https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Začela se bo ureditev spomenika osvoboditeljem na Trgu zmage

03.11.2017 ob 12:25  

Mestna občina Murska Sobota si že vrsto let prizadeva za ureditev spomenika osvoboditeljem na Trgu zmage, pobuda za sodelovanje pri ureditvi je prišla tudi s strani Veleposlaništva Ruske federacije, ki bo prvo fazo ureditve spomenika tudi sofinancirala.

V sklopu celovite ureditve Trga zmage se bo danes začela prva faza, ki bo zajemala konservatorsko restavratorska dela na spomeniku osvoboditeljem samem. V tej fazi bo v skladu s programom Restavratorskega centra ter pogoji in soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pogodbeni izvajalec očistil in popravil kamnite, to je marmorne elemente spomenika. V prihodnjem letu načrtujemo še obnovo topov in bronastih skulptur vojakov.  V drugi fazi ureditve Trga zmage pa se prihodnjo pomlad načrtuje obnova spodnjega dela spomenika ter celovita ureditev okolice spomenika in parka.

Spomenik osvoboditeljem je iz leta 1945 je eden prvih spomenikov, postavljenih neposredno po zaključku druge svetovne vojne. Edini na Slovenskem je posvečen skupnemu boju in žrtvam jugoslovanskih in sovjetskih narodov. Njegovi avtorji so arhitekt Arončik in brata kiparja Boris in Zdenko Kalin. Spomenik stoji v jedru Murske Sobote v zamiku osi grajskega parka na parkovno urejenem Trgu zmage.

Foto: MOMS

Pogodbeni izvajalec konservatorsko restavratorskih del je podjetje DIST d.o.o. iz Celja,  vrednost predvidenih del je nekaj manj kot 15.000 evrov, od tega bo Veleposlaništvo Ruske federacije sofinanciralo dela v vrednosti nekaj manj kot 13.000 evrov. Rok dokončanja del je 45 dni, in upamo, da bo vreme izvajalcem naklonjeno za pravočasno ureditev spomenika.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2017 ob 7:31 Patriot gost

      Rdečim "osvoboditeljem" spomenik, borcem za samostojno Slovenijo pa zapor. To rdečkarsko sr....je bi že zdavnaj morali porušiti.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2017 ob 11:01 gost

      Josip Benko je bil pionir industrializacije Prekmurja in najpomembnejši gospodarstvenik v tej pokrajini med svetovnima vojnama. Na javnem množičnem procesu je bil najprej obsojen na dvanajstletno zaporno kazen, trajno izgubo državljanskih pravic in časti ter na zaplembo vsega premoženja, toda junija 1945 je Višje vojaško sodišče za Slovenijo obsodbo spremenilo v smrtno kazen z ustrelitvijo. Usmrčen je bil na soboškem pokopališču. Istočasno je bilo podržavljeno vse njegovo premoženje. Poleti 1992 so na zahtevo sorodnikov na Temeljnem sodišču v Murski Soboti obnovili kazenski postopek za njegovo rehabilitacijo, junija 1993 ga je omenjeno sodišče na obnovljenem procesu spoznalo za nedolžnega. Tako so "osvobjali" Prekmurje.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.11.2017 ob 17:30 gost

      Še danes bi bili pod Madžari, če vas ne bi Rusi osvobodili. Zato kar obnavljajte, zaslužili so si ta spomenik.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.