https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Z novim letom nova pravila o napotitvi delavcev v tujino

30.11.2017 ob 7:10  

S 1. januarjem 2018 se začne uporabljati novi zakon o čezmejnem izvajanju storitev. Z novimi pravili ne bo preprosto pridobiti potrdila za delo delavcev v tujini A1, kar pa bo zmanjšalo prožnost slovenskih podjetij. Predstavniki gospodarstva zato opozarjajo, da bodo zaradi novega zakona manj konkurenčni na trgu EU, v nekaterih podjetjih pa že proučujejo možnosti odprtja podjetja ali podružnice v Avstriji.

 

5 pogojev, da sploh lahko delate čez mejo

- podjetje mora običajno opravljati dejavnost v Sloveniji – delodajalec je vsaj dva meseca vpisan v poslovni register, ima odprt vsaj en TRR v Sloveniji, ki ne sme biti blokiran; če gre za manjše podjetje (ki zaposluje od pet do 10 delavcev), mora podjetje imeti vsaj pol leta zaposlenega vsaj enega delavca, za katerega plačuje obvezna socialna zavarovanja in ki ni večino časa napoten v tujini; če gre za večje podjetje (ki zaposluje več kot 10 delavcev), morajo biti taki vsaj trije zaposleni delavci.

- ne krši pomembnejših določb delovnopravne zakonodaje, ki se nanašajo na pravice delavca –delodajalcu v zadnjih treh letih ni bila več kot enkrat pravnomočno izrečena globa zaradi prekrška v zvezi s plačilom za delo, delovnim časom ali zaposlovanjem na črno in da je za zadnjih šest mesecev pred vložitvijo vloge za izdajo potrdila A1 predlagal obračune davčnega odtegljaja za dohodke iz delovnega razmerja (REK-obrazec) in nima neporavnanih zapadlih davčnih obveznosti.

- napoteni delavec običajno ne opravlja dela v državi napotitve – delavec je vsaj 30 dni nepretrgano vključen v obvezna socialna zavarovanja v Sloveniji na podlagi zaposlitve za polni delovni čas ali v ustrezna socialna zavarovanja na drugi zakonski podlagi.

- storitev se mora opravljati v okviru dejavnosti, za katero je delodajalec registriran v Sloveniji, razen v primeru napotitve delavca v povezano gospodarsko družbo

- storitev se opravlja po eni izmed dovoljenih poti – torej za lasten račun in pod lastnim vodstvom na podlagi sklenjene pogodbe z naročnikom storitve, na podlagi akta o napotitvi v povezano gospodarsko družbo ali v okviru opravljanja dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku (kadrovske agencije).

Kaj pa samozaposleni?

Samozaposleni pa bodo po poročanju Financ lahko čezmejno opravljali storitve, če bodo delovali vsaj dva meseca in bodo vključeni v obvezna socialna zavarovanja, ne bodo imeli neporavnanih davčnih obveznosti, storitev pa se bo izvajala v okviru dejavnosti, za katero so registrirani v Sloveniji, in na podlagi sklenjene pogodbe z naročnikom storitve.

Pridobiti je potrebno potrdilo A1

Pred začetkom opravljanja storitev bo delodajalec za napotene delavce oziroma samozaposlena oseba morala pridobiti potrdilo A1, ki ga izdaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Razlika med službeno potjo in napotitvijo je v vsebini

Nekatera poodjetja so doslej napotovala delavca v tujino na podlagi službene poti. Tudi tu se obetajo spremembe. Z novim zakonom o čezmejnem izvajanju storitev, ne bo več časovne razmejitve, kdaj gre za napotitev in kdaj za službeno pot, temveč se bo presojalo na podlagi vsebine. Upoštevala se bo registrirana dejavnost podjetja. Če bo podjetje delavca poslalo v tujino na dodatno usposabljanje, izobraževanje, sejem, konferenco, bo to službena pot. Če pa bodo napoteni delavci izvajali dela, povezana z registrirano dejavnostjo (v primeru gradbenega podjetja denimo gradnja objekta), bo to morala biti napotitev.

Spremembe davčne zakonodaje?

Spreminja se tudi davčna zakonodaja (zakon o dohodnini). Vlada predlaga, da bi po novem bile davčno ugodnejše obravnavane napotitve na začasno delo, ki trajajo do največ 30 dni, kraj napotitve pa je od običajnega opravljanja dela oddaljen toliko, da dnevne migracije niso več ekonomsko smiselne, še poročajo Finance.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. cryptorich
      01.12.2017 ob 14:19 cryptorich

      Postanite finančno neodvisni, pridružite se moji skupini. Registracija je breplačna: https://bitconnect.co/?ref=cryptorich85

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.