https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Aleksander Kavčič: »Dokazali smo, da smo zanimivi za tuje investitorje«

Ljutomer, 26.12.2017 ob 10:00  

Ob koncu leta smo na našem portalu dali besedo tudi pomurskim poslancem. Spregovorili smo o minulem letu in se skupaj zazrli v leto 2018. Mag. Aleksander Kavčič, pomurski poslanec iz vrst Stranke modernega centra, v prazničnem času Pomurkam in Pomurcem želi veliko prijetnih in toplih trenutkov v krogu najdražjih, za leto 2018 pa obilo modrih odločitev in potez – zase in za druge.

 


Kako izgleda vaše delo v domačem okolju, to je v poslanski pisarni, na terenu …?
Poslansko pisarno imam odprto v prostorih Občine Ljutomer in sicer vsak ponedeljek od 10 ure naprej. Zgodi se tudi, da opravim kakšen razgovor izven pisarne, saj vsi, ki bi se želeli sestati z mano nimajo takrat časa in izkoristimo potem kakšno priliko za klepet ob čaju ali kavi.



Kako pogosto ste prisotni v domačem okolju? Se vračate vsak teden?
Domov se vračam vsak dan. Res pa je, da je to praviloma v večernih ali tudi nočnih urah. Zgodi se tudi kdaj, da pridem malo prej iz Ljubljane in takrat izkoristim tisti čas za kakšne sestanke oz. prisostvujem kakšnemu dogodku.

Na kateri dosežek/rezultat svojega dela v minulem letu ste najbolj ponosni? In zakaj?

V letu 2017 smo zabeležili več pomembnih dosežkov. Za začetek bi omenil pridobitev velikih, tujih investicij, kot sta Magna Steyr in Yaskawa. S tem bomo odprli številna nova delovna mesta, spodbudili razvoj Slovenije. Dokazali smo, da smo zanimivi za tuje investitorje. Kot izjemno pomemben dosežek minulega leta ocenjujem tudi aktivacijo infrastrukturnega razvoja s projektom 2. tir. Projekt, o katerem se v naši državi razpravlja že dolgih 20 let, smo premaknili iz mrtve točke.
V letu 2017 smo veliko naredili tudi na področju sociale – uredili in opredelili smo področje osebne asistence, ponovno uvedli otroški dodatek za 7. in 8. dohodkovni razred, z Družinskim zakonikom smo zaščitili položaj otrok v družinskih razmerjih, uredili smo tudi celotno obravnavo otrok s posebnimi potrebami in ustvarili boljše pogoje za podporo njihovim družinam. Pomembne premike smo dosegli tudi na področju zdravstva, z napredno preventivno protitobačno politiko smo storili korak naprej k zmanjševanju izpostavljenosti ljudi tobačnem dimu ter obolevnost in umrljivost zaradi tobaka. Naj omenim še zakon o varuhu človekovih pravic, s katerim smo pomembno okrepili vpliv varuha človekovih pravic, po zakonu pa bodo ustanovljeni  tudi institut zagovornika otrok in center ter svet za človekove pravice. Izpostaviti moram tudi sprejem t.i. arbitražnega paketa zakonov, s katerim nadaljujemo proces realizacije arbitražne razsodbe.

Katerim vprašanjem oz. problematikam, vezanim na Pomurje, bi po vašem mnenju v prihodnjem letu morali posvetiti več časa in aktivnosti?

Na državnem nivoju bi se vsekakor morali začeti pogovarjati o ustanovitvi regij, kar bi bilo tudi za Prlekijo in Prekmurje priložnost, da pridobi nova delovna mesta v luči zmanjševanja pristojnosti ministrstev, ki bi na regijo ali pokrajino prenesla del svojih obveznosti, ki jih opravljajo sedaj.

V prihodnjem letu nas čakajo dvoje volitve, tako državnozborske kot tudi lokalne. Se nameravate v prihodnje še bolj udejstvovati na lokalnem ali državnem nivoju? Menite, da lahko več storite za dobrobit Pomurja ali Slovenije?

Vsekakor je dobro sodelovanje z lokalnimi skupnostmi izjemnega pomena za razvoj in promocijo doma in širše. Z veseljem opravljam trenutno delo in tako bi ga rad tudi končal. Vsekakor pa bom drugo leto kandidiral na volitvah.

Kaj bi zaželeli Pomurcem in Pomurkam v prazničnem času in v prihodnjem letu?

V prihajajočih dneh želim Pomurkam in Pomurcem veliko prijetnih in toplih trenutkov v krogu najdražjih, za leto 2018 pa obilo modrih odločitev in potez – zase in za druge. Vse dobro in bodite glasniki najboljšega.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.