https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Plačani očetovski dopust letos obsega 30 dni

03.01.2018 ob 7:05  

Leto 2018 prinaša več novosti na področju družine. Otroški dodatek v 7. in 8. dohodkovnem razredu, ki ga je varčevalni zakon iz leta 2012 ukinil, bo znova izplačan. Tako varčevanja pri otroških dodatkih ne bo več. Plačani očetovski dopust pa bo obsegal 30 dni.

V letošnjem letu bodo otroški dodatek spet lahko prejemale tudi družine, v katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 1020 evrov neto, navajajo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V 7. dohodkovni razred sodita starša, ki skupaj zaslužita neto med 2637 in 3379 evri, v 8. pa starša, ki skupaj zaslužita neto med 3379 in 4079 evri.

Tudi pomoč ob rojstvu otroka bo znova univerzalna pravica, tako da bodo do 280 evrov upravičeni starši novorojenčkov ne glede na materialni položaj družine. Ta rešitev sicer še ni sprejeta v državnem zboru, vendar bo izplačilo po navedbah ministrstva zagotovljeno.

 

Foto: zastarse.si

V letu 2018 bodo imeli očetje na voljo 30 dni plačanega očetovskega dopusta, kar je pet dni več kot lani in deset več kot leta 2016.

Prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta mora oče izrabiti do šestega meseca otrokove starosti.

Od danes ima pravico še do 15 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga mora izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca otrokovega prvega razreda osnovne šole.

To velja za vse očete novorojenčkov, ki bodo prvič uveljavljali pravico do očetovskega dopusta in vložili vlogo v novem letu.

Foto: data.si

Plačane dneve očetovskega dopusta po novi ureditvi pa bodo lahko uveljavljali tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izrabili neplačanega dela očetovskega dopusta, tudi če so v letu 2016 že pridobili pravico do petih plačanih dni oziroma v letu 2017 do desetih plačanih dni.

Če so jih že izrabili, bodo imeli možnost izrabiti še deset oziroma pet dni. Če pa teh deset oziroma pet plačanih dni še niso izrabili, bodo lahko izrabili 15 dni v strnjenem nizu.

Za očete z otrokom, ki je starejši od treh let, pa ta ureditev ne velja. Pravice do neplačanega dopusta, ki se preoblikuje v plačanega, namreč ne morejo več uveljavljati.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.