https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Čičerika - prava beljakovinska bomba za telo

02.09.2017 ob 10:00  

Čičerika je ena izmed najbolj zdravih stročnic, ki je primerna za stare, mlade, otroke, nosečnice, saj vsebuje hranljive snovi, ki obogatijo telo in organizem ter je brez glutena.


Zraste približno do pol metra visoko. Lahko se pripravlja tako na sladki kot na slani način. Gre za stročnico, ki ima številne pozitivne učinke na telo in je zato priljubljena v vseh predelih sveta.

Vsebuje vodo, beljakovine, maščobo, ogljikove hidrate, vlaknine, kalij, kalcij, magnezij, cink, fosfor, natrij, železo, baker, mangan, selen, vitamine A, B, C, E, K, folno kislino, pantotensko kislino, omego-3, omego-6 maščobne nenasičene kisline in beta karoten.

Foto: rosannadavisonnutrition.com

Vpliv na zdravje

- čisti telo

- izboljša prebavo

- nasiti za dlje časa

- podpira metabolizem

- pomaga pri težavah z želodcem

- preprečuje osteoporozo

- preprečuje raka

- znižuje visoko holesterol v krvi

- normalizira raven sladkorja v krvi

- izboljša simptome kožni bolezni

- podpira rast zdravih kosti, zob in nohtov

- primerna je za nosečnice, diabetike, vegetarijance, ljudje s celiakijo

Stročnica je primerna tudi za hujšanje, saj vsebuje veliko vlaknin, beljakovin in številne druge pomembne snovi, ki spodbujajo izgubo telesne mase. Čičerika pa ni primerna za ljudi, ki imajo ledvične kamne.

Foto: realfood.tesco.com

Kako pripraviti čičeriko

Čičeriko namočite zvečer v vodo za 10-12 ur. Pred kuhanjem zlijte vodo vstran, v kateri ste namakali čičeriko, saj vsebuje snovi, ki napenja. Nato čičeriko dajte v lonec, napolnjen z vodo (brez soli) in kuhajte približno 1-2 uri. Skuhano čičeriko lahko uporabite kot prilogo k mesu, lahko jo dodate na solato, v juho, omako, iz nje naredite polpete ali pa jo uporabite pri kaki sladki jedi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.