https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Stres in kako si pomagati proti njemu

18.11.2017 ob 7:10  

Stres je zdravju najbolj škodljiva bolezen 21. stoletja. Z njo se spopada vedno več ljudi. Gre za čustveni ali telesni odziv posameznika na določeno dogajanje. Lahko gre za čustveno obremenitev, pomemben dogodek, spor, poškodbo ali zgolj za neprijetno novico.


Na stresne situacije se različno odzovemo, v veliki meri pa je vse odvisno od osebnosti in telesne pripravljenosti posameznika. Stres izzove biokemične spremembe, ki so posledica izločanja stresnih hormonov – adrenalin, noradrenalin in kortizol.

Adrenalin – noradrenalin – kortizol

Adrenalin je hormon, ki ga izloča nadledvična žleza in pretvarja glikogen v glukozo. Zvišuje jakost srčnega utripa, izboljša dihanje saj širi dihalne poti in poveča dotok krvi v mišičje.

Noradrenalin je hormon, ki ga izloča sredica nadledvičnice. Poleg serotonina je eden najpomembnejših hormonov za srečo. Učinkuje kot antidepresiv, izboljša zbranost in poskrbi za optimizem ter evforijo. Telo pripravi na beg, saj se pospeši srčni utrip in poveča se mišična pripravljenost.

Kortizol je hormon, ki ga proizvaja nadledvična žleza in je ključen pri odzivu telesa na stres. Poveča raven sladkorja v krvi, krvni tlak in zavira imunski sistem.

Simptomi, da smo pod stresom

Simptomi se razvijejo ob stresnem dogodku in trajajo različno dolgo in v različnih razsežnostih. Ti simptomi so lahko slabost, omotičnost, napetost, nespečnost, slaba koncentracija, glavoboli, prenajedanje, izguba teka, bolečine v prsih, pospešen utrip, utrujenost, pesimistično razmišljanje in umik v samoto.

Kako si pomagati?

Da nas nek dogodek pripelje do stresne situacije, so po večini krivi previsoko zastavljeni cilji, zato naj bodo le ti merljivi in dosegljivi. Potrebno se je naučiti obvladovati čustva in misli ter se osredotočati na stvari, ki nas veselijo. V veliko pomoč proti stresu je tudi gibanje, kajti le to blaži in preprečuje stres. Vzemite si čas zase in svoje bližnje ter prijatelje in se zabavajte – pogovarjajte z njimi. Poskrbite za pravo mero spanca in poskusite biti potrpežljivi in strpni. V veliko pomoč je tudi redna in uravnotežena prehrana, ne preskakovanje obrokov in s tem urejena prebava, kar privede do boljšega počutja. 

Kako si pomagati s hrano?

Kot je bilo omenjeno že ničkolikokrat naj povem, da je hrana osnova vsakega počutja in tudi v pomoč pri premagovanju stresa. Žal drži, ne dolgo potrjena študija, da v krizni situaciji, ko se stres približuje ali ko smo že del njega, posegamo po nezdravi in hitri prehrani, sladkorju in alkoholu. Veliko bolje pa bi bilo, če v takšnih situacijah posežemo po živilih, ki so polni vitaminov, mineralov in dobrih maščob, saj se bomo ob tem znatno bolje počutili.

FOTO: pixabay.com

Priporočena živila

Avokado - je super živilo, ki vsebuje pantonemsko kislino, magnezij in vitamin C, ki pomagajo pri delovanju nadledvične žleze.

Banane - so živilo, ki vsebujejo vitamin B6 in so bogate z magnezijem, ki ga potrebujemo v stresnih situacijah.

Beluši - so živilo, ki obogatijo z zdravjem in vsebujejo folate, ki pomirjajo.

Borovnice - so živilo, ki vsebujejo antocianine in poskrbijo za proizvodnjo dopamina v možganih, ki je odločilen za razpoloženje.

Bučna semena - so živilo, ki vsebuje ogromno vitamina E in magnezija in le tega v stresnih situacijah največkrat primanjkuje.

Fermentirana hrana - kot so kislo zelje, kisla repa ali kefir vsebujejo probiotike, ki so pomembni za črevesno floro in urejeno prebavo.

Kakav - je živilo, ki vsebuje snovi za dobro razpoloženje in zmanjša negativnost stresa.

Kamilični čaj - je živilo, ki pred spanjem pomirja telo, živce in deluje blagodejno na spanec. Le ta postane boljši in globlji.

Losos - je živilo, polno omega 3 maščobnih kislin, ki omogoča boljše kognitivne procese, kamor spadata spomin in koncentracija. Omega 3 deluje protivnetno, kar je pri stresu zelo pomembno. 

Rdeča pesa - je živilo, ki poskrbi za boljšo prekrvavitev organizma.

Zelena zelenjava - so živilo polno antioksidantov, polno vitaminov B, ki jih primanjkuje v stresnih situacijah.

 

Uravnotežena prehrana je ključ do boljšega počutja, pazite kaj jeste in počutje bo znatno boljše.

Avtor: Mojca Peček Graj

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.