https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Martjancih odprli rekreacijski park namenjen gibanju v naravi

Martjanci, 08.11.2017 ob 12:00  

Hkrati ob podpisu pogodb projektov, ki so bili izbrani za sofinanciranje v okviru tretjega roka javnega razpisa Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska za programsko obdobje 2014-2020, je včeraj v športno rekreacijskem parku v Martjancih potekala otvoritev zelenega parka, ki je bil vzpostavljen v okviru projekta Green Excercise.


Projekt Green Excercise, prav tako financiran v okviru čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska, je namenjen razvoju turističnih produktov za povečanje prepoznavnosti kulturne in naravne dediščine ob slovensko-madžarski meji. Vodilni partner je Narodni park Örseg, slovenski partnerji v projektu pa so Javni zavod Krajinski park Goričko, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Razvojna agencija Slovenska krajina ter občine Moravske Toplice, Šalovci, Sakalovci in Dolnji Senik.

Projekt je vreden nekaj čez milijon evrov, od tega je 880 tisočakov pridobljenih  iz evropskih skladov. Glavni cilji projekta  je skupna promocija obstoječe čezmejne kulturne in naravne turistične ponudbe slovensko-madžarskega obmejnega prostora s posebnim poudarkom na zdravem življenjskem slogu, trajnostnem in okolju prijaznem načinu prevoza, predvsem kolesarjenju.

V okviru projekta bo nastalo devet »zelenih parkov« na obeh straneh meje, kjer bodo predstavili tematike, kot so naravno okolje, zavarovane naravne vrednote, trajnostno kmetijstvo, promet, zdrav način življenja in gibanja. Za doseganje tega se bodo povezali obstoječi kulturni in naravni turistični elemente z razvojnimi elementi, ki so načrtovani v okviru projekta s pomočjo kolesarskih in pohodniških poti.

Kot je pojasnila Silva Nemeš iz Centra za zdravje in Razvoj Murska Sobota, s projektom želijo podaljšati čas bivanja obiskovalcev na tem območju, načrtujejo izobraževalne program za kolesarske vodnike na čezmejni ravni, jezikovno usposabljanje, izpopolnjevanje znanja s področja kulturne dediščine, skupno razkrivanje poti, ki bodo označene v okviru projekta, organizairane  bodo delavnice, brezplačne vodene ture na novih razvitih kolesarskih poteh za prebivalce, partnerje in turiste.

Zeleni park je sestavljen iz treh delov, od katerih je vsak namenjen specifični ciljni skupini. En del je namenjen aktivnejšim športnikom, drugi del gibalno oviranim osebam, tretji del pa je na voljo mlajšim in starejšim otrokom.

Poleg zelenega parka, ki so ga včeraj slavnostno odprli v Martjancih, so na slovenski strani meje v okviru projekta že uredili zeleni park v Prosenjakovcih, v prihodnjem letu pa bosta nastala še parka v Markovcih in pri Gradu na Goričkem.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.