https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti slovesno odprli 10. Abilimpiado Slovenije

Murska Sobota, 21.10.2017 ob 7:00  

Včeraj je v športni dvorani OŠ III Murska Sobota potekala otvoritvena slovesnost jubilejne 10. Abilimpiade Slovenije, ki jo organizira Osnovna šola IV Murska Sobota, poteka pa 20. in 21. oktobra. Na Abilimpiadi Slovenije se osebe s posebnimi potrebami hrabro merijo med seboj v različnih spretnostih.

Kaj sploh je Abilimpiada?

To je prireditev tekmovalnega značaja, ki med seboj povezuje invalidne osebe vseh kategorij, tudi osebe z motnjo v duševnem razvoju na nivoju zaposlitvenih in prostoročnih aktivnostih, ki jih osvojijo skozi proces usposabljanja in kasneje v varstveno delovnih centrih. Te osebe med seboj tekmujejo v pridobljenih znanjih. Prva Abilimpiada je bila organizirana leta 1981 v Tokiu na Japonskem, Slovenski predstavniki pa so se je prvič udeležili leta 1997.

Na Abilimpiadi se med seboj pomerijo otroci, mladostniki in odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju. Danes bodo tako udeleženci v izbranih disciplinah (ročne spretnosti in delovne veščine) izkazali znanje, ki ga dnevno pridobivajo v osnovnih šolah s prilagojenim programom, varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje.

Tekmovanje se bo odvijalo v različnih disciplinah: vezenje – križni vbod, vezenje – stebelni vbod, obdelava lesa, izdelava nakita, oblikovanje gline, aranžiranje cvetja, krasitev torte, priprava narezka, fotografiranje na prostem, slikanje na svilo, slikanje na platno, izdelava uporabnih predmetov iz odpadnega materiala, izdelava plakata in računalništvo - urejanje besedila.

Na prireditvi so spregovorili: ravnateljica OŠ IV Murska Sobota mag. Metka Kuharič, podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak, predsednik Abilimpiade v Sloveniji Fabio Feregotto ter predsednica Zveze Sožitje dr. Katja Vadnal. Predsednica lokalnega društva Sožitje in pomurska poslanka SD Marija Bačič pa je Abilimpiado slovesno odprla.

Več fotografij v spodnji galeriji …

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.