https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Postopki za lendavske rastlinjake že v teku

16.08.2017 ob 12:30  

Do 1. avgusta je bilo razgrnjeno gradivo za občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za območje, veliko skoraj 69 hektarjev, pri gramoznicah v Petišovcih. Tam naj bi avstrijsko podjetje Herneth Gartenbau KG s sovlagateljema Günterjem Hernethom in Christianom Rossmanom postavilo 30 hektarjev velike rastlinjake.

13. julija je bila javna obravnava dopolnjenega osnutka podrobnega prostorskega načrta, katere se je udeležilo šest sodelujočih, pripomb ni dal nihče, te pa je po pričakovanju pisno vložilo Kmetijsko gospodarstvo Lendava (KG Lendava), ki ugotavlja, da se gradnja rastlinjakov načrtuje na najboljši obdelovalni zemlji, ki jo ima KG Lendava v zakupu od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov do leta 2020.

Direktor družbe Jožef Magyar sporoča, da KG Lendava odločno nasprotuje gradnji rastlinjakov v tem delu površin in ni pripravljeno odstopiti od zakupa predmetnih zemljišč ter ugotavlja, da tik ob površinah, ki jih za postavitev rastlinjakov namenja občina, ležijo manj kakovostna zemljišča. Peščena tla in degradirana območja bi bila primernejša za rastlinjake, saj ti ne potrebujejo obdelovalne zemlje, ampak le prostor. KG Lendava je zato pripravilo tudi svoj predlog parcelnih številk območja, kjer bi lahko postavili rastlinjake, poroča Pomurje.si.

Foto: publishwall.si

Strokovne podlage za sprejetje OPPN pripravljene do oktobra, vendar se čas podaljšuje zaradi zahteve po izvedbi celovite presoje vplivov na okolje, je napovedala Lendavska občina kot predlagateljica prostorskih sprememb, ki jih pripravlja v sodelovanju  z Zavodom za ekonomiko in urbanizem Murska Sobota. Podžupan Stanko Gjerkeš, ki usklajuje izvedbo projekta je povedal, da bi postopke lahko končali do konca leta, za katere bi občina potrebovala približno 20 tisoč evrov, kar bo tudi njen edini vložek v izvedbo projekta.

Občina je z vlagateljem, ki naj bi v projekt vložil 75 milijonov evrov, podpisala tudi pismo o nameri o gradnji rastlinjakov. Zavezala se je, da bo navezala stike z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter se zavzela za uresničitev projekta.

Vlagatelja sta Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov že tudi poslala dopis, da sta pripravljena zemljišča vzeti v zakup ali pa jih celo odkupiti. Nekaj zemljišč, kjer naj bi stali rastlinjaki je tudi v zasebni lasti in KG Lendava je na tem območju lastnik nekaj manjših parcel v skupni velikosti manj kot hektar. Več manjših parcel v skupni velikosti dobre štiri hektarje pa ima Župnija Lendava. Občina bo po potrebi zagotovila glede na zmožnosti del nadomestnih zemljišč.

Günter Herneth in Christian Rossman sta za izvedbo projekta v začetku junija ustanovila družbo Green center Lendava, in sicer z minimalnim osnovnim kapitalom 7.500 evrov in s poslovnim sedežem v Glavni ulici 11. Torej na naslovu, kjer je registriranih več podjetij zgolj s poštnim nabiralnikom.

Kot glavno dejavnost sta registrirala pridelovanje cvetja in drugih enoletnih rastlin. Kot priča pri sklenitvi družbeniške pogodbe je sodeloval tudi Branimir Šijanec, pravnik, zaposlen pri odvetniški hiši Kanduti, ki v sporih zastopa lendavsko občino in župana Antona Balažka. Lendavska občina ima velik interes, da se naložba začne prihodnje leto. Aprila letos je bilo rečeno, da naj bi prvo fazo gradnje rastlinjakov dokončali januarja 2019.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2017 ob 21:11 Naci+ gost

      KDO BO DELAL? Strinjam se z Joškom, da nima smisla namenjati dobrih zemljišč za vrtnarijo,- ampak so dovolj dobra manjkakovostna (zemljišča). Predvidevam tudi, da semen ne bodo sejali v našo domačo grudico, ampak v uvoža vreča z zemljo in vsemi hranili.. Morda pa bodo imeli še bolj neumno tehnologio; korenine bodo potopljena v vodo. --- Kdo bo delal? V lendavskem kotu je malo ljudi, ki bi se "prekvalificirali" iz gradbenih, strojnih ....poklicev v vrtnarje, zato je že zdaj treba povedati, da bo delovna sila predvsem iz Medžmurja (HR) in Madžarske. Naj torej damo zemljico, ki je je vse manj, nekemu Avstrijcu, saj od te naložbe občina Lendva ne bo imela baš nobene koristi. Tudom?

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2017 ob 8:49 Tako je to gost

      Zdaj vse hočejo prevaliti na Magyarja, ki je sicer svojih penez vreden. Naj na občini začnejo malo razmišljati. Že so nekajkrat padli na finto (gumi predpražniki, tekstil, Questor, Pavlinjek, Sava itd.) Zdaj bodo še Avstrijcem podarili to, kar domačinom ne bi nikoli. Tudi jaz ne bi dal tega zemljišča.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2017 ob 10:32 jožef gost

      To zemljišče je zaradi reke Mure ...zelo sporno...ALI TO VEJO VSEVEDCI NA OBČINI ,DA ČE PREBIJE NASIP MURA V BO VSE TO POPLAVLJENO......MORDA ,PA TUKAJ TIČI ZAJEC V GRMU ,DA BODO VSE ZAVAROVALI ,A VODA JIM ODNESE RASTLINJAKE ,A PRINESLA JIM BO PA EURE!!!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.