https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Ljutomeru praznovali »Znanost za življenje«

Ljutomer, 03.10.2017 ob 8:30  

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je kot konzorcijski partner Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Nacionalnega inštituta za biologijo v petek, 29. septembra 2017, v okviru vseevropskega projekta Noč raziskovalcev, ki je potekal pod sloganom »Znanost za življenje«, skušala popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga tako približati širši javnosti, še posebej mladim. Tako želijo širiti zavedanje, da je v znanosti moč, pomembno je znanje, pomembne so ideje, potrebno je raziskovanje, saj le-tako lahko družba napreduje.


Projekt je skozi vrsto različnih aktivnosti udeležence ozaveščal o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, o pomenu znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega bivanja in delovanja.

Obiskovalci dogodkov so imeli priložnost spoznati različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca/znanstvenika, ki prav tako odpira vrsto kariernih možnosti in priložnosti. Obiskovalci so si ogledali obrat Radenske, d. o. o., v vrtcih v Ljutomeru in v Cezanjevcih so risali s 3D-pisalom, na OŠ Ljutomer in na OŠ Cezanjevci pa je bil predstavljen zdrav življenjski slog. Na Glavnem trgu v Ljutomeru so lahko preučevali človeški glas in spoznavali znamenitosti mesta Ljutomer ter se ustavili v EU kotičku, v nakupovalnem središču Jager pa so si lahko ogledali oddaje Znanost ima mlade s pogovori z doktorji znanosti in nekdanjimi dijaki ljutomerske gimnazije ter film o dr. Francu Miklošiču.

 

V Galeriji Ljutomer je poleg razstave potekala predstavitev nagrajenih raziskovalnih nalog dijakov GFML, v predavalnici Zdravstvenega doma Ljutomer so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju o zdravilih in zdravljenju hiperkinetične motnje pri otrocih in mladostnikih. Na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer so imeli priložnost prisluhniti predavanju o tujerodnih invazivnih vrstah v Pomurju in predavanju o čiščenju odpadnih voda in o različnih tehnologijah čiščenja, si ogledali 3D-predstavitve, za konec pa so lahko prisluhnili udeležencem okrogle mize, na kateri so razpravljali o vlogi raziskovalca in pomenu raziskovalnega dela v vsakdanjem življenju.

Zvonko Kustec, ravnatelj GFML je ob tem dogodku povedal: »Znanost izredno hitro napreduje, bojim se, da nas včasih celo prehiteva, zato je izjemno pomembno, da jo približamo že mladim. Na ljutomerski gimnaziji dajemo velik poudarek raziskovalni dejavnosti in čeprav smo geografsko oddaljeni od velikih raziskovalnih laboratorijev, se vseeno povezujemo z znanstveniki, predvsem našimi bivšimi dijaki. Priznanja ZOTKS in Krke so dokaz, da očitno delamo v pravi smeri.«

Izr. prof. dr. Borut Klabjan, štipendist ukrepa Marie Składowska-Curie, ki ga financira Evropska komisija za raziskovalno dejavnost, pa je dodal: »Zelo pomembno se mi zdi, da postane znanost še bolj interdisciplinarna oz. multidisciplinarna. To je sicer izredno popularen izraz, ki pa mnogokrat v praksi ne zaživi. Toda če bomo povezovali tako naravoslovje, tehniko kot humanistiko, bomo od tega vsi imeli korist. /…/ Naj Noč raziskovalcev ne bo muha enodnevnica, ampak se naj nadaljuje v kontinuirano delo, za kar ste v Ljutomeru na dobri poti. Tak pristop lahko zagotovi uspeh.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.