https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Helikopterska nujna medicinska pomoč ostaja

15.12.2017 ob 10:30  

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), ki je med drugim na voljo tudi Splošni bolnišnici Murska Sobota, ostaja na mariborskem letališču.

Izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči z mariborskega letališča, ki se je novembra lani pridružilo prej edini takšni bazi na Brniku, se je izkazalo za upravičeno, zato se je vlada odločila, da ostane pri tem tudi po izteku poskusnega obdobja. Zaenkrat bo notranje ministrstvo podaljšalo najem hangarja do konca leta 2018.

Na ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da je bila vzpostavitev baze helikopterske nujne medicinske pomoči na Letališču Edvarda Rusjana Maribor upravičena, saj prebivalcem vzhodnega dela države omogoča enakovreden dostop do helikopterske pomoči. Pred tem so namreč helikopterji vzletali le z brniškega letališča, kar je bilo za učinkovito posredovanje na vzhodu Slovenije predaleč.

Helikopterska nujna medicinska pomoč Maribor je tako v prvem letu delovanja izvedla 171 intervencij, so na ministrstvu pojasnili za STA.

Skupno je bil helikopter na mariborskem letališču aktiviran 231-krat, vendar mu neugodne vremenske razmere niso vedno omogočale izvedbe intervencije. Večino bolnikov so prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, poleg posredovanja ob nesrečah pa so pomembno vlogo odigrali tudi pri prevozih bolnikov med bolnišnicami.

Foto: rtvslo.si

Nosilec dejavnosti je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, ki letno za to prejme 450.000 evrov. Po besedah predstojnika enote nujne medicinske pomoči v zdravstvenem domu Štefana Mallyja jim je helikopter močno olajšal dostop do bolnikov, še posebej v odročnejših predelih, ki so jih prej lahko dosegli le z reševalnimi vozili ali pa so morali za pomoč prositi gorsko reševalno službo.

Plovila za helikoptersko nujno medicinsko pomoč tako v Mariboru kot na Brniku zagotavlja policija ali vojska.

Doslej so bile podlage za delovanje helikopterske nujne medicinske pomoči opredeljene v državni uredbi o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč in v pravilniku o plovnosti, letalski operacijah, letalskem osebju ter določenih pravilih letenja policijskih in carinskih zrakoplovov. Prehodne določbe pravilnika konec leta potečejo.

Vlada je zato izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči prejšnji teden opredelila kot državno aktivnost, s čimer se je lahko oprla na evropsko zakonodajo. "Veljavna evropska zakonodaja omogoča, da se helikopterska nujna medicinska pomoč še naprej izvaja z državnimi zrakoplovi," pojasnjujejo na ministrstvu.

Kot izhaja iz sporočila po seji vlade, bo delovanje dodatne baze v Mariboru v prihodnjem letu pomenilo približno 250 dodatnih aktivacij za posredovanje helikopterske nujne medicinske pomoči. Ob tem je vlada tudi ustanovila medresorsko delovno skupino za pripravo predloga dolgoročne ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči.

Vir: STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.