https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Društvo upokojencev Murska Sobota - z združenimi močmi in sodelovanjem dosegajo cilje

Murska Sobota, 27.12.2017 ob 8:45  

V sklopu Pomurskih novic vam tokrat predstavljamo Društvo upokojencev Murska Sobota, ki spada med večja društva v pokrajini ob Muri.


Predsednica društva upokojencev Murska Sobota je Angela Novak, ki svojo funkcijo opravlja že tretje mandatno obdobje. Predhodni predsednik je bil Janez Kovač. Program društva je bil ves čas usmerjen k starejši populaciji, skrbi za primerno staranje in pomoči vsem, ki so bili le-te potrebni.

„Trenutno število članov, ki so vključeni v društvo je 983, od tega je 122 članov starejših od 85 let, ki so oproščeni članarine. Z leta v leto se število članov povečuje, vzporedno s tem pa tudi dejavnosti, ki jih društvo ponuja upokojencev. Upokojenci se lahko v številne dejavnosti vključijo po svoji prosti odločitvi in izberejo tiste dejavnosti, ki so jim blizu, v katerih vidijo obliko druženja, skrb za svoje zdravje in pomoč drug drugemu,“ nam je povedala predsednica Novakova.

Socialno varstvo starejših 

V okviru društva lahko posebej izpostavijo Komisijo za socialno in zdravstveno varstvo, ki jo je dolga leta vodila Marija Horvat in za svoje delo prejela več priznanj, tako na lokalni, kakor tudi državni ravni. Že leta 1994 je bilo društvo v okviru Komisije za socialno in zdravstveno varstvo vključeno v projekt „Starejši za višjo kakovost življenja doma“ (med prvimi v Sloveniji), ki je ugotavljalo življenje upokojencev starih nad 69 let. Prostovoljke so občane obiskale po domovih in opravile ankete, s katerimi so v društvu ugotavljali potrebe in želje starejših ter izsledke poslali vladnim in nevladnim organizacijam, kakor tudi odboru za spremljanje problematike v Mestni občini Murska Sobota. Z projektom nadaljujejo tudi v letošnjem letu.

Velik pomen in vlogo imajo prostovoljci

V društvu razvijajo prostovoljstvo in se trudijo pridobiti čim več novih prostovoljcev. S strani Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so posamezniki in društvo prejeli številna priznanja. Prostovoljci opravljajo svoje humano delo, skrbijo in nudijo pomoč potrebnim. Že več let sodelujejo z Domom starejših Rakičan in Murska Sobota, kjer se prostovoljci skupaj z oskrbovanci vključujejo v različne delavnice. Prav tako se društvo že nekaj let s prostovoljnim delom vključuje v Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer pomagajo prihajajočim starejšim ob prihodu, v smislu podajanja informacij, spremljanja pred ustrezne ambulante, pogovorom med čakanjem.

V društvu ponujajo številne aktivnosti

Vsako leto izpopolnjujejo programske usmeritve, v katere se po svojem interesu vključujejo člani društva.

V programu društva ponujajo vključevanje v SKUPINO ZA SAMOPOMOČ, ki poteka vsako sredo ob 9.00 v prostorih društva upokojencev. 

Upokojenci imajo na voljo širok izbor ŠPORTNIH AKTIVNOSTI:

- šah, streljanje z zračno puško, balinanje, športni ribolov, rekreativno kolesarjenje, plavanje, rekreacijsko gimnastiko, vrtno kegljanje in pikado. 

Plavanje in rekreacijska gimnastika sta zelo obiskani kar dokazuje, da je potrebno tudi v tretjem življenjskem obdobju skrbeti za svoje zdravje in ena izmed možnosti je seveda šport.

Med novejše dejavnosti v športu spada kegljanje s kroglo na vrvici, ki poteka v Nemčavcih vsak torek med 17.00 in 19.00, tako za moško kot žensko ekipo. Hvaležni so krajevni skupnosti Nemčavci in tudi posameznikom, da so uredili pogoje za to dejavnost.

Člani sodelujejo na tekmovanjih v domačem, regijskem in državnem nivoju. Z uspešnostjo v športu so zelo zadovoljni, saj so imeli lansko leto državnega prvaka v streljanju z zračno puško in v šahu.

Ob branju vsakoletnih poročil in medsebojnih pogovorih o delu v društvu ugotavljajo, da so zelo uspešni tudi na KULTURNEM področju. V društvu delujejo: pevski zbor, likovna sekcija „Mozaik“, literarna sekcija in ročna dela.

Zadnja tri leta pa si posebej prizadevajo, da v dejavnosti vključujejo mlajšo generacijo, od vrtca pa osnovnih šol, na vseh področjih kulture. Gre za obojestransko zadovoljstvo in tudi učenje drug drugega, kar je tudi njihov cilj.

V okviru društva deluje tudi Komisija za stanovanjska vprašanja, ki zbira vloge za potrebe upokojenskih stanovanj, skupaj z nepremičninskim skladom iz Ljubljane.

Družabna srečanja

Seveda pa v društvu ne gre brez družabnosti, srečanj ob pomembnejših praznikih in drugih oblik druženja. Nekaj takih druženj, kjer se bodo upokojenci letos srečali bo: medgeneracijsko srečanje ob kulturnem prazniku, pustovanje pri Zvezdi, zbor članov marca, piknik v Nemčavcih, srečanje upokojencev Pomurja, martinovanje in silvestrska zabava.

 Želijo si več posluha

„Med upokojenci je prav gotovo neugoden čas, kako preživeti s tako nizko pokojnino, ki mnogim ne pokriva osnovnih potreb iz meseca v mesec. Tisti, ki danes odločajo ali bodo upokojencev povišali pokojnino za evro ali dva, se premalo zavedajo, da so to generacije, ki so v svojem aktivnem obdobju veliko pripomogle k razvoju svojega okolja. Bilo je potrebno mnogo odpovedovanja, neplačanega dela ob sobotah in še marsikaj. Da bi se vse to izboljšalo, si tudi naše društvo upokojencev in krovno društvo ZDUS prizadevata, da upokojencu pripada takšna pokojnina, da z njo lahko skromno preživi. Mnogo je odvisno tudi od nas samih, tudi mi upokojenci bomo mogli mogoče povzdigniti svoj glas glede zdravstvene in pokojninske politike," je povedala Novakova. 

Društvo se zahvaljuje vsem, ki na kakršenkoli način pomagajo, da lahko izpolnjujemo programe, ki zajemajo starejšo populacijo. Z upokojitvijo, ki za mnoge ni lahek prehod v neko drugo obdobje, je prav vključitev v društvo upokojencev priložnost za kakovostno in raznoliko preživljanje časa ob druženju. Zato smo v društvu upokojencev Murska Sobota veseli vsakega novega člana, vaših predlogov in želja za naš lepši današnji in jutrišnji dan,“ je zaključila pogovor predsednica društva Angela Novak. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Pomurec.com in arhiv društva

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.