https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

FOTO: O poklicih, ki so perspektivni v Pomurju

Murska Sobota, 24.11.2017 ob 10:30  

V sklopu festivala IZUM je v sredo potekala v organizaciji Pomurske gospodarske zbornice okrogla miza s predstavitvijo kadrovskih potreb regije.

 

Največ potreb bo po eletrotehnikih – elektronikih, strojnih tehnikih, mehatronikih, mizarjih...

Ker je izbira poklica težka odločitev, stopa mladim in njihovim družinam naprosti tudi Pomurska gospodarska zbornica, ki mlade, njihove starše in predstavnike šolstva informira o poklicih, ki ji pomurska podjetja potrebujejo. V okviru projekta Right Profession II, ki ga izvajajo skupaj s projektnimi partnerji, so predstavili aktualne potrebe po kadrih tudi na festivalu IZUM.

V sklopu okrogle mize je  Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice predstavil novo strokovno publikacijo z aktualnimi kadrovskimi potrebami Pomurja. Publikacijaz naslovom »Pravi poklic za razvoj regije« temelji na analizi, ki so jo opravili na podlagi odgovorov, ki so jih na nnjihov vprašalnik podala podjetja, s.p-ji, ZRSZ in ostale organizacije. Ta prikazuje kadrovsko sliko pomurskih podjetij v letu 2017. Zanimiva je struktura kadrov, ki jih bodo pomurska podjetja zaposlovala v letih 2017 -2021 glede na raven izobrazbe in poklic. Največ potreb bo po srednji triletni poklicni šoli (29 odstotkov), poklicni tehniški šoli po sistemu 3+2 (25 odstotkov), štiriletni srednji stokovni šoli (19 odstotkov) in višji strokovni šoli (8 odstotkov). Največ potreb bo po eletrotehnikih – elektronikih, strojnih tehnikih, mehatronikih, mizarjih, varilcih, strojnih ključavničajih, voznikih, diplomiranih inženirjih strojništva itd.

Znova se vzpostavlja vajeništvo

Dr. Milan Svetec iz PORE, razvojne agencija Gornja Radgona je predstavil regijsko štipendijsko shemo, dr. Miha Lovšin iz Centra Republike Slovenije za poklicno izobraževanje karierno orientacijo, Andreja Sever iz Gospodarske zbornice Slovenije pa ponovno vzpostavljeni sistem vajeništva.

Sistem vajeništva, ki je bil času danes že starejših generacij nekaj povsem običajnega, se znova vrača. Z vajeništvom lahko dijaki takoj v praksi preizkusijo svoje znanje, so bolj motivirani za dodatno učenje, saj jim omogoča takojšen stik s poklicem, za katerega se šolajo. Trenutno je vajeništvo, ki je še v poskusni fazi, možno le za določene poklice, ki jih za vsako leto vnaprej določijo. V sistem vajeništva je v Pomurju vključenih 7 dijakov, ki se izobražujejo za poklic kuhar ali natakar.

Zanimiva je tudi izjava Lovšina, ki je predstavil karierno orientacijo, da si bodo prihodnje generacije pogosto mogle svoj poklic »iznajti« same in da je potrebno mladim omogočiti tudi padce, iz katerih se sami največ naučijo. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.11.2017 ob 11:36 POSLOVODJA gost

      Izja stoletja pred nekaj dnevi(članica gospodarstva za trgovino), pred zbiranjem podpisov za nedelo v nedeljo : v trgovski branži primanjkuje 4000 trgovcev!!!! Jebemti, ali je ta gospa zalutala v slovensko trgovino, ali so plače tako mizerne (primer, nasplošno, bruto je 1000 EUR, od tega država pobere čez 42%, ostane neto 580 brez dodatkov (je tudi osnova za pokojnino). In koji kurac de šou delat, oziroma bi tudi šli, če jih pa noben ne rabi. In ta izjava bi lahko kandidirala za nagrado tisočletja!!!!!!

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.11.2017 ob 12:42 Gost1234 gost

      Najbolj perspektivno za mladega pomurca je da se cimprej izseli.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.11.2017 ob 16:41 gost

      Eno je ka tej modeli tu nakladajo v teoriji ali istina se pokaže v praks.Zaidnaok tu perspektive nega hasek do mele somo šole in profesori, zaposlitev de se pa te itak iskala v Avstriji in izselitvi, ka lekar tao nikoga v Sloveniji v parlamenti ne zanijma, ka mladi kader odhaja.....

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.11.2017 ob 2:25 gost

      O moja prelepa drzava Slovenija, kam so nas pripeljali. Hvala drzavi Avstrije, da nam daje sluzbe! Kaj se mora zgodit, da bo slo na boljse???

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.