https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Pomurskem muzeju Murska Sobota odprli razstavo Čez ta prag me bodo nesli, ko zatisnil bom oči

Murska Sobota, 03.12.2017 ob 7:05  

V Pokrajinskem muzeju v Murski Soboti so v petek, 1. decembra, odprli razstavo "Čez ta prag me bodo nesli, ko zatisnil bom oči", ki prikazuje smrtne šege in pogrebne navade v Pomurju ter Porabju nekoč.  Razstava bo na ogled do novembra 2018.

Razstav je razdeljena na tri prostore in tri čase: pred smrtjo, smrt in po smrti. Prostori so časovno, barvno ločeni in naslovljeni. Razstavljeni predmeti so del smrtnih šeg in pogrebnih praks. Poleg stenskih napisov so filmi z izjavami posameznikov o smrti, kopanje groba in tudi zvočni posnetki, starih mrtvaških pesmi, zvonjenja mrtvim in molitev rožnega venca v prekmurščini. Ob koncu obiskovalce nagovorijo v razmislek o načinu lastnega pokopa in zaključijo s črnim humorjem.

Avtorica razstave Jelka Pšajd je povedala, da se je pri raziskovanju smrtne šege prostorsko omejila na Pomurje s Porabjem; posegla pa je tudi v notranjost osrednje Slovenskih goric. Glavni fokus pridobivanja informacij so bili ustni viri, kjer gre za večletno terensko delo. Informacije, pridobljene na terenu, so pokazale trenutni položaj pogrebnih praks in ohranitev smrtnih šeg v zavesti ljudi. Ciljna skupina so bili starejši, tukaj živeči prebivalci vešči lokalnega narečja in različne veroizpovedi ter narodnosti.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota želijo to tabu temo, ki je del nesnovne kulturne dediščine, približati ljudem preko etnološke in umetniške interpretacije na razstavi, v publikaciji in skozi večere Razbijajmo tabuje, kjer se bodo pogovarjali o pretekli in današnji smrti.

Naslov razstave je vzet iz okvirjenega napisa, ki je visel na hišnem vhodu v Sovjaku v Slovenskih goricah in opominja stanovalce in obiskovalce o lastni minljivosti: Čez ta prag me bodo nesli, ko zatisnil bom oči. Prazno mesto drugim pustil, njim ravno se tako zgodi. 

Ohranjeni hišni napisi pripovedujejo o tem, da se je podeželski človek zavedal lastne minljivosti in bil z njo soočen vsakodnevno, ko je vstopal in izstopal preko praga hiše.

"Ohranjanje pokopališke dediščine je pomembno poslanstvo. Ohranjamo tiste znane kamnite nagrobnike, na katerih so napisi v prekmurščini in porabščini, kar je posebnost slovenskega prostora. To, da starih nagrobnikov lastniki ne odstranjujejo, je najboljši način ohranitve nagrobnikov in primer dobre prakse. Vendar, zaradi materialnih in socialnih vzrokov vsak posameznik tega ne zmore in to še posebno takrat, ko ima v oskrbi več grobov in je to povezano s prevelikim stroškom. Zato v dobrem sodelovanju z Občino Moravske Toplice, ki je tudi naša ustanoviteljica in Čisto naravo poskušamo takšne vredne nagrobnike ohraniti tako, da občina nagrobnikov, ki ima dediščinsko vrednost ne odstrani, lastniki pa so oproščeni plačevanja", je povedala Jelka Pšajd.

Razstavo, ki bo na ogled do novembra 2018,  je s prerezom žalnega traku odprl Alojz Glavač, župan Občine Moravske Toplice.

Danes, 3. decembra, ob 11. in 14. uri, bo v okviru dogodkov za Ta veseli dan kulture 2017, avtorica razstave "Čez ta prag me bodo nesli, ko zatisnil bom oči" Jelka Pšajd z vodstvi po razstavi predstavila razstavo smrtnih šeg in pogrebnih praks v Pomurju in Porabju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.12.2017 ob 11:51 Naci+++ gost

      ČEZ TA PRAG ME BODO NESLI - Umiraje, smrt... Tako imenovani tabu, o katerem se "ne sme" razpravljati. Pa se niti ne, ker marsikdo ne govori rad o tem. No, možakar iz Sovjaka pri Vidmu ob Ščavnici, ki je dal narediti "izpis", pa se je zavedal, da bo tudi zanj enkrat (vsega) konec. - Razstava v Pokrajinskem muzeju "razbija" tabu umiranja, zato je v redu, da spoznamo, kako je bilo nekoč, ko še ni bilo (zdaj že kar množičnega) upepelljevanja. "Škoda", ker je (razstave) niso odprli pred 1. novembrom, dnevom mrtvih, ko smo ljudje nekoliko več razmišljali o minevanju; zdaj - v decembru - pač praznujemo Rojstvo. Sicer pa bo "Jelkina razstava" na ogled (in kritičen pogled vase) do novembra prihodnjega leta.Muzej je v soboškem gradu.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2017 ob 9:46 Peter gost

      Porabščina in Prekmurščina - Prekmurščina je priznani knjižnji jezik ai jezikoslovna norma ter je ter je zdraven Rezijanščine priznana kot jezik. Porabščina je pa eden najbolj pristen Prekmurski jeziki.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.