https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ob 15. letnici Mikk-a: Sam si pomagaj in Mikk ti bo pomagal

Murska Sobota, 29.04.2011 ob 17:57  

Na okrogli mizi ob 15. obletnici javnega zavoda Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota (Mikk) so gostje razpravljali o delovanju Mikk-a.

Na okrogli mizi ob 15-letnem delovanju Mikk-a so svoja razmišljanja podajali in razpravljali o aktualnih temah župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec, direktor Mikk-a Dominik Šteiner, programski vodja Mikk-a Ivor Knafelj, predsednik sveta zavoda Mikk Marko Martinuzzi, socialni delavec in novinar Jernej Šavel ter projektni vodja Razvojnega centra Murska Sobota Aleš Škalič.

Mikk je en živ mehanizem z novimi izzivi

Kljub temu, da Mikk deluje že 15 let in je zamenjal že tri lokacije, ima še vedno eno samo vizijo. S svojim kvalitetnim programom, predvsem na področju glasbe, pa je ustvaril pojem "Murska Sobota" v Evropi. "Samo zaradi Mikk-a v Beogradu vedo, kje je Sobota," je pojasnil Jernej Šavel, ki je začetek Mikk-a primerjal z drugimi klubi: "Na začetku je bilo zelo slabo. S Psycho-Pathi sem veliko hodil po drugih klubih in videl kako se to drugje dela, videl sem, da se tu slabo dela."

Mikk je veliko pridobil že s prvo selitvijo iz Kocljeve ulice na ulico Štefana Kovača, ko je bilo več prostovoljstev, pridobljenih znanj iz vseh vetrov, nadgrajevalo pa se je tudi v kulturi. Na svoji tretji lokaciji, v soboškem gradu, je Mikk preživel vse slabosti, postaja vzgled ostalim klubom in je "en živ mehanizem z novimi izzivi," kot je povedal Knafelj.

Mladim je treba dati priložnost, hkrati pa zahtevati odgovornost

Sedanji direktor MIKK-a Dominik Šteiner se trudi vedno najti najboljše, čeprav se je že na samem začetku znašel v velikem finančnem problemu, saj je MIKK bil brez sredstev, tako da je svojo pot začel s finančnim saniranjem, manj pa je bilo programskih del. "Festivala Te Mikka ni zaradi premalo financ, saj je bilo prostor potrebno opremiti," je povedal Šteiner, ki se zaveda, da jim brez skupnega posluha in vizije ne bi uspelo.

Župan MOMS Anton Štihec, ki je ponosen na to, da je klub tako uspešen, pričakuje, da bo klub pri izbiri programa deloval samostojno. "Mladim je treba dati priložnosti, hkrati pa zahtevati odgovornost," je povedal še Štihec, ki meni, da mladi priložnosti dobijo prav v tem klubu. Za soglasja pomembnejšim rešitvam pa je na voljo še svet zavoda, "ki opravla dve funkciji, nadzorovanje in opravljaljanje,"  je predstavil Martinuzzi in dodal: "Z vodstvom smo korektno sodelovali, v samo delo pa se nismo vpletali."

Mikk je inkubator, kjer si del boljše črede

"Mikk je inkubator, kjer mladi razvijajo in izražajo svoj potencial," je povedal Škalič in dodal: "Pameten župan bo vedno gledal v prihodnost in mladi so prihodnost, tako da jim je potrebno dati možnosti." Šavel, ki za Mikk pravi, da bi moral biti servis z ljudmi s posebnim življenjskim slogom, meni, da javni servis moraš znati izkoristiti: "Sam si pomagaj in Bog ti bo pomagal. Sam si pomagaj in Mikk ti bo pomagal."

Šavel, ki ne mara komerciale, povabi mlade, ki si je ne želijo v Mikk: "Tam si del črede. Tukaj si del boljše črede." Knafelj se je s tem strinjal in dodal: "Bendi, ki jih vabimo, delajo glasbo samo zaradi glasbe, ni pomembno, koliko ljudi jih pride na koncert poslušat, niti niso pomembni honorarji."

Mikk, ki je zaživel ni ozka alternativa

"Mikk poskuša več stvari, razširja se v širino in ni ozka alternativa samo v eno smer," je povedal Škalič, ki mlade nagovarja, da so oni sami tisti, ki si izberejo katero področje jih zanima. Medtem ko je Šteiner prepričan, da če so preživeli že teh pet let, bodo preživeli tudi tekoče in bodo poslušali varčevati koliko se le da, je Štihec pojasnil kaj lahko občina še stori glede financ in predstavil indeks zadnjih šest let, ki se zadnji leti zmanjšuje. "Nihče ni naperjen proti Mikk-u, ampak je potrebno razdeliti sredstva na vse javne zavode," je zmanjšanje indeksa pojasnil Štihec in dodal: "Mestna občina Murska Sobota je dala možnost, da Mikk lahko zaživi. In Mikk je zaživel."

    Komentarji

    1. rentgen
      29.04.2011 ob 20:44 rentgen

      klub keri visi na državnih jaslih. Nekaj bo treba na trgu tudi narediti fantje .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Iophiniac
      30.04.2011 ob 0:11 Iophiniac

      vupan samo ka nede na konci glij najbole trpo "koncertni del" mikka, ker tu so falabogi koncerti kerij drugje v ms neboš najšo in to se mi vidi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Sunce
      30.04.2011 ob 17:13 Sunce

      so koncerti, samo vmes takši ka pride 20 ljudi. Komi na čast?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.