https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ta teden policisti preverjajo uporabo varnostnega pasu

11.09.2017 ob 14:00  

Danes se začenja enotedenska akcija, v kateri bodo policisti preverjali uporabo varnostnega pasu. Pozornost bodo še posebej namenili potnikom na zadnjih sedežih, mladim voznikom in voznikom tovornjakov, kombijev in avtobusov. Strokovnjaki navajajo, da bi bilo 40% manj žrtev prometnih nesreč, če bi v avtomobilih uporabljali varnostne pasove.


Policisti bodo ves teden nadzorovali uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih. Preverjali bodo tudi pravilno rabo zadrževalnih sistemov v vseh vrstah motornih vozil.

Povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, v tovornih vozilih in avtobusih ter zmanjšanje števila mrtvih in hudih telesnih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnega pasu, sta glavna cilja akcije.

Po izkušnjah policistov se število ugotovljenih kršitev razlikuje glede na starostno skupino kršiteljev. Najpogosteje se med vožnjo ne pripenjajo prometni udeleženci, ki so stari med 26 in 35 let. Letos bodo zato več pozornosti usmerili predvsem na potnike na zadnjih sedežih, mlade voznike ter voznike tovornih vozil, avtobusov in kombiniranih vozil.

Foto: www.sxc.hu

Na policiji navajajo, da uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.

Javna agencija RS za varnost prometa vodi in koordinira nacionalno akcijo Varnostni pas. Akciji se poleg policije pridružujejo še ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Načrtovane aktivnosti za večjo uporabo varnostnega pasu so usklajene z evropsko akcijo Seatbelt. Prvi del akcije je potekal marca letos.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.