https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Priporočamo v branje: Od Franca Ferdinanda do Lojzeta Slaka

24.12.2017 ob 7:05  

V sodelovanju s slovenskimi knjižnicami vam v okviru Pomurskih novic, ki jih pripravljamo na portalu Pomurec.com, mesečno v branje priporočamo nekaj knjig. Preverite decembrski izbor.

KING, GREG

Umor Franca Ferdinanda

Na dan svetega Vida, 28. junija 1914, se je Franc Ferdinand, avstrijski nadvojvoda, od leta 1889 prestolonaslednik Avstro-Ogrske z ženo Zofijo nahajal v Sarajevu kjer so bile vojaške vaje. Streli Gavrila Principa so pokosili prestolonaslednika in njegovo ženo. Njegova smrt je bila povod za 1. svetovno vojno, njun umor je tudi po sto letih ostal nepojasnjen. Nadvojvoda je namreč zagovarjal mirovniško politiko in s tem zaviral vojaško posredovanje.

Franc Ferdinand si je za ženo izbral baronico Zofijo Chotek, ljubezen svojega življenja in s tem nasprotoval željam dvora in cesarja Franca Jožefa. Rodili so se jima trije otroci, ki so postali prve sirote svetovne vojne. Po njuni smrti so živeli v izgnanstvu, prenašali so koncentracijska taborišča in neupravičeno blatenje staršev.

V knjigi, ki je napisana po še neobjavljenih virih, spoznamo resnično ljubezensko zgodbo para, spletke dvora in takratno politiko.

Za resnico in dediščino se še vedno, zaenkrat neuspešno, bori njuna pravnukinja Sophia Hohenberška.

 

CHAMORRO BALDA, IGNACIO

Terapija Clark

Terapija Clark je sistem samozdravljenja, ki ga je razvila kanadska raziskovalka dr. Hulda R. Clark. Glavna značilnost njene terapije je, da gleda na organizem kot celoto.

Zdravljenje temelji na razstrupljanju organizma in odstranitvi patogenih organizmov, ki so povzročitelji različnih bolezni. Za zdravljenje se ne smejo uporabljati zdravila, ki organizmu škodijo. V tej terapiji se uporabljajo naravne sestavine, kot so: vitamini, minerali, ekstrakti rastlin. Telo mora postaviti svoj imunski sistem, da se lahko samo bori proti boleznim.

V knjigi najdemo nasvete za vsakdanjo uporabo kako pomagati našemu  imunskemu sistemu kot so: pitje prekuhane vode, odstranitev amalganskih plomb, omejitev vnosa hrane, ki vsebuje strupene snovi, čiščenje črevesja, jeter in ledvic, čiščenje parazitov, uporaba prehranskih dodatkov: selen, germanij, vitamin C idr.

V tej knjigi so zbrane smernice, ki temeljijo na naturopatiji, ortomolekularnih prehranskih dodatkih in bioresonanci.

 

Litterae pictae

Morda komu že naslov dela pove, da je govora o profesorici, medievistki, kodikologinji, umetnostni zgodovinarki in paleografinji ddr. Nataši Golob, kateri je ob sedemletnici posvečen pričujoč zbornik prispevkov.

S svojim znanstveno-raziskovalnim delom na področju rokopisnega gradiva je slovensko zgodovino srednjega veka postavila ob bok priznanim evropskim centrom za proučevanje srednjeveške umetnosti. Kot takšna je imela dostop do redkih in pomembnih rokopisov. Tudi s svojim poljudnoznanstvenim delom je vplivala na razumevanje srednjeveške umetnosti v različnih okoljih: različne objave, radijske in televizijske oddaje, predavanja, razstave, knjige. Kot pedagoginja je vse nove izsledke delila s svojimi študenti. V predmetnik je uvajala nove predmete, sodelovala je pri pripravi novih študijskih programov ter pri snovanju učnih gradiv na osnovnošolski in srednješolski ravni. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja.

Tudi v naši knjižnici najdete nekatere njene knjige: Srednjeveški rokopisi, Srednjeveški kodeksi iz Stične, O srednjeveških igrah in smehu, Umetnostna zgodovina, Manuscripta idr.

 

KOMAT, ANTON

Zemlja, voda, seme

Avtor je v svojem delu zapisal: »Podoba propada sveta, ki je v rokah človeka in odvisna od njegovih odločitev, je nekaj povsem novega. Prej so bile te zadeve predmet odločitev bogov.«

Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, naravovarstvenik, je mož, ki je postal sinonim za naravo.

V svoji novi knjigi predstavlja temelje varne prihodnosti naroda, ki pravi, da so trije: zadostna površina rodovitne prsti, neoporečni viri žive vode in ohranjanje semen tradicionalnih sort kulturnih rastlin.

Glavni vzroki za ogrožanje prsti v Sloveniji so onesnaževanje in zastrupljanje tal, melioracije, regulacije rek, gradbeni posegi v prostor. Humus pa je vir življenja. Vsak bi moral imeti košček vrta.

Življenje na Zemlji je popolnoma odvisno od vode. Onesnaženje voda je splošen družbeni problem. In kaj naredimo mi kot posamezniki za manjše onesnaženje voda?

Semena potujejo skozi prostor in čas. Ko napoči primeren trenutek, vzcveti novo življenje. Semena, ki so jih vzgojili predniki, so rastline prilagojene našemu okolju in bi jih bilo potrebno ustrezno zaščititi. »Če bomo izgubili semena, bomo izgubili prehransko suverenost«, pravi avtor.

 

SIVEC, IVAN

Lojze Slak

Ni ga Slovenca, ki ne bi poznal Lojzeta Slaka, virtuoza diatonične harmonike in pesmi V dolini tihi. Bil je preprost človek, odprt in domač, ki nam je pričaral dolenjsko pokrajino, pesnik tisočerih lepot, ki jih vsi nosimo v srcih, a smo jih odkrili šele ob poslušanju njegovih skladb.

Ivan Sivec je popisal njegovo življenjsko pot, od prvih korakov do smrti, od prvih pesmi na ustne orglice, na stričevi harmoniki, na zabavah in ohcetih, pa do edinstvenega izvajanja z diatonično harmoniko po Sloveniji, Evropi, Ameriki, Kanadi in Avstraliji. Ansambel Lojzeta Slaka je požel dosti nagrad in priznanj po vsem svetu. Prejemal je srebrne in zlate plošče in kasete, čaplje, lastovke peteline in slavčke. Najbolj ponosen je bil na diamantno ploščo, ki jo je prejel ob tridesetletnici delovanja ansambla – za tri milijone prodanih plošč in kaset. Slakovo glasbo, kot poseben slog v svetovni glasbeni produkciji, je nagradila tudi ameriška glasbena akademija. Slakov ansambel so spremljali Fantje s Praprotna od leta 1964. Lojze je bil avtor glasbe, priredb, pisal je besedila in jih tudi izvajal. Eden najtesnejših sodelavcev je bil Niko Zlobko, med avtorji besedil je najplodnejši Ivan Sivec. Ansambel naj bi v svojem repertoarju izvajal več kot 500 skladb.

 

Katere knjige pa so tiste, ki so vam najbolj ljube? Mnenje delite z našimi bralci in svoje predloge oddajte v komentarju pod člankom …

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.