https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Lestvica najbogatejših Slovencev: kako bogati so Pomurci?

10.11.2017 ob 9:00  

Revija Manager je tudi letos pripravila lestvico najbogatejših Slovencev, na kateri na vrhu letos ni večjih sprememb. Med najbogatejšimi 100 so tudi trije Pomurci in lastnik 30 odstotnega dela podjetja Elrad International iz Gornje Radgone.

 

Na vrhu brez večjih sprememb

Prvo mesto tudi letos zasedata zakonca Login, ki sta si premoženje prislužila z govorečim mačkom Tomom (Outfit7). Sandi Češko, ki je bil do leta 2013 trikrat zapored najbogatejši Slovenec, se je z lanskega petega povzpel na drugo mesto s 300 milijoni evrov ocenjenega premoženja. Tretji pa je z 210 milijoni evrov Marko Pistotnik iz prav tako Outfita7.  

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev je letos preseglo pet milijard evrov in znaša 5178 milijonov evrov oziroma 12,5 odstotka več kot lani. Kar 41 odstotkov te vsote zavzema premoženje prvih desetih na lestvici. Več kot petino premoženja vseh 100 najbogatejših letos pomenijo kupnine za že prodana podjetja. Prag za vstop na lestvico je prvič presegel 20 milijonov evrov, lani na primer je znašal 17,6 milijona.

Največje presenečenje sta letos Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in po 32-odstotna lastnika borze kriptovalut Bitstamp, ki sta se s 122 oziroma 112 milijoni evrov ocenjenega premoženja uvrstila na šesto in osmo mesto.

Foto: Slovenske novice

Kako bogati so Pomurci?

Najbogatejši Pomurec je tudi letos Prlek Vladimir Puklavec, ki se je uvrstil na 12. mesto Managerjeve lestnice najbolgatejših Slovencev, kar je za tri mesta nižje kot lani. Njegovo premoženje v celoti ocenjujejo na 82,6 milijona evra. Puklavec je polovični lastnik holdinga Gasfin Group s krovno družbo Gasfin in investicijsko roko te družbe Gasfin Investments in v Sloveniji še 20-odstotni lastnik P & F holdinga Vino, kjer ima 75-odstotni delež omenjeni holding.

Med najbogatejšimi Pomurci je tudi letos družina Karoly, ki je od lanskega leta izgubila pet mest  je trenutno s premoženjem 37 milijonov evrov na 31. mestu. Družina Karoly ima podjetje GMT, ki se ukvarja z uvozom, distribucijo ter prodajo avtodelov, in so zastopniki za prodajo motornih olj znamke Castrol na območju Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bolgarije. Leta 2014 so prevzeli družbo Adel, ki se ukvarja s prodajo avtodelov.

Stanko Polanič je iz lanskega 29. mesta padel na 53. mesto, njegovo premoženje pa revija Manager ocenjuje na 29,1 milijon evra.

Tudi letos je na seznamu najbogatejših Slovencev Iztok Lipnik, ki ni Pomurec a je lastnik 30 odstotnega dela podjetja Elrad International iz Gornje Radgone. Uvrstil se je na 46. mesto.

Lestvica prvih desetih najbogatejših Slovencev in ocena njihovega premoženja:

1. Iza in Samo Login, Outfit7 - 689 mio. evrov

2. Sandi Češko, Studio Moderna - 300 mio. evrov

3. Marko Pistotnik, Outfit7 - 210 mio. evrov

4. Joc Pečečnik, Interblock - 190 mio. evrov

5. Tatjana in Albin Doberšek, Engineering Dobersek - 181 mio. evrov

6. Damijan Merlak, Bistamp - 122 mio. evrov

7. Igor Akrapovič, Akrapovič - 113 mio. evrov

8. Nejc Kodrič, Bitstamp - 112 mio. evrov

8. Gabrijel in Petra Rejc, Efaflex - mio. evrov

10. družina Lah, Aluber, Ampelus - 110 mio. evrov

    Komentarji

    1. gost
      10.11.2017 ob 9:12 ms gost

      Puklavec je z one strani Mure tako da ni Pomurec alo

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.11.2017 ob 9:32 gost

      Puklavec, če že kaj, je Podravec, če kaj takega obstaja... Prekmurci itak mislijo, da je Pomurje do Tokia...

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.11.2017 ob 10:36 gost

      malo znanje iz gografije obnoviti... Pomurje je poimenovanje za Prekmurje in Prlekijo skupaj (logotip spletne strani lepo prikazuje kaj obega Pomurje)

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.11.2017 ob 13:56 gost

        Boš kar ti moral obnoviti geografijo. Prekmurje in Prlekija ni Pomurje, del Prlekije je v občini Ormož, ki spada pod Podravje. In Puklavec je iz ormoške strani. Na logotipu ti to tudi lepo kaže... Kot sem rekel, Prekmurci mislite, da ste do Tokia...

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.11.2017 ob 10:45 most na Muri gost

      Dobro, ka se objavijo osebe, za katere ni Bog ne ve odkod jim bogastvo, nihče se pa seveda ne bo obremenjeval, - kako so do tega prišli. Sami ne vedo, če bi se že kdo v to vmešal, pa bi itak bil podkupljen in bi se stvar ustavila. Je pa lepo, da SE PREKMURCI, NA ENI STRANI IN PRLEKI NA DRUGI STRANI MURE NAUČIMO geografije, kaj je Pomurje, kaj je Prekmurje, kje je Prlekija itd.Fajn, obnavljamo zemljepisno snov iz osnovne šole, kater smo obiskovali 1975 leta. Verjetno še Pomurje stoji na istem zemeljskem teritoriju, edino če čez ne bo tekla reka Drava, da bi se imenovali v Podravino, sunce mu japansko!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.11.2017 ob 11:23 gost

      Spominja me na Jack Nikolsena v nekem filmu o nekem volku.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.11.2017 ob 19:30 realnost gost

      Pa nej ka bi štoj pravo, da to niso poštenjaki. ENi so napravili z NULE, drugim so pa odstopili delavci,, prostovolno,,. Ništerni so res šli z nule(GMT...)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.11.2017 ob 23:06 pištek gost

      Realnost in poštenost. O tem bi se dalo razpravljati. Ta lestvica je itak narejena na podlagi nekih izračunov za katere samo pri reviji vedo, kakšni so. Večkrat brcnejo mimo. Kaj se pa tiče Pomurja so že pisci zgoraj povedali kaj obsega. In zato, ker ima Puklavec nekaj premoženja v Ljutomeru se ga pač tudi uvršča med Pomurce čeprav živi v Nemčiji. Saj tudi GMT nima vsega premoženja v MS, ampak še drugje. O izvoru premoženja omenjenih bi se pa dalo na široko pisat. Eno je biti v Nemčiji in se v pravem tržnem gospodarstvu boriti za vskadanji kruhek. Spet drugo je biti podjetnik, ko privatiziraš nekdanje družbeno socialistično podjetje in imaš podporo vladajočih sil. Zanimivo je tudi ocenjevanje s strani te revije na primeru GMT. Revija mu za letos pripisuje manjše premoženje. Dejansko pa je podjetje poslovalo boljše in imelo dobiček. V Ljubljani očitno vidijo na čelu Pomurskega konglomerata samo Polaniča. Ne potrudijo se pa, da bi raziskali vse solastnike, ki so v ozadju in imajo skoraj večje deleže, kot ima sam vsem poznani šef. Očitno gre zato, da je nekdo glavni za javnost. Resnica pa je skrita očem. Podobno je bilo pri Tušu. Samo naivneži so mislili, da je Mirko Tuš lastnik vsega. Za njim je dejasnko cel skupek starih partijskih veljakov iz Celjske kotline.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.