https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Odprli razstavo Igorja Banfija - Notranje pokrajine

08.09.2017 ob 7:00  

V četrtek, 7. septembra, so v Galeriji Murska Sobota, odprli razstavo akademskega slikarja Igorja Banfija – Notranje pokrajine. Razstava bo na ogled do 3. novembra 2017.


Igor Banfi se je rodil leta 1973 v Murski Soboti. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani-smer slikarstvo, kjer je leta 1997 diplomiral pri prof. Andreju Jemcu. Podiplomski študij je končal leta 2000 pod mentorstvom prof. Lojzeta Logarja. Je član Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Živi in dela v Ljubljani in Murski Soboti.

Slikarstvo Igorja Banfija je v glavnem vseskozi posvečeno pokrajini. Vendar pa pokrajina zanj ni tisto, kar enostavno vidimo okrog nas, temveč je pokrajina tisti medij, preko katerega tematizira tako svoj osebni religiozni razmislek, kakor tudi razmislek o dveh različno pojmovanih pokrajinah. Ena je njegova lastna notranja pokrajina, druga pa je pokrajina v smislu metafore za mimobežen svet nasploh, ki je kot tak slikarju tuj in ga opazuje od daleč, da bi se z njim čutil notranje povezanega.

Praznina na slikah Igorja Banfija ni meditativna praznina, prej gre za praznino grozečega in vseuničujočega niča, v kateri nasprotja ne najdejo svoje pomiritve, med mikro in makro kozmosom pa ni nobene harmonije. Horizont na njegovih slikah je tista uničujoča sila, ki človeka ali drevo spremeni v povsem nepomemben in minljiv del kozmosa.

Njegove temačne in pesimistične pokrajine so – kakor tudi pravi naslov razstave – Notranje pokrajine. So projekcija slikarjevega intimnega razmisleka o svetu, v katerem pokrajina pars pro toto predstavlja ves svet, v katerem se v svojem brezupu najde človek ob uri smrti, vesoljnega potopa ali v trenutku Kristusove smrti na križu. V njegovem zadnjem ciklusu se prekrijeta in združita v eno tako umetnikova notranja, kakor tudi univerzalna pokrajina, ki pa je Banfiju povsem tuja. Združitev obeh pokrajin ne najde svoje razrešitve v pomiritvi nasprotij, temveč ustvari določeno vibrirajočo napetost in tesnobo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.