https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tudi danes dela prost dan

02.01.2018 ob 8:40  

Po ponedeljkovem dnevu praznovanja novega leta je v Sloveniji tudi današnji 2. januar praznik in dela prost dan. Po štiriletnem premoru, ko je bil to zaradi varčevalnih ukrepov delovni dan, ga je DZ namreč že pred lanskim januarjem vrnil na seznam dela prostih dni. Kot takega ga sicer poznajo v le redkih državah po Evropi.

Zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 je 2. januar ukinil kot dela prost dan, saj naj bi to prispevalo k višji produktivnosti oziroma višjemu bruto domačemu proizvodu. Po štirih letih skrajšanih novoletnih praznovanj pa je bil že lani 2. januar znova uvrščen na seznam dela prostih dni.

Foto: 24ur.com

Drugi januar je kot podaljšek novoletnega praznovanja praznik v redkih državah po Evropi: v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini, Romuniji in na Škotskem. V večini evropskih držav je delovni dan, so pa prebivalci v številnih državah za razliko od Slovenije prosti 6. januarja, na dan svetih treh kraljev.

Tako kot 1. in 2. januar bodo vsi letošnji prazniki, ki so v Sloveniji dela prosti dnevi, med tednom, razen velikonočne in binkoštne nedelje, ki sta vedno ob nedeljah. Tako bomo zaradi praznikov letos doma 13 dni med tednom.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.01.2018 ob 13:06 šolnik Pepe gost

      Proizvodnja bo doma ostala 13 praznikov, delala bo pa 15 prostih sobot, da to nadoknadi. Eni že delajo danes na praznik!!!!!. Tako vam spoštovani delavci - ritolizci tudi treba, kar poslušajte vodilne strokovnjake, ti vas z svojimi kupljenimi izobrazbami pripeljejo v "zadnjico", kjer boste ob neprijetni vonjavi izpuhteli.Mi stručnjaki v javnem sektorju se s tem ne obremenjejume, za nas so prazniki pač prazniki, sobote pa dela prosti dnevi (mogoče kak športni dan kao pouk). Proizvodja, vi pa kar polnite malho, mi si zaslužimo plače, pa zdravo leto 2018 vam želim, da bi čim dlje to zdržali.

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.01.2018 ob 13:19 gost

      Nam delavcem bodo sindikalisti vse priborili in bomo za praznike tudi doma ali pa bomo praznicne ure imeli placane kot vi v javnem sektorju! Za praznike bomo delavci lepo zasluzili.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.01.2018 ob 21:03 pedagog gost

      Vi za stroji boste dobili p. m. plačano, imate 500 nadur, ki jih morate šenkati vodstvu firm. Naš Štrukelj pa že napoveduje borbo, pravo ragbijsko. Tako, da denar za plače boste pač morali dati vi - ritolizniki v gospodarskih firmah, kjer so vam vodilni ukradli vso dostojanstvo in vas izigravajo kot butce.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.01.2018 ob 21:37 paprika in paradas gost

      V šolstvu je isto,učitelji tako imajo kar dobro plačo,kaj pa tehnični delavci(vidi jih vsak učitelj,če v kakšnem kotu si malo odpočije)nihče jih ne podpre,kaj bi bilo,če bi vsi tehnični delavci prekinili z delom vsaj en teden....

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.01.2018 ob 8:57 fiškal gost

      bumbari eni, pa vaša socialistična miselnost.......če pač nimaš izoobrazbe, ne čakaj kakšne dobre plače....edino, če si sposoben, si odpri sp, pa mogoče uspeš! izobrazba je pač predpogoj za boljšo plačo (inženirja, učitelja, zdravnika....)

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.01.2018 ob 9:03 gost4 gost

      izmenski delavec, pa mora koristiti dan dopusta, če hoče biti na praznik doma

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.01.2018 ob 20:39 šolnik Pepe gost

      piscu ob 13:29 in 13:19, kot sem omenil, stavke se začnejo, pa se že končajo (gasilci), saj javni sektor svoje dobi. Za to plačo pa delate VI DELAVCI ZA STROJI, ali kot je omenjeno danes v dnevnku, javni sektor pač plače dobi četudi ne z vašim delom pa z najemom kredita v Evropi.Namesto, da bi jih 3000 viška odpustili. Dobro, da sem v javnem sektorju, ker drugače bi v industriji popizdil, ko bi gledal vas delavce, kako ste nebogljeni, kako ste nesposobni postavit svoje pogoje. Javni sektor v stavkah, vi bedaki za troji pa se bojite umetnih direktorjev in šefov.To kar ste leta 2017 pridelali, vam bo javni sektor požrl -, celo sedaj pred volitvami. ČUDNO PA, DA TISTI, KI JIM JE DRŽAVA VZELA SLUŽBO ALA FIRMA MURA, doma sedite in čakate starostno upokojitev, ki bo prišla leta 2050!!!! In taki so tudi iz drugih firm, stari ste okoli 50 let in se ne borite za svoje ideale, kaj bo z vami, ker se nihče za vas ne pobriga. Da bi se vsaj vprašali, pa vas je sigurno 50000 na zavodu za zaposlovanje, katera stranka vas ima v bodočih volitvah v obziru. Ste pa vsi volivci, ki vam je malo mar za lastno eksistenco. Sedaj na plano, ne jamrat, ko vas politiki peljejo žejne preko vode!!!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      04.01.2018 ob 23:14 lojze gost

      Uboga raja! Šolnik Pepe poskuša nekaj dopovedati in pokazati dejansko stanje, pa jih večina ne razume. Take, ki ne razumejo pač naj kapitalisti izkoriščajo do zadnjega diha. Delavke v trgovini za nekaj drobiža sploh niso vedele, da so prazniki. Tudi sam sem v državni službi in dobesedno guncam jajca in se dolgočasim, ko gledam na uro kdaj bo 15, da počasi odjadram proti domu. No, večkrat tudi veliko prej in moji sotrpini tudi, ker nas nihče ne pogreša, če smo na šihtu ali ne. Na malici smo večkrat tudi uro in več. Bistveno je, da je plača na datum. Jutri bo že na TRR, ker je 6. sobota. Tudi, ko si na bolniški te nihče ne sprašuje, kje si. Delavci v realnem sektorju pa boste pač morali imeti malo več jajc in stopiti skupaj, da kaj dosežete. Koliko poznam slovence pa mislim, da je to znanstvena fantastika.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.