https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Uspešne ženske o svojih življenjskih poteh in soočanju s poslovnim (moškim) svetom

Rakičan, 26.10.2017 ob 9:30  

V Dvorcu Rakičan so se v torek zbrale predstavnice oziroma pobudnice in nosilke WEF (Women Economic Forum) Slovenia, globalne konference, ki se bo odvila maja prihodnje leto v Sloveniji. Pred konferenco organizirajo srečanja z ženskami iz lokalnih okolij širom po Sloveniji. Za prvo srečanje so izbrale Pomurje oziroma natančneje rakičanski grad.

 

Povezovanje med ženskami iz vseh področij življenja

Women Economic Forum (WEF) je globalna konferenca, ki spodbuja opolnomočen dialog in povezovanje med ženskami iz vseh področij življenja, ki so zavezane spreminjanju družbe. Ključni cilj foruma je izpostavljanje ženskih dosežkov, spodbujanje mednarodne gospodarske rasti, pridobivanje novega znanja na področju tehnologij in izboljšav ter sodelovanje in izmenjava dobrih praks med državami, tako na gospodarskem kot na področju politik.

WEF je del ALL Ladies League (ALL) organizacije. To je največja mednarodna mreža žensk po svetu z več kot 70.000 članicami iz približno 150 držav. Slovenija ima svoje poglavje od maja 2016, predsednica za ALL Slovenia in WEF Slovenija koordinator pa je Andreja Cepuš.

Ključni cilj foruma je izpostavljanje ženskih dosežkov, spodbujanje mednarodne gospodarske rasti, pridobivanje novega znanja na področju tehnologij in izboljšav ter sodelovanje in izmenjava dobrih praks med državami, tako na gospodarskem kot na področju politik.

Pobudnice so navdušene nad letošnjo izkušnjo v Indiji

Najprej so pobudnice foruma delile svoje izkušnje z letošnjim podobnim forumom v Indiji, katerega se je med dva tisoč udeleženkami iz več kot 100 držav iz celega sveta udeležilo tudi osem Slovenk.  Med drugim jih je najbolj navdušilo sodelovanje in povezovanje žensk, ki so s svojimi zgodbami ustvarjale novo zgodbo, ki ni le sešetevek posamičnih zgodb ampak nekaj več. Podobna konferenca bo prihodnje leto potekala tudi pri nas.

Ko v službi ni niti ženskega WC-ja

Pobudnice so predstavile svoje življenjske in predsvem poslovne zgodbe, kako so se kot vodilne na položajih znašle v poslovnem svetu moških, na izrazito moških področjih kot so povedale sprva niti niso imele posebnih ženskih sanitarij ali zaščitnih oblek.

Kot ugotavljajo, je v poslovni svet potrebno pripeljati več ženske energije, ki da tisto širino, sočutje na delovnem mestu, transparentnost in zaupanje.

Verjamejo, da obstaja tudi pri nas veliko ženskih zgodb, ki že kažejo kvalitete voditeljstva nove dobe. Okrepiti želijo vizijo povezovanja in sodelovanja ter dati možnost, da nevidno v naši družbi postane bolj vidno.

Ni nuna ampak duhovnica

Tudi ženske iz pomurskega okolja so z njimi delile svoje  poslovne in življenjske zgodbe. Kot prva se je opogumila Jana Kerčmar Džuban, evangeličanska duhovnica, ki je spregovorila o svojem poklicu. Kot je pojasnila v bistvu sprva ni želela postati duhovnica ampak je želela študirati jezike. Predstavila je tudi zgodbo njene mame, prve duhovnice v nekdanji Jugoslaviji. Kot pravi, so jo v Pomurju kot duhovnico že sprejeli, drugje po Sloveniji pa še vedno ponekod mislijo, da je nuna.

Kot otroku direktorja ji ni bilo lahko

Svojo zanimivo poslovno in življenjsko zgodbo je med drugimi delila tudi Sabina Sobočan, ki je že v otroštvu bila etiketirana z nalepko direktorjeva hči, ki jo je pogosto omejevala. Zaradi tega je se je morala posebej izkazovati in truditi že v osnovni šoli. Spregovorila je tudi o izogibanju zaposlitvi v očetovem podjetju, kako se je raje preselila izven regije, da je ne bi ocenjevali preko očeta in kako je na koncu po uspešni karieri v drugih podjetjih le pristala v Varisu in je danes direktorica vse večkrat nagrajenega podjetja. Spregovorila je tudi o soočanju z moškimi v poslovnem svetu.

Zanimiva je bila tudi zgodba nekdanje profesorice na fakulteti, ki je iznašla način kako postati tehnološki višek na fakulteti in prešla v poklic slaščičarke, kasneje pa se drugim lotila še posla z bučami. 

Avtor: K. Glažar 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.