https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V murskosoboški knjižnici odprli dokumentarno razstavo Judovski jeziki

Murska Sobota, 07.09.2017 ob 9:00  

V sredo, 6. septembra 2017, so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli dokumentarno razstavo z naslovom Judovski jeziki, ki jo je posredovala Sinagoga Maribor ob Evropskih dnevih judovske kulture. Razstava bo na ogled do konca meseca septembra.

Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) so vseevropski projekt, ki že osemnajsto leto zapored obiskovalcem prireditev, organiziranih v sklopu projekta, ponuja poglobljen vpogled v posamezne vidike judovske kulture in dediščine.

Na odprtju so zbrano občinstvo nagovorili: dr. Klaudija Sedar, mag. Franc Kuzmič in Marjetka Bedrač, nacionalna koordinatorica projekta EDJK. Razstava prikazuje del bogate in široke zbirke judovskih jezikov.

"Ko je govora o judovskih jezikih nekako najpogosteje pomislimo na hebrejščino, v kateri so napisani najstarejši spomeniki judovske književnosti. Vendar pa judovski jezik ni le hebrejščina, sem spada več jezikov", je povedala Sedarjeva.

Marjetka Bedrač je povedala, da razstava na sedmih panojih predstavlja en ozek nabor judovskih jezikov. Predstavljena sta tradicionalna jezika Sefardov, ki sta ladino in judeo-španščina. Predstavljeni so tudi jeziki: jidiš, sodobna hebrejščina, drugi zgodovinski jeziki, aramejščina ter judeoarabščina.

V grajski dvorani v Murski Soboti bo v torek, 12. septembra ob 19. uri, na sporedu še predavanje Janeza Premka o razvoju judovske pisave.

Več fotografij v spodnji galeriji …

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.