https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Tanja Hozjan: »Zdravo prehranjevanje nam sčasoma zleze pod kožo in prinaša veselje - tako nam, kot našim bližnjim«

Lendava, 02.01.2018 ob 7:00  

Poznate najpogostejše novoletne zaobljube? Med slednje zelo pogosto spada želja po spremembi prehranjevalnih navad - iz takšnega ali drugačnega razloga. O tem smo govorili s Tanjo Hozjan, certificirano prehransko svetovalko iz Lendave.


Tanja Hozjan je prehranska svetovalka, ki je že v najstniških letih z veseljem prebirala knjige in članke o značilnostih živil, vplivu hrane na človeka, o raznih dietah… Lani se je odločila, da bo svoje izkušnje iz poklicnega pedagoško-andragoškega področja združila z veseljem in znanjem o zdravi prehrani, pridobila si je certifikat za prehransko svetovalko in septembra odprla podjetje za prehransko svetovanje Nutrim.

Če začnemo pri osnovi – kaj sploh je zdrava prehrana?

Zdrava prehrana je kot dobri odnosi, težko jo je vnaprej definirati. Je nekaj kar razvijamo, prilagajamo in negujemo celo življenje, spreminja se  v različnih življenjskih obdobjih. Potrebno je nekaj znanja, informiranosti in veliko posluha do individualnih potreb.

Poleg tega je potrebno upoštevati tudi kulturo in vrednote okolja ter se ustrezno odzivati ne le na lastne potrebe, temveč tudi na potrebe ljudi s katerimi živimo in na dogajanje v družbi. Prehrana v družini je lahko jabolko spora ali odlična priložnost za učenje, urjenje v spretnostih priprave, potrpežljivosti, za izkazovanje ljubezni. Družbene potrebe v tem trenutku pa so predvsem reševanje prevelikih količin zavržene hrane, lakota v določenih delih sveta, onesnaženje hrane, ravnanje z živalmi v prehranski industriji, prevelike porabe rafiniranega belega sladkorja in rafiniranih maščob, prevelika poraba predelanih živil, predvsem v otroški prehrani… Ni enostavno najti ravnovesje med vsemi temi dejavniki, je pa vredno poskušati in se truditi.

Ljudje smo bitja navad. Sprememba prehranjevalnih navad se po navadi uvrsti med dolgoročne cilje… a kako uspeti?

Da, dolgoročni cilj pri spremembi prehranjevalnih navad je najti način prehranjevanja, ki bo ugodno vplival na telo, duha in splošno počutje človeka in bo finančno ter časovno izvedljiv glede na posameznikov življenjski slog. Pomembno je tudi, da je hrana okusna, priprava pa čim manj stresna, vendar ne nujno hitra. Zdravo prehranjevanje nam sčasoma zleze pod kožo in prinaša veselje, tako nam, kot našim bližnjim.

Katere težave najpogosteje tarejo vaše stranke?

Večinoma gre za težave s prekomerno telesno težo. Velikokrat potrebujejo tudi svetovanje pri organiziranju prehrane zaradi alergij ali intoleranc, npr. na gluten ali laktozo. Nekateri potrebujejo spremembo prehrane po nasvetu zdravnika, npr. povišan krvni pritisk, holesterol ali povišan krvni sladkor. Precej je tudi težav s ščitnico. Včasih gre za kombinacijo prevelike telesne teže, intoleranc in zdravstvenih težav.

Je potrebno, da pred oblikovanjem individualiziranega programa, obiščejo tudi svojega osebnega zdravnika?

Pomembno je, da ljudje razumejo, da se prehranski svetovalci praviloma ne ukvarjamo z diagnostiko. Če sumite na določeno bolezen, potrebujete najprej ustrezno diagnozo zdravnika, da lahko potem ustrezno spremenimo prehrano. Sprememba prehrane prinaša odlične rezultate in tudi vi lahko postanete eden izmed tistih uspešnih primerov, ko gredo stranke na kontrolni pregled k zdravniku in jim povedo, da so rezultati preiskav tako dobri, da lahko prenehajo z jemanjem zdravil.

Ne prihajajo pa vse stranke zaradi zdravstvenih težav, nekateri bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov, ki so se nabrali po nosečnosti ali npr. čez praznike. Zmeraj priporočam kombinacijo zdrave prehrane in gibanja. Odvečni kilogrami niso povezani samo z zdravstvenimi težavami, ampak tudi s splošnim psihičnim počutjem, samopodobo, z izgubo energije in motivacije do dela, lahko vplivajo na človekovo družabno življenje.

Še zmeraj velja prepričanje, da je potrebno jesti pet obrokov na dan. Kakšno je vaše mnenje?

Uživanje rednih obrokov ugodno vpliva na metabolizem, zato 4-5 obrokov na dan priporočam ljudem, ki se jim je zaradi hormonskega neravnovesja ali neustrezne prehrane in premalo gibanja le-ta skozi leta upočasnil. Obstajajo pa tudi ljudje, ki zaradi ritma dela uživajo obroke le 2 do 3-krat na dan in jim to ustreza. Pomembno je predvsem, da razmaki med obroki niso predolgi, da telo ves čas ne vstopa in izstopa iz stanja stradanja v stanje prenajedanja. Oboje namreč obremenjuje organizem. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Pomurju največ debelih otrok in mladostnikov. Kakšne so vaše izkušnje?

Name se obračajo tudi starši z izzivi pri prehrani otrok ali za izdelavo programa hujšanja za mladostnike. Pri teh programih je pomembno, da sodeluje celotna družina in da se otrok ali mladostnik ne počuti drugačnega, izključenega ali krivega. Po navadi se slabi vzorci prehranjevanja vzpostavijo prav v družini in se tam tudi najučinkoviteje popravijo. Nisem pristaš preveč strogih prehranjevalnih režimov, posebej ne pri otrocih. Hrana naj ne bi bila breme in naj ne bi bila povezana s kritiziranjem, nenehnim odrekanjem in stresom. Osebno se trudim, da je prehrana moje družine v splošnem dobra, kadar je možno kupujemo kvalitetno in lokalno hrano, izogibamo se procesirani hrani in si vzamemo čas za pripravo, kuhanje, skupne obroke, jemo veliko sadja in zelenjave. Občasne odmike od ustaljenega prehranjevanja pa sprejemam kot del življenja in se z njimi ne obremenjujem. Zdrava prehrana je pomembna, vendar je pomembno še veliko drugih stvari v življenju, zato pazimo, da ne prerase v obsedenost.

Tanja Hozjan v okviru svojega dela nudi predavanja o zdravi prehrani tudi zavodom in podjetjem v sklopu programov zdravja na delovnem mestu, staršem v okviru predavanj v vrtcih in šolah, izvaja pa tudi delavnice za otroke. Z novo pridobitvijo, profesionalnim analizatorjem telesne sestave Tanita, pa na terenu opravlja tudi analize.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.01.2018 ob 12:50 doktor znanosti gost

      so ljudje, ki živijo 108 let in povedo, kaj so jedli. Torej: hrana ni noben bav-bav, treba je vse jesti, se rekreirati in seveda jesti v normalnih obrokih. Ne ŽDERATI!!!. Naj se javijo umetniki kao napovedovalci zdravega prehranjevanja in povedo, kaj, katere vrste hrane ne POTREBUJE ČLOVEŠKO TELO?Slišimo kaj ni udravo, za 5 dni nek drugi ekspert zdrave prehrane to demantira. Torej skregano z zdravo kmečko pametjo. Zauživati vse, vse v mejah normale in najti oro časa dnevno, da se telo razgiba. Nato pa paziti, da ko pridete domov, da NE POJESTE HLADILNIKA Z KABLOM IN VTIKAČEM SKUPAJ.Zanima me, koliko je kdo pojedel jabolk in mandarin v teh praznikih, koliko zelja, repe, čebule, mrkevce, zelene solate itd? Ali ste pa žderali samo sol, sir, in posebne salame? Mislim na sol v posušenih mesnih izdelkih pitaj boga čigavega porekla in kakšne kvalitete.Namesto, da bi si z normalno margarino namazali kruh, gor pa dali dve rezine zelene paprike, zraven pa spili kakavno mleko. Pa ni problemov z težo. Ne pa 5 litrov vina vprašljive kvalitete, doma pridelanega z 14% alkohola, pa presoljena rebra itd, pa to žderati 10 dni. Nato telo na to navadite, ČEZ NOČ SE SHUJŠAT NE DA, KER TELO POTREBUJE vse kar potrebuje, babe zarukane pa misleč, da imajo 15 vrst tablet za hujšanje mislijo, da jim bo omara v kateri s skrbnostjo hranijo te tablete mislijo,da se odrešenik debelosti skriva v omari. Butci!

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.01.2018 ob 12:56 gost

      Starša tehtata v 40-ih leti starosti vsak skupaj 180 kg, otrok v 8- letni staroosti tehta 50 kg!!!!!!. V tem primeru zabiti žeblje v glavo tema starejšima budalama, mi pa ustanavljamo centre za prevzgojo od ŽDERANJA, jebemti sistem. Kaj se Janezek nauči - to Janezek zna. In sedaj naj ta otrok , ko vidi "polnenje" svojih staršev - bedakov, to zanič prehrano ne poskusi?

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.01.2018 ob 18:00 Peter gost

      Ja res je čez noč se ne da shujšati ampak da se pa zelo hitro naučiti bontona tudi proti tistim katere zaničuješ-mar ne komentatorja

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.01.2018 ob 9:31 komentator gost

      Brez veze takšna dejavnost, ker človek lahko sam doseže vse, na sebi mora delati, ne more nekdo drug na tebi delati, važna pa je kakšno disciplino imaš pri tem. Le pa so ljudje tako naivni, da ji za to plačujejo....

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.