https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Murskosoboški mestni svet: z rebalansom proračuna in zadolžitvijo v izvedbo načrtovanih projektov

Murska Sobota, 13.09.2017 ob 7:00  

Murskosoboški mestni svetniki so na včerajšnji 23. redni seji sprejeli rebalans proračuna, ki bo zagotovil izvedbo načrtovanih projektov. Mestni svetniki so obravnavali tudi cene za odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske vode. Cena te storitve bo za gospodinjstva odslej nižja. Mestni svet je obravnaval tudi novo ureditev nadomestila za komunalno opremljanje zemljišč ter izpeljal vse postopke povezane s poslovanjem javnih podjetij in zavodov.

 

Dodatno zadolževanje za izvedbo projektov

Po sprejetju rebalansa je letošnji proračun Mestne občine Murska Sobota vreden 18,9 mio EUR. Za začasno pokritje evropskih in državnih sredstev in zagotavljanje lastne udeležbe se bo občina lahko dodatno zadolžila največ v višini do 1,5 milijona evrov, kar je nekoliko več kot je bilo predvideno pred rebalansom (0,8 milijona). Potrebe po rebalansu letošnjega proračuna izhajajo predvsem iz naslova projektov, ki jih sofinancirajo Evropska unija ali država. Zanje je treba zagotoviti tako del lastnih sredstev kot tudi zaprto finančno konstrukcijo, šele nato je možna izvedba projektov ter koriščenje teh sredstev. Mestna občina Murska Sobota bo na podlagi sprejetega rebalansa pričela z izvedbo projektov, kot so izgradnja regijskega promocijskega centra - Vrata v Pomurje s postavitvijo Paviljona EXPANO, ureditev južnega dela Soboškega jezera, prva faza prenove mestnega središča, izgradnja pokritega teniškega igrišča in prenovitev pomožnega igrišča DNŠ Mure z umetno travo.


Položnica za Komunalo bo nižja

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je obravnaval tudi Elaborat o oblikovanju cene storitev odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode ter Elaborat o oblikovanju cene čiščenja komunalne odpadne vode .in padavinske vode. S sprejemom novih cen gospodarskih javnih služb bo znesek položnice za gospodinjstva povprečno nižji za 1,4 evra na območju mešanega sistema in 0,41 evra na območju ločenega sistema. Odvajanje in čiščenje padavinske vode se obračunava le v primeru, da se padavinska voda odvaja v kanalizacijski sistem (mešani). V ločenem sistemu zbiranja se odvajanje padavinske vode ne zaračunava.

Komunala z 180 tisoč dobička

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota je obravnaval tudi poslovanje javnih podjetij in zavodov. Tako je sprejel sklep o sprejemu Letnega poročila Vodovod Murska Sobota za leto 2016 in izplačilo presežka v višini 100.000 EUR v proračun Mestne občine Murska Sobota, sklep o podaji soglasja k sprejemu Letnega poročila javnega podjetja Komunala za leto 2016 in izplačilo presežka v višini 150.000 EUR v proračun mestne občine.

Sprejet je bil predlog, da se 50 tisoč evrov nerazporejenega dobička iz podjetja Komunala nameni krajevnim skupnostim, ki bodo lahko uredila otroška igrišča in druge igralne površine.

Bojan Kar imenoivan za direktorja Razvojnega centra

Mestni svet je v prvem branju obravnaval tudi novo ureditev nadomestila za komunalno opremljanje zemljišč. S predlaganimi ukrepi MOMS še dodatno povečuje atraktivnost severne obrtno – industrijske cone z bistvenim znižanjem komunalnega prispevka za nove naložbe domačih in tujih investitorjev, brez da bi poslabšali položaj ostalih – gospodinjstev in gospodarstva. Murska Sobota postaja atraktivno poslovno križišče, s tovrstnimi ukrepi pa želimo ostati konkurenčni za privabljanje novih vsebin, novih dejavnosti in s tem novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo.

Za direktorja javnega zavoda Razvojni center Murska Sobota je bil imenovan Bojan Kar, dosedanji vršilec dolžnosti te funkcije. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2017 ob 10:32 gost

      sami umetniki, kdo jih vraga voli?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2017 ob 12:11 gost

      na pušči jih volijo naši

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.09.2017 ob 15:09 gost

      Se lepo zadolžujemo in vračamo "nasmeh" na usta Sobočancem!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.09.2017 ob 15:26 smc gost

      prekopirano z sobota info ;-)e moj novinar sobotainfo.San pogledno sejo in tam so jasno pravili, da se bodo na novo dolgoročno zadolžili za preko 1,6 mio eur (1,5 mio pri bankah in ostalo pri državnem proračunu). V članku pišete, da se bodo kasneje dobila evropska sredstva, ki se bodo vrnila v proračun - to je pa izjava za "bob tedna". Ja če bo občina kandidirala za EU sredstva potem denar pride tako ali tako v proračun. Problem je v tem, da se s tem denarjem, ki bo prišel nazaj v proračun ne bo poplačal dolgoročni kredit, ki ga bodo najeli točno za ta projekt EXPO. občina pa bo po novem zadolžena skoraj 82% maksimalne možne zadolžitve (s tem dolgoročnim kreditom za (cca 1,5 mio + 0,1 mio eur) pa se je zadolženost občine dvignila iz 66% na skoraj 82% maksimalno možne (torej za dodatnih cca 16%). Naslednjih 10 let pa bo občina iz proračuna (torej iz denarja nas vseh) vračala ta dolgoročni kredit najet za projekt, ki ne bo vračal v občinski proračun praktično nič. Denar, ki bo dobljen z uspešno kandidaturo za EU sredstva za točno ta projekt (EXPO) pa bo porabljen za vse drugo razen za vračilo kredita ne. Povezani rabijo službe. Sobotainfo vas pa naprošamo, da vsaj korektno (objektivno) poročate na portalu in ne zavajate z napačnimi informacijami kot recimo (občina se bo dodatno zadolžila za le 700.000 eur).

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.