https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Turnišču podelili občinska priznanja ter predali obnovljene cehovske knjige in faksimile listine Kralja Bele IV.

Turnišče, 19.11.2017 ob 10:45  

Včeraj je v Jeričevem domu v Turnišču potekala osrednja slovesnost ob občinskem prazniku in slavnostna akademija ob 750. obletnici prve pisne omembe turniškega svetišča.


Zbrane sta nagovorila p. Toni Brinjovc in županja Občine Turnišče mag. Vesna Jerala Zver, ki se je dotaknila dogodkov, ki so spremljali omenjeni slovesnosti. Izpostavila je večje dosežke letošnjega leta na območju občine ter ob tem povedala: »Našo občino vidim v prihodnje kot urejeno in moderno občino, ki bo nudila vsem primerno okolje za življenje. Naš potencial so mladi, iznajdljivi ljudje, ki si sami znajo ustvariti delovne pogoje v gospodarstvu, podjetništvu in turizmu. Občina jim je le v pomoč. Pri tem uporabljajo zdrav razum, sodelujejo in delujejo stvarno.«

Slavnostni govornik je bil umetnostni zgodovinar dr. Janez Balažic, ki je spregovoril o zgodovini turniškega svetišča, izpred 750 let in vse do zdaj. Zbrane je nagovoril tudi generalni konzul Republike Madžarske dr. Gyula Földes, ki je županji občine predal elektronsko verzijo listine Kralje Bele IV. iz leta 1267, kjer je prvič omenjena cerkev blažene Device v Črncu. Občina je poskrbela za izdelavo faksimilov omenjene listine in jih je ob svečani slovesnosti skupaj z replikami listin v večjem formatu predala Župniji Turnišče.

Ob tej priložnosti je županja mag. Vesna Jerala Zver predala obnovljene cehovske knjige čevljarskemu in kovaškemu cehu v občini. Na prireditvi so se podelila tudi občinska priznanja, ki so jih prejeli Ljudski pevci iz Renkovcev, za 10 let uspešnega delovanja, KORK Turnišče, za 20-letno požrtvovalno delo, in Vrtec Turnišče, za 50-letno uspešno delo. Priznanja županje Občine Turnišče so prejeli zlati maturantje Tomaž Raduha, Eva Rotar in Maja Kramberger.

Za naziv športnika leta 2017 je Občina Turnišče podelila pokal in priznanje občine Robertu Markoji, za vrhunske uspehe v strelskem športu, naziv športne ekipe leta 2017 strelskemu društvu Štefan Kovač Turnišče, za vrhunske uspehe na področju športa, priznanje za tekmovalne uspehe v športu v letu 2017 pa članski ekipi s pištolo strelskega društva Štefan Kovač Turnišče, za odličen uspeh v strelskem športu.

V programu so nastopili otroci vrtca Turnišče, učenci OŠ Turnišče, cerkveni pevski zbor Marije pod Logom ter Nina in Danilo Dominko. Program je povezovala Danijela Apatič.

Več fotografij v spodnji galeriji…

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2017 ob 12:26 VARAŠANKA gost

      To je za saditev češenj in sliv te se je ze kšenki jedlo in pilo pa sedaj.BANDA.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.11.2017 ob 20:06 gost

      Kdo pa oblači to turniško županjo? GROZA!!!

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.11.2017 ob 20:10 Varašanec gost

      Govorniški pult pa je res kvalitetno izdelan. Štumf se je naslonil na njega in je celo vzdržal! Kakšna nosilnost, super!

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.11.2017 ob 20:36 Varaški gost

      Pa se je začel predvolilni boj... Smo zasadili drevesa, asvaltirali 3metre ceste, dobili denar od propadle investicije Kekec paštete...(med drugim pa tudi porabili ves občinski denar za svetovalce, nobene večje investicije ni speljala, industrijska cona čaka da bo koga pripeljala....). Ampak glavno da se gospa slika :-) in tu je se dobro oblečena :-)

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.11.2017 ob 20:43 Paul Hogan gost

      Županja res zgleda, kot da bi jo oblekel Krokodil Dundee.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.11.2017 ob 21:02 gost

      Občinski praznik naj bo občinski, potem je seveda posledično prazna dvorana.Občinski dosežki se ponavljajo, ker drugih ni (op. šport). In k temu občinskemu prazniku, ki mimogrede poteka vsako leto so dodali jubilej omembe turnišk cerkve, se je vsaj nabralo malo več gledalcev. In seveda potem vrtec, cerkveni pevski zbor in to je to. Vedno enako, vedno isti ljudje, vedno ista ponavljanja, le tisto, kar bi moralo nekoga skrbeti v tej občini - najti tudi kako delovno mesto izven firme, kjer se popravljajo čevlji, to pa ni nobeden zmožen od 1990 leta. Če seveda odmislimo firmo ob krožišču, ki je pač morala v tistem mandatu nastati in par privatnikov, ki jim je nekdo strašansko pomogel.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.11.2017 ob 18:24 miha gost

      bil sem na proslavi v soboto, pa tudi pri maši v četrtek, za podeželje nimam pripomb, celo lahko pohvalim, pogostitev po proslavi pa je bila vrhunska, gostilna studenec 5 zvezdic

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.11.2017 ob 7:21 gost

      Gostu iz predzadnjega odstavka: imaš pa dober pesniški dar....... Občinski praznik naj bo občinski, potem je seveda posledično prazna dvorana. Občinski dosežki se ponavljajo, ker drugih ni (op. šport). In k temu občinskemu prazniku, ki mimogrede poteka vsako leto so dodali jubilej omembe turnišk cerkve, se je vsaj nabralo malo več gledalcev. In seveda potem vrtec, cerkveni pevski zbor in to je to. Vedno enako, vedno isti ljudje, vedno ista ponavljanja, le tisto, kar bi moralo nekoga skrbeti v tej občini – najti tudi kako delovno mesto izven firme, kjer se popravljajo čevlji, to pa ni nobeden zmožen od 1990 leta. Če seveda odmislimo firmo ob krožišču, ki je pač morala v tistem mandatu nastati in par privatnikov, ki jim je nekdo strašansko pomogel.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.11.2017 ob 16:27 77 gost

      Županja Turnišča je ista kot samuraj samo še meč ji manjka.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.11.2017 ob 11:54 PIŠTA gost

      KAJ SAMO KRITIZIRATE, SUPER JE ŽUPANJA, PRAVA BABA, TA JAKNA JI PAŠE. PIKA.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.11.2017 ob 15:32 Ira gost

      Bravo. ne bomo samo krititirali, vsak se obleče kot misli, tudi vi vsi niste lepotci.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.