https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Mag. Franca Kuzmiča v murskosoboški knjižnici o sadovih protestantizma

Murska Sobota, 01.12.2017 ob 11:55  

V četrtek, 30. novembra, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekal zadnji domoznanski večer v letošnjem letu, na katerem je mag. Franc Kuzmič govorili o sadovih protestantizma. 

S protestantizmom smo Slovenci dobili veliko in marsikdaj se ne zavedamo, da te sadove uživamo še danes. Sadov protestantizma v Sloveniji ni malo, saj med drugim zajemajo tako književno, zgodovinsko, teološko kot tudi politično področje.

Slovenci dobili prve knjige

Med največje dosežke in sadove slovenskega protestantizma in protestantov lahko štejemo prve tiske, saj smo kot dvanajsti narod v svetu dobili prevod celotne Biblije. Kot je povedal mag. Franc Kuzmič, govorimo tudi o tem, da smo bili enajsti narod na svetu, če gledamo na letnico dejanskega tiska Biblije, ki je november 1583. Slovenski jezik je tako dobil svoje mesto med svetovnimi knjižnimi jeziki. Protestantizem je prinesel, da so ljudje lahko govorili v domačem jeziku.

Mag. Kuzmič je kot pomembne protestante v Sloveniji izpostavil Primoža Trubarja, ki je leta 1550 napisal Katekizem - prvo knjigo v slovenskem jeziku. Katekizmu je sledil še Abecednik. Med najpomembnejše delo slovenskega protestantizma zagotovo spada prevod Biblije, ki jo je prevedel Jurij Dalmatin. Adam Bohorič je poskrbel, da smo v času slovenske reformacije dobili tudi prvi slovenski pravopis, Zimske urice.

S protestantizmom pa Slovenci nismo dobili samo jezika in književnosti ampak tudi šolstvo, saj so slovenski protestanti zahtevali, da morajo obiskovati šolo vsi, tako deklice kot dečki.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.