https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zaradi pomora čebel začasno prepovedana uporaba spornih semen koruze

28.04.2011 ob 19:02  

Danes je Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekal sestanek ministra mag. Dejana Židana v zvezi z nedavnimi pomori čebel z vsemi pristojnimi službami in drugimi strokovnimi institucijami. Na sestanku so se seznanili s trenutnim stanjem glede pomora čebel in sprejeli nekatere ukrepe, s katerimi želi ministrstvo preprečiti morebitne nadaljnje pomore.

Skupina, ki jo vodi glavna inšpektorica Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano mag. Saša Dragar Milanovič je ugotovila, da je v Pomurju do sedaj prizadetih 45 čebelarjev z okoli 2.500 čebeljimi družinami, do sedaj razpoložljivih sedem izvidov pa kaže, da je najverjetnejši vzrok padca čebel prisotnost aktivne snovi klotianidin.

Začasna prepoved uporaba spornih semen koruze, pozorno tudi z Biscayem

Skupina še vedno čaka tudi na rezultate analiz semena koruze, gre za 20 vzorcev iz nemškega laboratorija, na podlagi katerih bo mogoče ugotoviti kakovost tretiranja semena. Zaradi uporabe načela previdnosti je skupina predlagala ministru ukrep prepovedi tretiranega semena s FFS iz skupine neonikotinoidov in pripravkov namenjenih za tretiranje semena. Iz previdnostnega ukrepa se omeji tudi uporaba pripravka Biscaya v času cvetenja oljne ogrščice. Kmetijska in veterinarska inšpekcija tudi nadaljujeta z vzorčenjem cvetnega prahu, oljne ogrščice, nektarja oljne ogrščice in zelenih delov oljne ogrščice.

Nov pomor čebel, tokrat v Bakovcih


Medtem pa je bilo danes na OKC PU Murska Sobota sprejeto obvestilo čebelarja iz Bakovec, da mu je v čebelnjaku poginilo veliko čebel. Na kraj dogodka so nemudoma odšli kriminalisti iz Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota in z ogledom ugotovili, da je imel prijavitelj izven naselja Bakovci čebelnjak z 200 panji.  Iz do sedaj neznanega vzroka mu je  poginilo približno 30 odstotkov pašnih čebel.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.