https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti spregovorili o staranju slovenske družbe

Murska Sobota, 30.11.2017 ob 12:00  

V sredo, 29. novembra 2017, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala okrogla miza o razvoju novih možnosti kakovostnega bivanja starejših v Sloveniji. Slovenska družba se stara in zato se morajo državljani, institucije in država temu primerno prilagoditi ter poiskati rešitve, ki bodo zagotovile boljše pogoje bivanja za starejše.


Na okrogli mizi so sodelovali: Vesna Dragan, vodja sektorja za stanovanja na Ministrstvu za okolje in prostor, Zoran Hoblaj, podžupan Mestne občine Murska Sobota in direktor Doma starejših Rakičan, Jožef Tivadar, predstavnik pokrajinske Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), mag. Aco Prosnik, klinični psiholog in Mitja Blagajac.

Slovenska družba se stara in temu dejstvu se je potrebno bolje prilagoditi ter starejšim vzpostaviti boljše pogoje za kakovost življenja. Eden osrednjih ciljev prenovljenega nacionalnega stanovanjskega programa je tako zagotoviti primerno bivalno okolje za starejše. Zato je Ministrstvo za okolje in prostor vzpostavilo projekt Sobivamo, s katerim želi prispevati k iskanju možnosti primernih bivanjskih rešitev, tudi sobivanja starejših, kar se kaže kot uspešen model za povečanje kakovosti življenja.

Mag. Aco Prosnik, klinični psiholog in varuh bolnikovih pravic je usmerjal pogovor in govoril o razmišljanjih, strahovih in pomislekih, ki jih imajo starejši. Poudaril je, da starejši potrebujejo varnost, potrebujejo pa tudi zaupanje in pogovor.

Podžupan Mestne občine Murska Sobota in direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj je povedal, da imajo v Mestni občini Murska Sobota dobro razvite možnosti za oskrbo starejših. Srečujejo pa se s kombinacijo urbanega in ruralnega okolja, kar se odraža v raznolikosti potreb, ki jih imajo starejši ljudje v Pomurju. Kot največjo stigmo je pri starejših izpostavil osamljenost.

Mitja Blagajac je izpostavil oblike sobivanja kot možnost, s katero se lahko učinkovito zmanjšuje ranljivost starejših in ena izmed teh je medgeneracijsko sobivanje, ko živijo skupaj starejši in mladi.

Vodja sektorja za stanovanja na Ministrstvu za okolje in prostor Vesna Dragan je povedala, da je delež starejših od 65 let v letu 2013 presegel 17 %, povečuje pa se tudi delež prebivalcev starejših od 80 let. V Republiki Sloveniji se bo, po zadnjih podatkih Evropske komisije, do leta 2030 delež starejših povečal na 25 %. Izpostavila je, da je potrebno skupaj najti rešitve za kakovostno bivanje starejših in prav sobivanje je ena od prioritet nacionalnega stanovanjskega programa.

Potrebe starejših so velke in tudi zelo različne, je povedal Jožef Tivadar, predstavnik pokrajinske Zveze društev upokojencev Slovenije. Opozoril je na problematiko, da so starejši, ki živijo sami po vaseh, nezmožni vzdrževanja hiš, saj so stroški previsoki. Zaradi nizkih pokojnin pa si ne morejo privoščiti bivanja v domu za starejše.

Več fotografij v spodnji galeriji …       

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.