https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pomurski osnovnošolci in dijaki so izdelali zanimive novoletne jelke in okraski iz odpadnih materialov

Murska Sobota, 05.12.2017 ob 12:45  

Podjetje Saubermacher Komunala Murska Sobota je na osnovi dolgoletnega uspešnega sodelovanja z vzgojno-izobraževalnimi zavodi tudi v letošnjem šolskem letu pripravilo natečaj »Odpadno je uporabno«. V letošnjem natečaju »Odpadno je uporabno« so povabili k sodelovanju otroke, učence in dijake vseh prekmurskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, kjer opravljamo aktivnosti gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov, da s svojo domišljijo vdihnejo odpadnim materialom novo življenje. Ustvarjali so reciklirane jelke in jih okrasili z recikliranimi božičnimi okraski. Namen natečaja je bil vzpodbuditi mlade k recikliranju/ponovni uporabi materialov, ki so izgubili svoj prvotni namen.

 

Povabilu se je odzvalo 23 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz UE Murska Sobota in UE Lendava. Namen natečaja je bil vzpodbuditi mlade k recikliranju in ponovni uporabi materialov, ki so izgubili svoj prvotni namen. Ustvarili so 32 eko jelk. Okrasili so jih z recikliranimi božičnimi okraski.

Izdelke je ocenjevala posebna komisija, ki so jo sestavljali Jurij Vahtar, direktor Trash designa, Polona Žalig, lastnica Polona Žalig designa, Darja Potočnik, višja svetovalka za področje kulture in turizma Mestne občine Murska Sobota in Milan Bogataj, direktor Zavoda PEC Murska Sobota so.p..).  

V kategoriji vrtcev – prvega starostnega obdobja je zmagal izdelek otrok OŠ Sveti Jurij, enota Rogašovci. Ideja je izvirna. Ne gre za klasično jelko z vejami, ampak za abstraktno videnje jelke. Uporabljeni so zanimivi materiali. Plastična cev je upognjena tako, da daje obliko jelke. Obeski so narejeni iz odpadne embalaže paštet in Actimela, zamaškov ipd. Vidi se, da je bilo potrebno pri otrocih vzpodbuditi ustvarjalnost, da so odpadno embalažo pobarvali, zlepili in tako ustvarili unikatne obeske.

V kategoriji vrtcev drugega starostnega obdobja je zmagala jelka otrok OŠ Sveti Jurij, enote Pertoča. Jelka je izdelana iz zelenih plastenk, ki so narezane in zanimivo zlepljenje. Na ta način dajejo vtis prave košate jelke. Izgleda zelo polno zaradi številnih izjemno dodelanih okraskov: sveče, snežaki, zvezde, žoge ipd. V izdelek je bilo vloženo veliko ustvarjalnosti in časa.

V kategoriji prve triade osnovnih šol je ocenjevalno komisijo prevzel izdelek učencev OŠ I Murska Sobota. Izbor materialov je zelo inovativen, saj je jelka v celoti izdelana iz odpadnih delov koles in kolesa z motorjem. Osnova je narejena iz koles, na vrhu je zobnik, okrašena pa je z deli pnevmatike. Nanjo so pritrjene tudi lučke, kar minimalističnemu stilu daje pridih klasike. Učenci so jo poimenovali »Kolesnica dobrih želja«, kar daje izdelku globlji pomen.

Kategorija druge traide osnovnih šol je prinesla nagrado izdelku učencev OŠ Kobilje. Jelka je izdelana iz odpadnih dežnikov. Njena osnova je ogrodje velikega senčnika, na katerega so pritrjena železna ogrodja dežnikov, ki dajejo vtis vej. Uporabljeni so še drugi deli dežnikov. Popestrijo jo pisani okraski v obliki sladkornih palčk, narejenih iz ročajev dežnikov. Izdelek je izviren. Vanj je bilo vloženo veliko dela.

V kategoriji tretje triade osnovnih šol si je prvo mesto prislužila jelka učencev OŠ Turnišče, ki je estetsko dobro narejena. Ima zanimivo leseno osnovo, saj so lesene palice razgibano razporejene ter prepletene in povezane z odpadnimi žicami. Izbor obeskov je pester: stikala, ključi, ključavnice, zlato pobarvane žarnice. Le-ti dajejo izdelku izvirnost, da ni klasična lesena jelka.

V kategoriji srednjih šol je zmagal izdelek dijakov Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota. Konstrukcija jelke je narejena iz odpadnega kovinskega materiala. Na ta način so dijaki prikazali svoje znanje, spretnosti in sposobnosti. Gre za minimalistične stil z ravnimi, čistimi linijami. S pritrjenimi odpadnimi zgoščenkami so dali jelki pridih svetlikajoče se čarobnosti.

Izdelke natečaja bodo decembra krasila praznično okrašeno Mursko Soboto.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.