https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dobrote jeseni in njihovi učinki na telo

14.10.2017 ob 11:00  

Jesen je obdobje krasnih barv in čas za uživanje odličnih pridelkov, ki nam jih mati narava ponuja na vsakem koraku. Že babice in dedki so bili mnenja, da je sezonska hrana najboljša hrana za naše telo.

Nekoč živil izven sezone zorenja ni bilo moč kupiti, za razliko od danes ko se je trgovina močno spremenila in lahko dobimo sadje in zelenjavo kakšno si zaželimo in v katerem koli obdobju.

Zakaj jesti takrat, ko narava ponudi?

Že od nekdaj skušamo od narave dobiti čim več. Tudi naši predniki so živeli v povezavi z naravo in hrano, ki je bila vezana na letni čas. Jedlo se je le tisto, kar je ponudila narava in ravno jesen je letni čas, ki nam daje ogromno. Kar jeseni dozori je priporočljivo tudi jeseni pojesti. Zakaj? Hrana, ki dozori v določenem letnem času, je dozorela s pomočjo narave in vremenskih dejavnikov. Le ti, pa so idealni za pristnost zorenja in v pomoč pri okusu ter videzu živila. Prav tako, je to za naš organizem najbolje, saj naše telo mnogo lažje predela hrano, ki ni večkrat obdelana. Ravno zaradi tega naj bi uživali izdelke, ki zrastejo in se pridelajo na naraven način.

Živila jeseni in njihova vsebnost

Sezonsko sadje in zelenjava, ki zorita v lokalnem okolju sta optimalno bolj dozorela in vsebujeta višjo hranilno vrednost. Kar pomeni, da v primerjavi s sadjem in zelenjavo, ki se skladišči vsebujeta tudi večji delež vitaminov in mineralov. Živila jeseni so: buče, kostanji, koruza, gobe, rdeča pesa, lešniki, kaki, grozdje, fige, hruške, jabolka, …

 

FOTO: pixabay.com

Hokaido buča - je najokusnejša buča in hkrati izredno hranljiva. Je plod, ki ima sladkast okus in je rdečo oranžne barve. Hokaido buče imajo visoko hranilno vrednost, bogate so z vitaminom A, vitaminom C (krepi imunski sistem), kalijem (pomaga telesu povrniti ravnotežje elektrolitov, da mišice najbolje funkcionirajo), vlakninami in beta karotenom, kar pomeni, da so odlični antioksidanti. Beta karoten naj bi po nekaterih raziskava celo pomagal preprečevati nastanek raka. Uživanje le teh pripomore k izboljšanju in varovanju našega vida. Zaradi vlaknin, ki jih vsebujejo jih pojemo manj in nas hitreje nasitijo. V veliko pomoč pri razpoloženju je tudi pest bučnih semen, ki dobro vplivajo na proizvajanje hormona sreče.

Kostanj - je škrobnato živilo in je po sestavi podobno krompirju ter koruzi. V primerjavi z drugimi oreščki je mnogo manj kaloričen. Poln je vitaminov in mineralov, ki so osnova za zdravo telo. Vitamin B, ki ga vsebuje je ključen za ohranjanje lepe kože, las in nohtov ter pomaga preprečevati razdraženost in je v pomoč pri pomnjenju. Je zelo dober vir vlaknin, ki so nujno potrebne za zniževanje škodljivega holesterola v krvi. Vsebuje ogromno vitamina C, ki je osnova pri gradnji zob in kosti ter uravnava delovanje žil. Je močan antioksidant, ki je v pomoč pred staranjem kože. Vsebuje folno kislino, ki je potrebna za tvorbo rdečih krvnih celic in sintezo DNK. Študije pa so pokazale, da pomaga zniževati slab holesterol in zvišuje nivo dobrega holesterola. Je bogat vir mineralov – železo, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, cink, kalij.

Jesenski goban - je najdragocenejši goban - kralj med gobami in je za naš organizem zelo priporočljiv. Je bogat vir kakovostnih beljakovin, vsebuje prehranske vlaknine in zelo malo maščob. Priporočljivo je, da se uporablja kot začimba oziroma kot dodatek drugim beljakovinskim jedem. Vsebuje ogromno selena, vitamina B3 in ostalih vitaminov. Selen je učinkovina, ki razstruplja naše telo, še posebej uspešen je pri razstrupljanju težkih kovin. Selen preprečuje prehitro strjevanje krvi in s tem nastanek krvnih strdkov. Vsebuje tudi vitamin D, ki zvišuje koncentracijo in krepi kosti ter zobe.

Grozdje - je sadje, ki mu radi pravimo čistilec organizma, saj blagodejno vpliva na naše telo. Grozdje je zaradi visokega deleža sladkorja prava zdrava energijska bomba. Vsebuje fosfor za živce in možgane, kalcij za zobe in kosti, mangan za ščitnico, železo za kri in kalij za mišice. Vsebuje tudi vitamin B in C, ter veliko antioksidantov. Pravijo mu tudi vsestranski zdravilni sadež. Je v veliko pomoč pri izgubljanju odvečnih kilogramov. 

Kaki - oz. zdrav zlat sadež je vitaminska bomba bogata z vitamini, minerali in antioksidanti. Njegovo uživanje ugodno vpliva na naše zdravje in boljše počutje. Raziskave kažejo, da kaki vsebuje 5 krat več vitamina C in 30 krat več vitamina A kot jabolko. Vitamin A ugodno vpliva na oči, tkiva, kosti, dlesni in kožo. Vsebuje tudi vitamine B in minerale kot so fosfor, železo, kalcij, krom, selen, baker in jod. Poln je vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavo, kar pomeni, da ima pozitivne učinke na črevesje, krepi delovanje pljuč in srca, čisti ledvice in jetra ter deluje proti utrujenosti. Prav tako je močan pri manjšanju stresnih situacij.  

Uživanje sezonske, lokalno pridelane hrane je zatorej v vsakem letnem času najboljša možna izbira za naš organizem.

 

Avtor: Mojca Peček Graj

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.10.2017 ob 11:21 Lidija gost

      Super članek, tako kot vsi predhodni!😊

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.10.2017 ob 11:24 Lidija gost

      Super članek, tako kot vsi predhodni! 😊 Lidija

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.