https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Podpisali pogodbe novih projektov slovensko-madžarskega sodelovanja

08.11.2017 ob 7:00  

Včeraj so v Martjancih podpisali pogodbe petih projektov od skupno sedmih, ki so bili izbrani za sofinanciranje v okviru tretjega roka javnega razpisa Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska za programsko obdobje 2014-2020.


Služba Vlade republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je decembra 2015 objavila javni razpis za predložitev projektov v okviru čezmejnega programa sodelovanja v vrednosti nekaj več kot 14,8 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Tretji rok za oddajo projektov se je zaključil 11. aprila 2017, končno odločitev o odobritvi projektov pa je v začetku julija sprejel Odbor za spremljanje programa, sestavljen iz predstavnikov obeh sodelujočih držav.

Za sofinanciranje je bilo odobrenih sedem projektov, v skupni vrednosti 3 milijona evrov ESRR, ki naj bi imeli dolgoročne učinke na področju turizma, javnih storitev, naravne in kulturne dediščine skupnega obmejnega območja ter trajnostnega medinstitucionalnega povezovanja.

Kot je ob podpisu pogodb povedal vodja programa Aleš Mrkela, program povezuje štiri obmejne regije, in sicer Pomurje in Podravje iz Slovenije ter Zalsko in Železno županijo iz Madžarske. Kot je pojasnil, program ni namenjen velikim turističnim mestom in magnetom, ampak razvoju območja, ki je slabše razvito. Z odobrenimi projekti želijo dvigniti kvaliteto življenja v teh obmejnih regijah. Kot je še dodal, pa v prihodnje morajo še bistveno več delati na sodelovanju, da bo vodenje in upravljanje projektov tekoče, da bodo projekti tudi živeli v prihodnje.

Včeraj podpisali pet sporazumov

Pogodbe so včeraj podpisali mag. Nina Seljak, vodja organa upravljanja, ter predstavniki vodilnih partnerjev odobrenih projektov. Kot lokacijo podpisa pogodb so izbrali Martjance, kjer so že vidni prvi rezultati projekta Green Exercise, ki se izvaja v okviru tega programa.

Projekt TELE-KA-LAND bo začel z izvajanjem aktivnosti 1. januarja 2018. V obdobju 36 mesecev bodo projektni partnerji gradili na rezultatih že izvedenega projekta Pet poštnih kočij, na novo pa bodo razvili manjkajoče turistične produkte. Vzpostavili bodo TELE-KA-LAND mrežo pravljičnih parkov, zaradi katerih bo regija bolj privlačna za različne generacije.

Projekt Mura Raba Tour, katerega vodilni partner je HI-FI Videostudio d.o.o., skupno sestavlja šest partnerjev, ki bodo v trajanju 36 mesecev v skladu s specifičnim programskim ciljem pozornost namenili pripravi turističnega produkta Mura-Raba tour s štirimi programi: vodni, konjeniški, pohodni in kulturni turizem. Na novi čezmejni vodni poti se boste lahko vozili z rafti in kanuji, spoznali poti in skrivnosti upornikov upornikov Krucev in zgodovino graničarjev v novi muzejski zbirki postavljeni v obnovljeni stražnici v Čepincih. Ob nekdaj železni zavesi, ki je osnova nove poti, se boste lahko sprehajali, jezdili in se zapeljali s konjsko vprego in vmes prenočili pri katerem od lokalnih ponudnikov ali v obnovljenem kampu ob Rabi.

Predviden čas projekta Horse based tourism – HBT, katerega vodilni partner je Zavod nazaj na konja, je 24 mesecev. V tem času so si partnerji zastavili za cilj ustvariti nov turistični produkt poimenovan Horse based tourism. Nov koncept konjeniškega turizma, s katerim bo mogoče preko inovativnih programov doživetij odkrivati naravno in kulturno dediščino čezmejne regije. V projektu bodo razviti in testirani tudi trije novi različnimodeli sodobne »kočije 21. Stoletja«, ki bodo inovativni tudi v svetovnem merilu.

Projekt z akronimom Edocumenta Panonica, katerega vodilni partner je Pomurski Muzej Murska Sobota, je pričel z izvajanjem aktivnosti že 1. novembra. V obdobju 30 mesecev bo 5 projektnih partnerjev vzpostavilo trajno strateško partnerstvo petih kulturnih ustanov, ki bodo oblikovale interdisciplinarno bazo verodostojnih arheoloških, etnoloških, kulturnozgodovinskih in biolgrafskih podatkov v kulturni dediščini 120 krajev na čezmejnem območju. Na skupni metodologiji  oblikovana baza podatkov o kulturni dediščini krajev bo omogočila promocijo manjših krajev, izboljšanje kakovosti njihove turistične ponudbe in oblikovanje novih turističnih vsebin.

Projekt Back in the day – Krepitev institucionalnega sodelovanja na področju muzejev na prostem in ohranjanja kulturne dediščine bo trajal 24 mesecev. Glavni cilj projekta, v katerem sta se povezala RIS Dvorec Rakičan in vaški muzej na prostem Gocseji Muzeum iz Zalaegerszega, je skozi institucionalno sodelovanje partnerskih in preostalih zainteresiranih organizacij na interesnem področju muzejev na prostem in kulturnega turizma, prispevati k doseganju višje ravni sodelovanja med partnerjema in doseganje višje ravni sodelovanja med ostalimi zainteresiranimi organizacijami preko modularno oblikovanega dolgoročnega strateškega partnerstva. V projektu bodo izvedene izmenjave zaposlenih, delovna srečanja osebja in drugih deležnikov, izobraževalno-promocijske ekskurzije, doživljajsko-izkustvene delavnice ter izdan e-zbornik.

Sredstva so še na voljo

Četrti rok za predložitev vlog v okviru razpisa se izteče 14. novembra, odločitev o sofinanciranih projektih pa bo znana predvidoma v marcu 2018. Kot je poudaril Aleš Mrkela, vodja programa, pa bo sredstva možno pridobiti tudi še po novembrskem roku.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2017 ob 13:47 mhmhmh gost

      itak itak... opet davkoplačevalski pejneze v zrak zmetane

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.11.2017 ob 20:25 Na konju gost

      Strinjan se.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.11.2017 ob 8:41 čentiba gost

      Samo korist za Madžare našim pa figo pod nos .Brezveze

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.11.2017 ob 8:49 Joži gost

        Boli te, da nisi pri koritu? :D Hja...tako je to, ko imaš glavo samo za to, da ti lasje rastejo.

        0 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.11.2017 ob 11:19 tri mlini gost

      Joži @@@ Lahko jim rit lijžeš vougron če so ti tak pri srcu noben ti ne brani

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.