https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V šolah več sadja in zelenjave ter mleka

02.10.2017 ob 12:30  

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je v soglasju z ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič in ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc sprejel šestletno strategijo za izvajanje šolske sheme v Sloveniji. Strategija veljala od šolskega leta 2017/2018 do 2022/2023, gre pa za pomoč za razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov otrokom in mladostnikom.


Strategija je osnovni pogoj, da lahko Slovenija sodeluje v šolski shemi EU. Šolska shema v Sloveniji je pomoč za razdeljevanje sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov otrokom v osnovnih šolah in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

V strategiji so med drugim opredeljeni cilji šolske sheme, ki so povečanje uživanja zelenjave, sadja in mleka ter mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih, povečanje porabe lokalnega sadja in zelenjave v šolah ter ozaveščenost otrok o kmetijstvu in prehrani.

Foto: livestrong.com

Ocenjen je proračun za šest let, ki v večini predstavlja sredstva EU, zaradi velike zainteresiranosti šol za šolsko shemo pa se evropska sredstva dopolnjujejo s sredstvi domačega proračuna. Določen je podroben seznam upravičenih vrst sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih proizvodov. Šola mora v večini razdeljevati sveže sadje in zelenjavo, manj pa predelano, ter v večini mleko in manj mlečne izdelke. Strategija poudarja, da morajo biti mlečni izdelki brez dodatkov, kot so sladkor in sladila, arome, sadje, oreški, kakav ter čokolada.

Cilj evropske šolske sheme je tudi zmanjšanje debelosti in prekomerne teže pri otrocih in mladostnikih, ki lahko vplivata na pojav sladkorne bolezni tipa 2 že v mladosti. Strategija vsebuje predvidene spremljevalne izobraževalne ukrepe, ki so obvezni element šolske sheme za dosego njenih ciljev, v okviru katerih bodo lahko otroci pokušali tudi ostale kmetijske proizvode, kot so med ter oljčno in bučno olje.

 


Foto: attemptnwin.com

Poudarjeno je tudi, da se tako imenovano šolsko sadje in zelenjava ter šolsko mleko v šoli razdeljujejo kot dodatni obrok. Strategija pri izbiri dobaviteljev šole usmerja v uporabo načela kratkih verig, da bi povečali dobavo lokalnih proizvodov in živil v šole.

Zainteresiranost šol za šolsko shemo je velika, saj se je za razdeljevanje šolskega sadja in zelenjave prijavilo kar 443 šol oziroma 90 odstotkov, za razdeljevanje šolskega mleka pa 277 oziroma 56 odstotkov. Šole se morajo v šolsko shemo prijavljati vsako leto posebej, na osnovi teh prijav pa ministrstvo vsako leto vloži na Evropsko komisijo zahtevek za evropsko pomoč. Rok za prijavo šol za šolsko leto 2018/2019 je že 1. december, so še sporočili z ministrstva.

Foto: nijz.si

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.