https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kostanj - bogat z vitamini in minerali

07.10.2017 ob 8:00  

Jesen je čas, ko se ga ljubitelji kostanja najbolj razveselijo. 

Kostanj izvira iz Male Azije, vendar pa so nekateri mnenja, da je njegova domovina Sredozemlje. V Sloveniji je bil kostanj pomemben vir prehrane in to v času, ko še ljudje niso poznali krompirja.

Eno drevo kostanja obrodi od 100 do 200 kg zdravih plodov. Še bogatejše kot navadni kostanj pa obrodijo gojene sorte, kot so na primer kostanji, ki obrodijo marone. Obrodi vsako leto, še posebej plodno pa je vsako tretje leto.

Foto: thespruce.com

Zdravilni učinki kostanja

Kostanj je bogat vir vitaminov (predvsem vitamina C in B vitaminov), mineralov (predvsem železa, kalcija, cinka, magnezija, fosforja in mangana), vsebuje nekaj kakovostnih beljakovin in drugih hranilnih snovi, ki so koristne za naše zdravje. V primerjavi z drugimi oreščki ima malo kalorij, je dober vir vlaknin, ima veliko folatov in zaradi tega ga posebej priporočajo nosečnicam. Ker je kostanj brezglutensko živilo, je pomemben pri prehrani bolnikov s celiakijo.

Ali ste vedeli, da kostanj kroti lakoto, je dober za srce, pomirja živce, krepi naš imunski sistem ter poskrbi za močne lase in nohte.

Foto: youtube.com

Uporaba kostanja v prehrani

Pečeni kostanj je daleč najbolj priljubljen, sledi mu kuhani. Kuhan kostanj je bolj priporočljiv za ljudi, ki imajo težave s prebavo. Pri uživanju kostanja je najbolj priporočljivo pitje čaja ali vode in ne mošta, kot misli večina ljudi. Iz kostanja lahko pripravite kostanjev pire, ki ga lahko uporabite za pripravo različnih sladic, nadeva za perutnino ter kruha.

Kot zanimivost velja omeniti, da se kuhan in lupljen kostanj v francoski kuhinji, uporablja kot priloga k mesnim in zelenjavnim specialitetam.

Foto: citymagazine.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.