https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Štihec iztožil državo v zadevi Piramida in obtožil Pahorja, da laže

Murska Sobota, 19.04.2011 ob 10:36  

V Uradu župana je murskosoboški župan Anton Štihec danes naznanil, da je dobil tožbo zoper državo zaradi zadeve Piramida, ves izkupiček pa bo podaril socialno šibki družini na območju občine. Na koncu se je odzval tudi na včerajšnje besede Boruta Pahorja v parlamentu glede Piramide in ga obtožil, da laže, kar, kot pravi, lahko tudi dokaže.

"Pred nekaj več kot letom dni je v medijih potekala odmevna kriminalistična akcija v povezavi s Piramido -  letalskim muzejem zahodnoevropske unije. Čeprav uradno glede na sodniško odredbo, na osnovi katere so iskali dokument o prenosu zemljišč za potencialni letalski muzej na Mestno občino Murska Sobota, nisem bil ne osumljenec ne preiskovanec niti ne pridržan, se je moje ime pojavljalo skupaj z drugimi štirimi (uradnimi) osumljenci. Različni mediji so tako objavljali mojo sliko skupaj z njihovimi. »Naredili« so me za petega osumljenca," je uvodoma dejal Anton Štihec.

Izkupiček od tožbe bo namenil socialno šibki družini

Ker mu je pri tem kriminalist omejeval gibanje in komunikacijo z mediji in njegovimi družinskimi člani, se Štihec par tednov po preiskavi tudi odločil za to tožbo po posvetu s svojim pravnim pooblaščencem Francijem Matozem. V tožbi so navajali kršenja normalnega komuniciranja in poseganje v njegovo dobro ime in dostojanstvo. Tako je v petek, 15. aprila, sodišče je v zvezi s Štihcevo civilno tožbo proti Republiki Sloveniji razsodilo, da je upravičena in da tožena stranka mora plačati odškodnino v višini dva tisoč evrov.

"Ugotovilo je, da je pomanjkanje mojega odziva na klice medijev, kot posledica omejevanja s strani kriminalistov, vzpodbudilo špekulacije medijev o moji pridržanosti, moje ime pa se je posledično neupravičeno pojavilo med osumljenci v preiskavi koruptivnih kaznivih dejanj. Zaključilo je, da je bilo moje omejevanje s strani kriminalistov protipravno. Sodišče je sledilo mojim navedbam, da bom zaradi tega deležen negativnega pečata oz. etikete osumljenca kaznivega dejanja, kar vpliva na moje dobro ime še dolgo po samem dogodku," pojasnjuje murskosoboški župan, ki bo celotno odškodnino po posvetu s socialnimi službami podaril socialno šibki družini na območju MO Murska Sobota.

Ne bo se pritožil zaradi manjše dodeljene odškodnine

Omeniti velja, da tožba še ni pravnomočna in da se lahko država pritoži, si pa Štihec ne glede na nadaljnji potek šteje to kot zmago. Prav zaradi tega tudi sam ne bo vložil pritožbe, da je mu sodišče namesto pet tisoč evrov razsodilo manjši znesek. "Višina je samo en del reševanja v sodbi, bistveno je, tudi če bi mi bilo razsojen samo en evro odškodnine, je to dobljena tožba. Z zneskom nisem pretiraval, saj gre za princip, da je bila nekomu kršena ustavna pravica, kar je meni bilo in to se ne more dogajati kar tako. Nekdo mora imeti neke posledice," je pojasnil Štihec in dodal, da njegov namen ni bil iztožiti velikega zneska, pač pa princip, da se vsaj delno opere njegovo ime, ki je bilo s tem postopkom omadežavno.

Štihec: Predsednik vlade Borut Pahor laže

Štihec se je ob koncu še odzval na včerajšnje besede predsednika vlade Boruta Pahorja v parlamenta, kjer je na vprašanje Zmaga Jelinčiča-Plemenitega glede projekta Piramida izjavil, da je država naredila vse, da pa je lokalna skupnost tista, ki ni naredila potrebnega. "Predsednik vlade Borut Pahor laže. Mi v Mestni občini Murska Sobota še danes nismo dobili dokončnega odgovora ministrstva za kmetijstvo glede zemljišč potencialno primernih za gradnjo letalskega muzeja Piramida. Gre namreč za postopek spremembe namembnosti zemljišč, ki so v državni lasti. To dopisovanje z ministrstvom traja že vsaj eno leto in pol in še danes nimamo dokončnega odgovora," pravi Štihec in dodaja, da lahko te njegove besede z dokazi dokaže, da predsednik vlade pri tej zadevi laže.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. nikon
      19.04.2011 ob 11:42 nikon

      Pahor ne laže, on živi v pravljici :).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. kalman
      19.04.2011 ob 21:26 kalman

      slovenija živi v pravljici, to kar se dogaja je kriza.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.