https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Mladi iz petih držav so v Pomurju iskali poslovne priložnosti v podeželskem okolju

4.11.2017  

Med 8. in 16. oktobrom se je v Murski Soboti in Rakičanu odvijala mednarodna mladinska izmenjava »Young entrepreneur: Create your opportunity in the countryside«, ki je v Pomurju združila mlade iz Slovenije, Poljske, Romunije, Estonije in Hrvaške.


Kot so pojasnili v Zavodu Roka iz Černelavcev, vodilnem partnerju v projektu, je ideja o projektu nastala prav zato, ker se mnogi njihovi mladi člani in sovrstniki spopadajo z brezposelnostjo. Ta je še posebej občutna na podeželju, posledica tega pa je, da mladi podeželje zapuščajo in iščejo priložnosti v mestih in tujini. Kot pravijo, se hkrati z brezposelnostjo soočajo tudi s pomanjkanjem motivacije, depresijo in izgubo življenjske energije.

S projektom »Young entrepreneur: Create your opportunity in the countryside« so si zastavili cilj mlade spodbuditi k iskanju podjetniških priložnosti v domačem ruralnem okolju, s čimer bi rešili tudi lastno zaposlitveno situacijo.

Na devetdnevni izmenjavi so se mladi na izmenjavi preko neformalnih izobraževalnih metod podali v svet podjetništva, prepoznavali priložnosti okoli sebe, se učili kreativnosti, spoznali primere uspešnih in tudi neuspešnih poslovnih zgodb, obiskali podjetja v lokalnem okolju (Zavod Korak naprej in Hranilnica prekmurskih dobrot), spoznavali različne oblike podjetništva, programe za spodbujanje podjetništva med mladimi ter še in še.

Mednarodno mešano okolje jim je poleg znanja podjetništva ponudilo še širšo paleto kompetenc: izboljšali so znanje tujih jezikov, krepili medkulturno sodelovanje, spletali prijateljstva, izboljšali svojo povezanost z Evropo, se preizkušali v javnem nastopanju, skupinskem delu, zagovarjali svoje mnenje idr.

Ob koncu projekta so mladi prejeli tudi potrdilo Youthpass, kjer so zajeli znanja in veščine, ki so jih pridobili tekom izmenjave. Youthpass v zadnjem obdobju vedno bolj postaja prepoznan tudi s strani delodajalcev, ki preko tega potrdila prepoznajo kvalitete mladih, ki iščejo zaposlitev.

Projekt, ki ga je v sodelovanju s parterskimi organizacijami iz tujine izvedel Zavod Roka, je sofinanciran v okviru programov Erasmus+ Mladi v akciji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.