Roje opazujem že 30 let in nekih rekorodv ni bilo. Povprečje. Kakšno leto se še dan zamakne. Očitno so nekateri kar obsedeni z nekimi rekordi. Podobno, kot pri vremenu.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.