https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

ROMIC – pomemben povezovalec med romsko skupnostjo in večinskim prebivalstvom

26.12.2017 ob 13:00  

V sklopu Pomurskih novic predstavljamo romski informativni center ROMIC, ki je pomemben povezovalec med romsko skupnostjo in večinskim prebivalstvom.

„Zgodba o nastanku romskega informativnega centra sega kar daleč v preteklost, saj se je ideja o nastanku porodila že v času stare Jugoslavije. Že leta 1986 smo razmišljali, da bi združevali vse Rome v Sloveniji in ustanovili Zvezo Romov Slovenije. A v tistem času je bil ta proces težak, ker je romska skupnost razmišljala drugače,“ nam je povedal vodja Romica in predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc. Oktobra 1990 so ustanovili prvo romsko politično organizacijo, leta 1996 pa Zvezo Romov Slovenije. Zveza si prizadeva za izboljšanje položaja romske skupnosti kot pripadnikov specifične etične skupnosti v Sloveniji, usklajuje in koordinira delovanje včlanjenih romskih društev. V sklopu Zveze Romov Slovenije delujeta Romski informativni center Romic in romska radijska produkcija.

3. oktober 2003 je bil zelo pomemben mejnik, saj so takrat odprli Romski informativni center in romsko radijsko produkcijo ROMIC, ki ju najdete v kletnih prostorih Žute kuče, v ulici Arhitekta Novaka 13 v Murski Soboti. Romski informativni center združuje več dejavnosti, od založništva, izdajanja knjig, časopisa, brošur, glasbenih zgoščenk, prirejanja koncertov in različnih prireditev.

V informativnem centru je zbrana vsa literatura o Romih in literatura romskih avtorjev. V njem lahko dobite vse potrebne informacije o romski skupnosti.
V Romicu ustvarjajo časopis ROMANO THEM - SVET ROMOV, oddajo PRISLUHNITE ROMOM, zbornike in časopis ROMANO NEVIJPE. Skrbijo tudi za izobraževanje članov romske skupnosti, za promocijo njihovega kulturnega in ostalih oblik družbenega delovanja ter za ohranjanje romske kulturne identitete in romskega jezika.

Naslednji pomemben mejnik je bilo leto 2008, ko je s pridobitvijo lastne frekvence začel delovati radio ROMIC.  „Pot je bila zelo težka, saj smo si od leta 2003 prizadevali, da bi dobili frekvenco. Prošnjo za pridobitev lastne frekvence smo vložili kar trikrat, preden nam je uspelo“, nam je zaupala urednica radia ROMIC Monika Sandreli. Tako od leta 2008 na lastni frekvenci 97,6 MHZ ustvarjajo vsakodnevni program v živo. Njihova prisotnost v medijih prispeva k razumevanju in strpnosti do romskega prebivalstva, njihov radio pa je pomemben povezovalec romske skupnosti z večinskim prebivalstvom.

Tudi na področju informativne dejavnosti je opazen velik premik pri pripravi in predvajanju radijskih in televizijskih oddaj za Rome, ki jih pripravljajo Romi sami. Z zakonom o medijih, zakonom o RTV-ju in Romskim zakonom so začeli predvajati oddaje na RTV SLO:
- od decembra 2007 se na nacionalnem radiu predvaja tedenska romska oddaja Naše poti, AMARE DROMA, MENGERE DROMA, AMARE DRUMIA in
- od marca 2008 na prvem programu nacionalne televizije, vsakih štirinajst dni, 15- minutna oddaja z naslovom SO VAKERES? - Kaj govoriš?

Radio ROMIC je edini romski radio v Sloveniji, zato veliko pozornosti posvečajo informiranju Romov in posredovanju informacij o Romih. Program vsebinsko zajema aktualne informacije o delu Romov, poročajo o kulturnih, športnih in drugih dogodkih, povezanih z življenjem Romov, o romskem jeziku in glasbi. Predstavljajo možnosti za izboljšanje položaja romske skupnosti, gostijo Rome, predstavnike lokalnih skupnosti in države, strokovnjake, ki se ukvarjajo s romsko tematiko. Teme, ki jih obravnavajo  so pomembne tako za romsko skupnost, kot tudi za večinsko prebivalstvo. Kot radio romske skupnosti ne zapirajo vrat ostalim članom skupnosti, v kateri radio deluje. Ustvarjajo pogoje za sodelovanje med romsko skupnostjo in večinskim prebivalstvom.

Njihov namen je, da dosežejo in se približajo čim večjemu številu poslušalcev, zato program radia ROMIC spremlja tako romska skupnost kot tudi večinsko prebivalstvo. Radio ROMIC je zelo poslušan v Prekmurju, veseli pa jih dejstvo, da jih prek spleta spremljajo tudi drugod po svetu, tudi v Japonski in v Braziliji.

Večina programa, predvsem jutranjega, poteka v slovenskem jeziku, saj želijo biti dostopni širši skupnosti. V njihovem programu lahko slišite novice, horoskop, kulturne vsebine in športne vestičke. Ker so nekomercialna radijska postaja, reklamnih sporočil ne vrtijo. Objavljajo pa obvestila o tem,  kje se kaj dogaja. Program v živo poteka od 5 do 6 ur, v preostalem času pa predvajajo glasbo, ki je raznolika in barvita, primerna za vsak okus in  tudi za  zahtevnega poslušalca.

Na koncu pa še del himne radia ROMIC:

Nismo najboljši, smo pa enkratni,
to, to je naš moto,
malo smo drugačni, skoraj unikatni,
mi smo ROMIC radio.

Njihove želje za leto 2018 so, da bi nadaljevali s svojim poslanstvom, to je informirati in osveščati ter ohranjati romski jezik.

Foto: Pomurec.com in arhiv ROMIC

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.