https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Grozdje - nizkokalorično sadje s pomlajevalnimi učinki

16.09.2017 ob 7:05  

Začetki pridelave grozdja segajo nekje v 4. tisočletje pred našim štetjem, ko so ta sadež poznali na Bližnjem vzhodu. Nekateri pa trdijo, da so grozdje poznali že pred ledeno dobo. Trenutno je znanih okoli 100 različnih sort grozdja.


Kar se tiče glede barve grozdja, zelena, rumena in bela sorta ugodno vplivajo na želodec, jetra, ledvice in kožo ter so primernejša za čiščenje telesa in izgubo telesne teže. Rdečo in modro grozdje je bogato z antioksidanti in izboljša cirkulacijo krvi, očisti krvne žile in preprečuje bolezni srca ter ožilja.

Foto: pixabay.com

Vsebujejo proteine, ogljikove hidrate, vitamine B, C, E, K, provitamin A, minerali kot so kalij, kalcij, fosfor. V lupini se najde veliko vlaken, ki so koristna za prebavo. Poleg tega grozdje vsebuje veliko antioksidantov. Največ je flavonoidov, piridokinov, tiamina in riboflavina. Ima več kot 80% vode, je brez holesterola in zelo malo maščob. 100 gramov vsebuje samo 67 kalorij.

Učinki na zdravje

- telesu da energijo

- okrepi imunski sistem

- pomaga pri zaprtju

- pomaga pri zdravljenju žolčnih in ledvičnih kamnov

- deluje preventivno proti raku debelega črevesja in sladkorni bolezni

- pomaga preprečiti krvne strdke

- olajša bolečine med menstruacijo

- ima antibakterijske in protivirusne lastnosti

- regenerira kožo, ima pomlajevalne učinke in pomaga v boju proti celulitu

- krepi kosti

- znižuje holesterol

- blaži utrujenost, migreno in depresijo

- deluje kot afrodiziak

Foto: food.ndtv.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.