https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes je mednarodni dan migrantov

18.12.2017 ob 8:30  

Združeni narodi so 18. december razglasili za mednarodni dan migrantov. Množične migracije sicer zadnje čase državam prinašajo številne težave, kar je treba reševati s krepitvijo sodelovanja, a migracije ustvarjajo tudi priložnosti za gospodarski razvoj, poudarjajo letos v poslanici Združeni narodi.

V poslanici z naslovom Za varne migracije v svetu na pohodu, v ZN poudarjajo, da so migracije "pogumen izraz volje posameznika, da premaga nasprotovanja in zaživi boljše življenje". Globalizacija in napredek na področju komunikacijskih tehnologij in transporta so omogočile zelo velikemu številu ljudi, da imajo možnost preselitve na druga območja.

To sicer ustvarja tako izzive kot priložnosti, priznavajo v ZN, vendar pa se podcenjuje jasno povezavo med migracijami in razvojem, zlasti gospodarskim, dodajajo.

Izzivi, ki jih danes predstavljajo migracije, potrebujejo predvsem okrepljeno sodelovanje in skupno delovanje med državami in regijami. ZN si bodo še naprej prizadevali, da bodo aktiven pospeševalec zlasti dialoga in sodelovanja na tem področju, so sporočili iz Palače narodov v New Yorku.

Spomnili so še na zaveze, sprejete na prvem vrhu migracij septembra lani v okviru zasedanja Generalne skupščine ZN, zlasti glede krepitve zaščite za najbolj ranljive skupine beguncev in migrantov. Newyorška deklaracija, ki je bila ob tem sprejeta, ustvarja podlago za sprejetje dveh novih globalnih dogovorov v letu 2018 - dogovora o beguncih in dogovora za varne, urejene in regularne migracije, so še napovedali.

K "varnim migracijam v svetu na pohodu" je ob dnevu migrantov pozval tudi generalni direktor Mednarodne organizacije za migracije (IOM) William Lacy Swing. Tudi on meni, da migracije kot take niso velik problem, ampak je glavni "problem" migracij predvsem uspešno upravljanje migracijskih tokov.

"Medtem ko živimo v času, ko privilegirana elita vidi mobilnost v svetu kot svojo prirojeno pravico, pa jo zanikajo številnim drugim, ujetim v brezupno slabih gospodarskih ali konfliktnih situacijah," je opozoril Lacy Swing. Dodal je še, da tovrstno zanikanje vodi v to, da prekupčevalci z ljudmi in moderni zasužnjevalci lahko delujejo povsem nekaznovano.

V organizaciji ob mednarodnem dnevu migrantov napovedujejo tudi niz dogodkov in predstavitev zgodb migrantov.

Generalna skupščina ZN je leta 2000 zaradi naraščajočega števila migrantov razglasila mednarodni dan migrantov. 18. december je bil za ta dan izbran v spomin na sprejetje mednarodne konvencije o zaščiti pravic delovnih migrantov in članov njihovih družin leta 1990.

Vir: STA; foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.