https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Gašper Tič, Davor Herceg: Trač

Kdaj: Sreda, 25.10.2017 ob 19:00

Kje: Murska Sobota, Gledališče Park

Gašper Tič, Davor Herceg: Trač – Po motivih Mnogo hrupa za nič Williama Shakespearja, Mestno gledališče Ljubljansko

prva predstava Abonmaja komedija in Abonmaja drama/komedija 2017/18

muzikal – komedija

Režija: Jaka Ivanc in Gašper Tič.

Igrajo: Tanja Ribič, Gregor Čušin, Iva Krajnc Bagola, Tina Potočnik Vrhovnik, Uroš Smolej, Mojca Funkl, Milan Štefe, Jaka Lah, Rok Matek, Filip Samobor, Matic Lukšič, Gaber K. Trseglav/Tomo Tomšič, Rok Kravanja/ Rok Prašnikar.

Glasbeniki: Jože Šalej/Davor Herceg (klavir), Žiga Kožar/Anže Žurbi (bobni), Goran Rukavina/Aleš Avbelj (bas), Tomaž Gajšt/Jaka Hawlina (trobenta), Primož Fleischman/Matej Kužel (saksofon), Vid Žgajner/Jakob Leban (pozavna), Dejan Gregorič/Ana Mezgec (violina).

Plesalci: Matevž Česen/Tian Čehić, Tim Klemenčič/Matej Bedič, Anja Möderndorfer/Petra Ravbar, Tadej Premk/Jan Marolt, Karin Putrih/Tjaša Resnik, Katja Škofic/Nika Horvat, Tadej Premk/Jan Marolt.

Mnogo hrupa za nič je ena najslavnejših Shakespearjevih komedij, kjer se vse suče okrog ljubezni, hrepenenja, izdaj, spletk in vseh mogočih preizkušenj, ki jih morajo zaljubljenci prestati, da si lahko nazadnje presrečni skočijo v objem. V bolj sodobno in muzikalno opravo sta jo odela komedijski libretist Gašper Tič in skladatelj Davor Herceg. Čedni mladi vojaki in lepa dekleta, dve prepleteni ljubezenski zgodbi, ščepec zlohotnega obrekovanja, nekaj spretnih spletk in za nameček še ples v maskah ob živi godbi – vse to prek smeha vodi srečnemu koncu naproti.

Shakespeare v svojih komedijah in tragedijah fenomen ljubezni razpre v široki pahljači in v vsej njeni ambivalenci. Ljubezen je lahko pogubna, lahko je neuslišana in destruktivna, ali pa povsem pasivna. Se pravi, je gonilna sila, ni pa zgolj pozitivna. Ima izjemno moč, saj posameznike malodane obsede, zamegli njihov razum in presojo. Ne ozira se na spol, stan ali raso in nihče ni imun pred njo. Tudi zato se poraja dvom, da bi se lahko nič iz naslova nanašal na ljubezen, saj je ta vtkana malodane v vsako Shakespearjevo stvaritev kot poglavitno gibalo.

Gašper Tič že v naslovu nakazuje odgovor, da ves ta trušč sproži trač. Tudi sam uporabi obrekovanje, osiranje in govorice kot pogonsko gorivo komedije. Messina tako postane Tračistan, z gostilnico Pri Maši, ki nosi ime po tujki, lepi oštirki, ki se je primožila od drugod.

Zgodba tako dobi bolj slovenske obrise, četudi so nekatera imena ostala italijanska. Leonato, denimo, je oštir in ne več vojvoda. Njegov zakon z Mašo škriplje, finančni položaj tudi ni najboljši, zato se na vse kriplje trudi oddati obe hčeri v zakon ...

PREDSTAVA TRAJA 2 URI IN 35 MINUT IN IMA 1 ODMOR.

Cena vstopnice: 18 EUR, 16 EUR (dijaki, študenti, upokojenci)

 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.