https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Soboška bolnišnica o Interventnem zakonu: »Tisti, ki so delali manj uspešno so na nek način nagrajeni«

Murska Sobota, 07.12.2017 ob 13:30  

Murskosoboška bolnišnica je včeraj na tiskovni konferenci predstavila minulo delo in projekte v letu 2017 ter načrte za prihajajoče leto. Posebej so izpostavili enstrinjanje z Interventnim zakonom za sanacijo.

 

Prenovili Infekcijski oddelek in nevrološko ambulanto

V soboški bolnišnici letos v okviru naložb delno prenovili Infekcijski oddelek in prenovili nevrološko ambulanto z novo diagnostično dejavnostjo EEG. Uspešno potekata tudi dva, za zdravje Pomurcev pomembna programa: Zgodnje odkrivanje srčnega popuščanja (SOBOTA-HF) s programom ozaveščanja in opolnomočenja bolnikov s to boleznijo ter državni presejalni  program DORA, saj je bolnišnica uspešno izpolnila vse strokovne zahteve.  S tem je pomurskim ženskam med 50. in 69. letom omogočena presejalna mamografija vsaki dve leti, s katero se lahko odkrije raka, še preden se pojavijo tipni znaki.

Trije uspešno izpeljani simpoziji

Dejavni so bili tudi na strokovnem področju, saj so organizirali 3 odmevne strokovne simpozije. Prvi pomurski simpozij: okužbe, povezane z zdravstvom v Pomurju – Dediščina preteklosti in izzivi prihodnosti, je bil namenjen zdravnikom in medicinski sestram za preprečevanje okužb v slovenskih bolnišnicah, dogodka pa se je udeležila tudi nacionalna koordinatorka.

Izpsotavili so tudi 8. pomurski in 4. mednarodni simpozij o kronični rani z naslovom: Kronična rana in izzivi prihodnosti, ki se ga je udeležilo 220 slušateljev iz Slovenije in tujine. Organizirali pa so ga skupaj s Strokovnim društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Pomurja.

Tretji odmevnejši strokovni dogodek pa je bila 2. znanstvena konferenca z naslovom: Integriteta v zdravstvu, ki so ga ravno tako organizirali skupaj z Društvom medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, udeležila pa sta se ga tudi predsednik Protikorupcijske komisije Boris Štefanec ter informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Interventni zakon ne predvideva sanacije javnih zavodov z likvidnostnega vidika

Precej časa so namenili interventnemu zakonu, ki se vodstvu soboške bolnišnice se ne zdi prav, da tisti, ki so delali manj uspešno, dobijo več denarja in so na nek način nagrajeni, tisti, ki so poslovali uspešneje, pa manj denarja. Med slednje spada tudi soboška bolnišnica, ki je imela, glede na primerljive bolnišnice, najboljše poslovanje oziroma najmanjšo negativno razliko med prihodki in odhodki. Splošni bolnišnici Murska Sobota je prejela le 1.525.059 evrov.

Z likvidnostnega vidika interventni zakon ne predvideva sanacije javnih zavodov.  Likvidnost je za večino bolnišnic največji problem v zadnjih letih. Predlagajo, da se vključi v finančno sanacijo  likvidnostni vidik na način, da se zapadle obveznosti nad 60 dni po roku zapadlosti poplačajo iz sredstev finančne sanacije.

Še zmeraj zelo pereča problematika plačilo uteži

Splošna bolnišnica Murska Sobota ima namreč izmed primerljivih slovenskih bolnišnic največji razkorak med plačano in realizirano utežjo. Tako je realizirana utež v soboški bolnišnici 1,408, plačana pa le 1,329 oziroma za 6 odstotkov manj kot je realizirana utež.

Ob takem financiranju in plačevanju izvedenih storitev soboški bolnišnici se poraja vprašanje, kako naprej, če bo utež še zmeraj plačana manj od realno izvedenega. Nihče od vodstva bolnišnice si namreč ne želi krčenja programov ali zmanjševanja dejavnosti, saj bi bilo to na škodo zdravja prebivalcev regije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.12.2017 ob 13:28 delavec gost

      Trije kralji in miss kraljica .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.